Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Kurš labāks? Merzļikins vai Irbe?

© AP/SCANPIX/LETA

Elvis Merzļikins turpina pārsteigt visu NHL, pats par sevi – arī Latviju. Naktī no piektdienas uz sestdienu viņš ar otro sauso spēli pēc kārtas palīdzēja Kolumbusas Blue Jackets ar 2:0 pieveikt Detroitas Red Wings. Ziemeļamerikā Merzļikina kontekstā atceras pat 80 gadus senus notikumus, bet pie mums notiek neklātienes salīdzināšana un strīdi pie alus kausa – ir vai nav Merzļikins labāks par pašu Artūru Irbi?

Diemžēl, bet klātienē abus meistarus vairs nebūs iespējams salīdzināt, jo viens jau labi sen kāris slidas uz nagliņas, bet otrs tikai tagad pa īstam sāk apsildīt degunu pasaules spēcīgākajā hokejā līgā. Pat ja nav iespējams abus vārtu vīrus salīdzināt klātienē, tas netraucē veikt neklātienes salīdzinājumus. Jaunākās paaudzes līdzjutējs, kurš Irbes ziedu laikos vēl zem galda rāpoja, noteikti karaļa kārtā ieceļ Merzļikinu, bet vecākā paaudze, kura klātienē, neklātienē un pie TV ekrāniem baudījusi Irbes spēli, noteikti priekšroku dos oriģinālajam latviešu mūrim. Tāpat jebkurš salīdzinājums būs subjektīvs un katra puse atradīs pa argumentam, kāpēc labāks ir viens vai otrs.

Šodienas līdzjutējs noteikti ģībst, klausoties (skatoties) karaļa Elvja mūziku (spēli), taču šā brīža karstāko vārtsargu visā NHL saukt par labāko starp visiem latviešu vārtu vīriem, kādi vien tajā pusē ir spēlējuši, laikam tomēr būs nedaudz drosmīgi. Kaut vai tā iemesla dēļ, ka Merzļikinam vēl ļoti tāls ceļš ir ejams līdz tam, cik tālu savulaik tika Irbe. Elvis vēl nav cīnījies par Stenlija kausu, un viņam šāda iespēja vēl nemaz nav bijusi. Toties Irbe ir ne tikai cīnījies par Stenlija kausu, bet spēlējis pat finālā. Tas nekas, ka zaudējis, taču cik tad ir to latviešu NHL, kuri tikuši līdz pašam finālam? Beigu galā Irbe NHL ir aizvadījis gandrīz 600 spēļu (568), bet Stenlija kausa izcīņā pussimtu (51). Lai virs Merzļikina galvas sastājas visi hokeja dievi un viņam izdodas tikpat gara un vēl spožāka karjera NHL nekā savulaik Irbem!

Līdz Irbes sasniegtajam Merzļikinam vēl daudz pudu sāls būs jānotiesā, taču NHL ir kāds niķis. Proti, šajā līgā statistiķi neko nepalaiž gar degunu, viss tiek uzskaitīts. Kamēr Ziemeļamerikā skaita Merzļikina sausās spēles un atceras, ka nekas līdzīgs līgā nav noticis gandrīz 80 gadus, amerikāņus pavisam maz interesē latviešu savstarpējie rēķini. Pareizāk sakot, savstarpējo statistiku salīdzināšana, un te Elvis savā neilgajā NHL karjerā jau ir paspējis atstāt Irbi tālu sev aiz muguras. Kad vēl nebija pieveikta Red Wings, Merzļikins bija izcīnījis septiņas uzvaras pēc kārtas. Līdzīga uzvaru sērija savulaik bija arī pašam Irbem un pat divas reizes. Vispirms 1994. gada pavasarī Sanhosē Sharks sastāvā un pēc tam arī 1997. gada pavasarī jau kopā ar Dalasas Stars. Jau nākamajā dienā Merzļikins noķēra visas 16 Red Wings mestās ripas, un šajā rādītājā Elvis tagad ir karalis. Ja pašķetina abu vārtsargu septiņu uzvaru sērijas, tad Merzļikins šajā spēļu nogrieznī četrās spēlēs palika sausā, kamēr Irbem pa abām sērijām kopā bija vien trīs šādi mači. Atkal karalis ir Elvis! Jau nākamajā mačā Merzļikins šo latiņu pacēla vēl augstāk, jo astotajā pēc kārtas izcīnītajā uzvarā viņš atkal palika sauss (piekto reizi). Merzļikins savu vecāko kolēģi pārspēja vēl vienā rādītājā. Irbe savu ceturto sauso spēli (no 33) karjerā aizvadīja vien 97. mačā, kamēr Elvim pietika vien ar 23 spēlēm. Irbe līdz savam piektajam sausajam mačam iztērēja vairāk kā simt spēļu, bet Merzļikinam pietika ar 24. Pats par sevi saprotams, ka šā brīža Merzļikina rādījumiem līdzi netur nedz Pēteris Skudra, nedz Kristers Gudļevskis. Skudra Kolumbusas karali apsteidz vairs divos rādītājos - vairāk spēļu (laika jautājums) un par vienu sauso spēli vairāk (arī šis, šķiet, ir laika jautājums).

