Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Zviedrijai graujoša uzvara pār Austriju; Kanāda līdzīgā spēlē pārspēj Franciju

© EP/Scanpix

Zviedrijas hokeja izlase ceturtdien pasaules čempionāta mačā sagrāva Austriju, bet Kanāda pārspēja labu sniegumu demonstrējušo Franciju.

Bratislavā B grupas spēlē Zviedrija ar 9:1 (5:0, 2:0, 2:1) pārspēja Austrijas izlasi, kuru Latvijas valstsvienība savā pirmajā čempionāta spēlē uzvarēja ar 5:2.

Zviedrijas izlases labā ar vārtu guvumiem izcēlās deviņi hokejisti, bet punktus kopumā guva 14 spēlētāji. Trīs rezultativitātes punktus guva Gabriels Landeskogs, Elīass Lindholms un Elīass Petešons, visi šie uzbrucēji spēlēja vienā virknējumā. Savukārt Austrijas izlasē vienīgos vārtus guva Mihaels Rafls.

Pagājušā gada čempioni pārliecinoši iesāka pirmo periodu, gūstot piecus vārtus, tādējādi Austrijas izlasei dižas cerības neatstājot. Nākamajās divās trešdaļās pēdējo divu gadu čempioni pievienoja vēl pa diviem vārtiem un spēli noslēdza ar graujošu uzvaru 9:1.

Latvijas izlase ar čempioniem spēkosies pirmdien plkst. 17:15 pēc Latvijas laika.

B grupas kopvērtējumā Šveicei un Krievijai ir maksimāli iespējamie 12 punkti četros mačos, bet deviņi punkti ir trešajā vietā esošajai Zviedrijas izlase. Pa sešiem punktiem trīs spēlēs iekrājušas Čehija un Latvija, kuras ceturtdien plkst. 21:15 pēc Latvijas laika tiksies savā starpā. Savukārt aiz pirmā piecinieka ir komandas, kas pie punktiem nav tikušas - Austrija, Norvēģija un Itālija.

Tikmēr A grupas spēlē Kanādas izlase ar 5:2 (3:0, 0:1, 2:1) pārspēja Franciju un turnīra tabulā pacēlās uz otro vietu, četrās spēlēs izcīnot trešo uzvaru.

Kanādas izlases rindās ar diviem vārtu guvumiem izcēlās Antonī Mantā, bet pa vienam iemeta Marks Stouns, Entonijs Sirelli un Dernels Nērss. Tikmēr Francijas labā vārtus guva Antonī Rešs un Damjēns Flerī.

Labu pamatu uzvarai kanādieši ielika jau pirmajā periodā, kad divu minūšu laikā ar vārtu guvumu izcēlās uzbrucējs Mantā un aizsargs Nērss. Pirmo vārtu autors ripu vārtos raidīja ar spēcīgu metienu no distances, bet Nērsam atlika vien pielikt nūjas lāpstiņu, lai ripu raidītu tukšos vārtos, jo līdz tam Francijas izlase aizsardzība tika sarauta gabalos ar vairākām piespēlēm kanādiešu izpildījumā.

Spēles 16.minūtē pēc lieliskas Šona Kuturjē piespēles no aizvārtes 3:0 panāca Sirelli, bet francūži nenokāra galvas un spēja atspēlēt divus vārtus, trešā perioda vidū panākot 3:2. Otrajā vārtu guvumā lielisku presingu kanādiešu aizsardzības zonā veica Rešs, viņam izdevās pārtvert ripu un, izslidojot no aizvārtes to raidīt vārtu devītniekā. Kanādieši īsi pēc tam atguva divus vārtus un nodrošināja uzvaru mačā.

A grupas kopvērtējumā līdere ar maksimāli iespējamiem 12 punktiem četros mačos ir Vācija, kamēr deviņi punkti ir Kanādas kontā. Ar astoņiem punktiem seko ASV, bet Somija ir ceturtā ar septiņiem punktiem. Piekto vietu ar pieciem punktiem ieņem Dānija, bet sestā ar trim ir Slovākija, kamēr viens punkts ir Francijas, bet neviens - Lielbritānijas kontā.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 21.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.