Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

IIHF prezidents vēloties pārcelt arī Rīgā paredzētās hokeja čempionāta spēles

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Mums kā potenciālajiem organizatoriem šobrīd svarīgākais ir, lai Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) lēmumu par pasaules čempionāta hokejā rīkošanas vietu vai vietām pieņem pēc iespējas drīzāk, otrdien teica meistarsacīkšu rīkotājas SIA "Hokeja akadēmija" vadītājs Edgars Buncis.

Patlaban joprojām nav zināms, kurai valstij tiks uzticētas iepriekš Minskā paredzētās spēles, bet kā viens no variantiem tiek izskatīta visa čempionāta uzticēšana Latvijai. Tāpat daļu no čempionāta varētu pārņemt Slovākijas galvaspilsēta Bratislava vai Dānijas pilsēta Herninga.

Sporta ziņu tīmekļa vietne "sportacentrs.com" otrdien vēstīja, ka tās rīcībā ir informācija, ka arī Rīgā paredzēto spēļu nodošanā Bratislavai ir ieinteresēts IIHF prezidents šveicietis Renē Fāzels.

"Manā rīcībā tādas informācijas - ne oficiālā, ne baumu līmenī - nav," sarunā ar LETA saka Buncis.

Viņš skaidro, ka organizatoriem šobrīd vissvarīgākais ir skaidrība pēc iespējas ātrāk. "Šodien vai rīt vajadzētu būt IIHF Padomes sanāksmei. Mums būtu patīkami, ja lēmums par pasaules čempionāta rīkošanas vietu vai vietām tiktu pieņemts - ne par labu Rīgai, bet lēmums kā tāds, jo laika līdz meistarsacīkšu sākumam ir atlicis mazāk par četriem mēnešiem - tā ir maz," viņš uzsver.

Šobrīd organizatori daudz laika veltot aprēķiniem, kā Rīgā varētu čempionātu rīkot Olimpiskajā sporta centrā (OSC).

"Visu pagājušo nedēļu un šīs nedēļas sākumu nodarbojamies ar aprēķiniem, apzinām piegādātājus, turpinām sarunas ar kompānijām no visas Eiropas, kā pārvērst OSC čempionātam atbilstošā sacensību vietā. Par "Arēnu Rīga" jautājumu nav," saspringto laiku raksturo Buncis.

IIHF lēmums ļautu slēgt nepieciešamos līgumus un aprēķināt visus paredzamos izdevumus.

Pašreiz Latvijā tikai "Arēna Rīga" atbilst pasaules čempionāta spēļu aizvadīšanai, taču iepriekš jau tika ziņots, ka vēl vienu ledus laukumu varētu ierīkot OSC. 2006.gadā, kad Rīga pirmo reizi uzņēma pasaules čempionātu, spēles notika "Arēnā Rīga" un uz ledus laukuma, kas tika ierīkots "Skonto" hallē.

IIHF nav iebildumu, ka daļa čempionāta tiek rīkota OSC.

Rīga un Minska 2017.gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Līdz 18.janvārim bija paredzēts, ka Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Kā vēstīts, 2021.gada pasaules čempionātu šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai. 18.janvārī IIHF Padomes sēdē Minskai tika atņemtas 2021.gada pasaules čempionāta rīkotāju tiesības.

Arī Latvijas valdība nevēlējās rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem.

Maijā IIHF lēma, ka Rīgā B grupā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, bet otrā čempionāta norises vietā A grupā cīnīsies Baltkrievija, Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija un Lielbritānija.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7.maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.