Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

PČH 1/4 fināls: Somija piespiež zviedrus nolikt čempionu pilnvaras; pusfinālā arī Čehija

© Scanpix

Somijas hokeja izlase ceturtdien piespieda principiālo pretinieci Zviedriju nolikt pasaules čempiones pilnvaras, turklāt planētas meistarsacīkšu pusfinālā iekļuva arī Čehija.

Ceturtdaļfināla mačā Somija uzvarēja pagarinājumā ar rezultātu 5:4 (1:2, 2:2, 1:0, 1:0). Zviedrija par pasaules čempioni bija kļuvusi divus gadus pēc kārtas.

Uzvaru somiem pagarinājumā nodrošināja Sakari Maninens, kurš šajā mačā izcēlās ar vieniem vārtiem un trim rezultatīvām piespēlēm.

Šī mača rezultātu jau 60.sekundē pēc metiena no zilās līnijas atklāja soms Miko Nikola, tomēr ar lieliski izspēlētu vairākumu Jons Klinberjs jau trešajā minūtē izlīdzināja rezultātu. Tikpat rezultatīvs turpinājums nesekoja, bet 17.minūtē jau zviedrus vadībā pēc cīņas vārtu priekšā izvirzīja Patriks Hērnkvists.

Savukārt otrā perioda 25.sekundē ar lielisku metienu pretuzbrukumā jau 3:1 panāca Elīass Petešons. Somi gan spēja panākt izlīdzinājumu, jo vispirms 26.minūtē rezultāta starpību līdz minimumam samazināja Peteri Lindboms, bet tikai četras minūtes vēlāk Jani Hakanpē panāca 3:3.

Līdz otrās trešdaļas beigām pašreizējie pasaule čempioni zviedri vadību atguva, kad ļoti spēcīgu metienu izpildīja Ēriks Gustafsons. Lai arī zviedri pamazām tuvojās pusfinālam, Somija joprojām nebija gatava padoties un pusotru minūti līdz pamatlaika beigām pēc pamatīgas cīņas vārtu priekšā neizšķirtu panāca Marko Antila.

Abu komandu duelis turpinājās pagarinājumā, kur jau otrajā minūtē somiem uzvaru ar precīzu metienu pretuzbrukumā nodrošināja Maninens.

Sestdien pusfinālā Somija tādējādi tiksies ar Krieviju, kas pirms tam ceturtdien ar 4:3 (2:0, 0:1, 2:2) pieveica ASV.

Iepriekšējo divu gadu čempione Zviedrija B apakšgrupā palika trešā, turklāt grupu turnīru noslēdza ar zaudējumu Krievijai, kamēr somi A apakšgrupā bija otrie. 11 titulus izcīnījušie zviedri pēdējās desmitgadēs allaž bijuši astotniekā, bet pusfinālā spēlējuši iepriekšējos divus gadus, kad arī kļuva par čempioniem.

Tāpat arī divkārtējā pasaules čempione Somija labāko astotniekā tikusi vienmēr kopš laikiem, kad augstākajā divīzijā spēlē 16 izlases. Somi iepriekšējo reizi pusfinālā tika pirms diviem gadiem, tomēr zaudēja divas spēles un samierinājās ar ceturto vietu.

Tikmēr otrā ceturtdienas vakara spēlē Čehija ar 5:1 (0:0, 1:1, 4:0) pieveica Vāciju, lai gan kopumā abas komandas aizvadīja līdzvērtīgu cīņu.

Šī mača rezultāts gan tika atklāts tikai 34.minūtē, kad ne pārāk veiksmīgi vārtos nospēlēja vācietis Filips Grūbauers, Janam Kovāržam izvirzot čehus vadībā. Pēc četrām minūtēm Franks Mauers gan panāca neizšķirtu, bet tas arī izrādījās viss no Vācijas puses, jo trešajā trešdaļā Čehijai izdevās gūt vairākus vārtus un nodrošināt uzvaru.

Vispirms 45.minūtē čehus vadībā pretuzbrukumā izvirzīja Jakubs Vorāčeks, bet 52.minūtē Dominiks Kubalīks ar izcilu metienu guva komandas trešos vārtus.

Čehija bija ieguvusi iniciatīvu un pacēlumu, turklāt 54.minūtē savus pirmos vārtus turnīrā guva viena no Čehijas hokeja lielākajām zvaigznēm Ondržejs Palāts, bet pēdējā minūtē Kovāržs ar metienu tukšos vārtos uzstādīja cīņas galarezultātu.

Pusfinālā Čehija tiksies ar Kanādu, kas ceturtdien savā ceturtdaļfināla mačā ar 3:2 (0:1, 1:1, 1:0, 1:0) pagarinājumā pieveica pērnā gada vicečempioni Šveici.

Čehija bija otrā B apakšgrupā, bet Vācija guva trešo pozīciju A apakšgrupā. Arī seškārtējie pasaules čempioni čehi allaž bijuši astotniekā, tiesa, pēdējos sešos ceturtdaļfinālos bija ciestas neveiksmes, kā dēļ bija jāpaliek bez medaļām. Savukārt Vācija ceturtdaļfinālā atgriezās pēc gada pārtraukuma. Vācieši mūsdienās vistuvāk medaļām bija 2010.gadā, kad savās mājās aizkļuva līdz pusfinālam, taču pēc diviem zaudējumiem samierinājās ar ceturto vietu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas izlase ceturtdaļfinālā neiekļuva un turnīru noslēdza desmitajā vietā.