Vēl tomēr ir viens rādītājs, pēc kā Merzļikinam tiekties, un tā ir vārtsargiem tik neierastā rezultativitāte. Gudļevskis savās trīs NHL spēlēs nepaspēja tikt kaut pie viena punktiņa, Skudra 146 aizvadītajās spēlēs izdarījis divas rezultatīvas piespēles, bet Irbem to ir pat deviņas. Nebūs pārsteigums, ja Merzļikins šajā rādītājā uzreiz šaus ar lielgabalu un nesmērēsies ar piespēlēm, bet gan izcelsies ar vārtu guvumu…

Kādus svaigus ierakstus Merzļikins ar piekto sauso spēli astoņos mačos veicis visos NHL plašumos? Elvis ir pirmais vārtsargs kopš 2004. gada sezonas, kuram izdevies līdzīgs meistarstiķis. Merzļikins ir tikai ceturtais debitants, kurš tik īsā spēļu posmā piecas reizes palicis sausā. Pēdējā reize bija 1939. gada sezonā, kad Bostonas Bruins vārtu vīrs Frenks Brimseks septiņās spēlēs sešās neielaida nevienu ripu. Pats par sevi saprotams, ka astoņu uzvarētu spēļu sērija ir Blue Jackets debitantu rekords (jau septiņas uzvaras bija rekords).

Vārtsargu statistikā ir trīs nozīmīgas kategorijas, un divās no tām pirmajā vietā ir Merzļikins, kurš ir vienīgais visā līgā ar piecām sausajām uzvarām. Elvim ir arī vislabākais atvairīto metienu procents - 93%, bet vidēji spēlē ielaistajās ripās Merzļikins ar 2,20 goliem ik mačā ieņem ceturto vietu. Ja nebūtu debija mačā pret Pitsburgas Penguins ielaisto septiņu ripu, arī šajā rādītājā Elvis atrastos pašā augšā.

Atvairīto metienu procents

Elvis Merzļikins Blue Jackets 24 93,0%

Tuka Rasks Bruins 30 92,9%

Dārsijs Kempers Coyotes 25 92,9%

Tristans Džerijs Penguins 26 92,8%

Antons Hudobins Stars 21 92,7%

Šajā rādītājā pārliecinošs līderis ar 94,6% atvairīto metienu ir Matīss Kivlenieks, bet viņš ir aizvadījis tikai divas spēles, taču niecīgā spēļu skaita dēļ, nosakot labāko visas sezonas garumā, tas netiks ņemts vērā.

Sausās spēles

Elvis Merzļikins Blue Jackets 24 5

Konors Helebaks Jets 45 4

Džeimss Reimers Hurricanes 22 3

Tristens Džerijs Penguins 26 3

Jaroslavs Halāks Bruins 26 3

Tuka Rasks Bruins 30 3

Peka Rinne Predators 32 3

Petrs Mrazeks Hurricanes 34 3

Marks Flerī Golden Knights 39 3

Kerijs Praiss Canadiens 45 3

Vidēji spēlē ielaisti vārti

Tuka Rasks Bruins 30 2,15

Darsijs Kempers Coyotes 25 2,17

Tristens Džerijs Penguins 26 2,19

Elvis Merzļikins Blue Jackets 24 2,20

Iļja Samsonovs Capitals 21 2,21

Arī šajā rādītājā pārliecinoši pirmais ar 1,49 ripām ik spēlē ir Matīss Kivlenieks.

* visi rādītāji ir pēc uzvaras pār Red Wings.

P.S. Merzļikina astoņu uzvarēto spēļu sērija beidzās naktī no sestdienas uz svētdienu, kad Blue Jackets ar 1:2 piekāpās Kolorādo Avalanche.