Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Merzļikins kļūst par pirmo Latvijas hokejistu, kurš iekļauts NHL debitantu izlasē

© AFP/Scanpix/Leta

Kolumbusas "Blue Jackets" vārtsargs Elvis Merzļikins kļuvis par pirmo Latvijas hokejistu, kurš iekļauts Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonas debitantu izlasē.

Sezonas pirmajā simboliskajā izlasē iekļauti arī aizsargi Kvins Hjūzs (Vankūveras "Canucks") un Keils Makars (Kolorādo "Avalanche"), kā arī uzbrucēji Dominiks Kubalīks (Čikāgas "Blackhawks"), Viktors Ūlofsons (Bufalo "Sabres") un Niks Sazaki (Monreālas "Canadiens").

Makars tika atzīts par līgas labāko debitantu, saņemot Kaldera balvu.

Merzļikins savā debijas sezonā 33 mačos vidēji ielaida 2,35 ripas un atvairīja 92,3% metienu, piecreiz paliekot "sausā". Starp debitantiem viņš bija līgas labākais vārtsargs šajos statiskas rādītājos, bet kopumā NHL visos trīs rādītājos bija pirmajā pieciniekā.

Janvārī desmit spēlēs Merzļikins izcīnīja astoņas uzvaras, mačā vidēji ielaizdams 1,72 ripas un atvairot 94,8% pretinieku metienu, kā arī trīsreiz nosargājot savu "cietoksni" neieņemtu. Šajā mēnesī viņš arī pretendēja uz labākā spēlētāja godu visā līgā.

Vārtsargs pēc lieliskā snieguma janvārī uz brīdi bija līderis "sausajās" spēlēs, savus vārtus spējot nosargāt neskartus piecas reizes.

Astoņu uzvaru sērijas laikā viņš vidēji spēlē ielaida 1,00 ripu un atvairīja 96,7% metienu. Viņš ir tikai sestais vārtsargs NHL vēsturē, kurš astoņu un mazāk spēļu nogrieznī iekrājis piecas "sausās" uzvaras.

Iepriekšējo reizi kāds no "Blue Jackets" hokejistiem debitantu simboliskajā pieciniekā tika iekļauts pirms trim gadiem, kad šo godu izpelnījās Zeks Verenskis. Merzļikins ir otrais Kolumbusas komandas vārtsargs, kurš ticis šajā izlasē - 2008./2009.gada sezonā tika iebalsots Stīvs Meisons.

Merzļikins Profesionālo hokeja žurnālistu asociācijas balsojumā saņēma 92 balsis. Starp vārtsargiem 75 balsis bija Makenzijam Blekvudam (Ņūdžersijas "Devils"), bet trīs - Iļjam Samsonovam (Vašingtonas "Capitals").