Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Uzzini, kuras komandas šodien spēkosies pasaules čempionātā hokejā

© TASS/Scanpix

Pasaules čempionāts hokejā šodien Slovākijā turpinās ar vēl četrām cīņām.

Vispirms plkst.17.15 pēc Latvijas laika Košicē A grupā Vācija tiksies ar ASV, bet galvaspilsētā Bratislavā B grupā Austrija spēkosies ar Čehiju. Pirmo maču tiešraidē pārraidīs kanāls "360TV", kamēr otra cīņa būs skatāma "360 TV hokejs".

Savukārt vakarā plkst.21.15 A grupā Francija tiksies ar Somiju ("360TV"), bet B grupā Šveice spēkosies ar Krieviju (LTV7).

A grupas kopvērtējumā vadībā ar 13 punktiem piecās spēlēs ir Somija, bet pa 12 punktiem iekrājušas Kanāda un Vācija. Ceturtā ar 11 punktiem ir ASV, kurai ar deviņiem punktiem sešās cīņās seko Slovākija. Aiz tās ar pieciem panākumiem ir Dānija, bet viens punkts ir Francija, kamēr Lielbritānijai punktu nav.

B grupas kopvērtējumā vadībā ar maksimāli iespējamiem 15 punktiem piecos mačos ir Krievija, kam ar 12 punktiem seko Čehija, Zviedrija un Šveice. Piektā ar sešiem punktiem ir Latvija, kamēr tikpat punktus iekrājusi Norvēģija. Visbeidzot Austrijai un Itālijai punktu nav.

Latvija nākamo spēli aizvadīs pirmdien, kad tiksies ar Zviedriju, tomēr komandas izredzes sasniegt ceturtdaļfinālu ir tikai teorētiskas.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 21.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 46 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un deviņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 49 medaļas (26 zelta, 14 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pērn pasaules čempionāta finālā Zviedrijas izlase pēcspēles metienos ar 3:2 uzvarēja Šveices izlasi, gūstot otro titulu pēc kārtas, savukārt bronzu ieguva ASV izlase, kas čempiontitulu nav izcīnījusi jau kopš 1960.gada.

Tikmēr Latvija pirmo reizi kopš 2009.gada sasniedza turnīra ceturtdaļfinālu, kurā ar 2:3 piekāpās nākamajai čempionei Zviedrijai.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija -, taču tad šo kārtību izjauca Šveice, kas bija otrā.