Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Latvija pret Austriju. Vai austrieši atcerēsies Prāgu?

© f64

Jau trīs čempionātus pēc kārtas turnīra ievadā izdodas paņemt kādu vērtīgu punktu. It īpaši 2016. gadā, kad tikai pagarinājumā zaudējām zviedriem (1:2). Pēc gada ar 3:0 apspēlējām dāņus, bet pagājušā gada čempionātu iesākām ar 3:2 pagarinājumā pret Norvēģiju. Arī šogad ir visi priekšnosacījumi, lai turpinātu pēdējo gadu tradīciju, jo pretiniekos ir ņemamā Austrija. Tiesa, pēdējā darīšana ar austriešiem notika pirms četriem gadiem Prāgā un, visticamāk, ka kopš tās dienas visas Austrijas hokejam ir pamatīgs zobs uz latviešiem…

Latvijas un Austrijas izlases pasaules čempionātos tikušās septiņas reizes un austrieši ir viena no retajām, pret kuru mums ir pozitīva bilance - piecas uzvaras un divi zaudējumi. Tieši pirms divdesmit gadiem, Hamārā, aizvadījām pirmo maču ar austriešiem un toreiz prertinieks ar Latvijas izlasi izrīkojās tieši tāpat, kā pirms četriem gadiem mēs ar austriešiem.

08.05.1999. Hamāra (Norvēģija). 2:5

Vārtu guvēji: Tambijevs, Cipruss

1999. gada čempionāts ir viens no sliktākajiem izlases vēsturē. Lai arī pēdējos 23 pavasarus izlase spēlē elites čempionātā, toreiz Norvēģijā uz pāris mēnešiem vajadzēja atvadīties no spēcīgāko sabiedrības un savu gādīgo roku bija pielikuši arī austrieši. Turnīrā par 9./12. vietu pirmās divas komandas nodrošināja palikšanu augstākajā līgā arī nākamajā gadā, bet divām pēdējām bija jāpiedalās kvalifikācijas turnīrā par tiesībām tur atgriezties (vai iekļūt). Šajā kvartetā spēlēja Latvijas, Baltkrievija, Austrija un Norvēģija. Toreiz mūsu pusē valdīja uzskats, ka austrieši un norvēģi nav nekādi hokejisti, baltkrievi, tie varbūt, tāpēc nokļūšana šajā izdzīvošanas skolā tika uztverta bez papildus stresa. Sak, gan jau otrie būsim…

Šajā mini turnīrā pirmais pretinieks bija Austrija un jau pēc nospēlētām 12:09 minūtēm gaisā virmoja pamatīga sviluma smaka - austrieši jau bija iemetuši četras ripas latviešu vārtos (trīs Klodānam, vienus Zinkovam). Maču neizdevās izglābt. Nākamajā dienā dusmas tika izgāztas pret Norvēģiju (7:1), bet pēdējā spēlē vēl viens duncis zem ribām - 1:2 pret Baltkrieviju un ardievas elite! Arī galvenais treneris Leonīds Beresņevs pateica ardievas izlasei… 1999. gada rudenī kvalifikācijā izdevās atgūt uz pāris mēnešiem zaudētās pozīcijas un tobrīd reti kurš varēja paredzēt, ka ar austriešiem uz šaurās būt vai nebūt elitē laipiņas nostāsimies vēl vairākas reizes.

03.05.2004. Prāga (Čehija). 5:2

Vārtu guvēji: Žoltoks, Kerčs, Tribuncovs, Reķis, Macijevskis.

Pirmajā posmā abas komandas savās apakšgrupās ieņēma otrās vietas. Austrija tika pie četriem punktiem trīs mačos nezaudējot neviena no spēlēm. Pat no Kanādas tika atņemts punkts (2:2), Francija tika sagrauta ar 6:0 un vēl viens punkts pret Šveici (4:4). Latvijas izlases ceļš uz otro grupas turnīru bija mazāk rozēm kaisīts. Vispirms 1:3 pret Čehiju, tad 1:1 pret Vāciju un par izkļūšanu no grupas 3:1 pret Kazahstānu.

Sākoties otrajam grupas turnīram, Austrija mums ir priekšā vienu punktu (Austrijai 2, Latvijai 1), kuriem tā arī bija lemts palikt vienīgajiem. Latvijas izlasei pirmajos divos mačos 0:2 pret Kanādu un 1:1 pret Šveici, bet Austrijai 0:2 pret Čehiju un 1:3 pret Vāciju. Lietu kārtība ir pavisam vienkārša - pēdējā kārtā dienas pirmajā mačā starp Latviju un Austriju tiek izspēlēta apakšgrupas pēdējā ceļazīme uz ceturtdaļfinālu un to izcīnīja mūsējie.

06.05.2007. Maskava (Krievija). 5:1

Vārtu guvēji: Daugaviņš, Ņiživijs, Vasiļjevs, Laviņš, Tambijevs

Gan tiešā, gan netiešā veidā Latvijas izlase austriešus aizsūtīja uz pirmo divīziju. Pirmajā posmā abas izlases savās apakšgrupās palika pēdējās vietā un kopā ar Ukrainu un Norvēģija viena riņķa turnīrā cīnījās par pirmajām divām vietām un vietas saglabāšanu elitē. Latvijas izlase savu piederību pie spēcīgākajiem pierādīja ātri. Pirmajā spēlē 5:0 pret Ukrainun un tad 5:1 pret Austriju. Latviešiem pēdējā spēle bija pret Norvēģiju, kurā mums neko vairs nevajadzēja, bet norvēģiem gan bija nepieciešama uzvara. Arī austrieši pretendēja uz otro vietu un viņi savu paņēma - 8:4 pret Ukrainu (pirms tam 2:3 pagarinājumā pret Norvēģiju), taču Latvijas izlase bez jebkādām emocijām atdevās norvēģiem (4:7) uzdāvinot viņiem otro vietu grupā un vietu elitē.

29.04.2009. Berne (Šveice). 2:0

Vārtu guvēji: Cipulis, G. Džeriņš

Abas komandas ielozētas vienā apakšgrupā un tieši starp Latviju un Austriju tiek izspēlēta pēdējā ceļazīme uz otro posmu. Latvijai iepriekšējā spēlē nopelnīti divi punkti par uzvaru pēcspēles metienos pret Zviedriju (3:2), bet austriešiem divi zaudējumi. Respektīvi, mums pietika ar neizšķirtu pamatlaikā, bet austriešiem vajadzēja obligātu uzvaru pamatlaikā. Latvija paņēma visu banku un vēlāk iekļuva arī ceturtdaļfinālā, bet Austrija kārtējo reizi atvadījās no elites.

08.05.2011. Košice (Slovākija). 4:1

Vārtu guvēji: Roberts Bukarts, Miķelis Rēdlihs, Saulietis, Džeriņš

Šogad, kad čempionātam ir cita izspēles kārtība, 2011. gada scenārijs, kad turnīrs tiek iesākts Bratislavā, bet pabeigts Košicē, neatkārtosies. 2011. gadā, kad abas izlases bija ielozētas dažādās grupās, taču satikās Košicē, kur četras vājākās komandas grūstījās par pirmajām divām vietām un palikšanu augstākajā sabiedrībā. Pēdējās vietas savās grupās tomēr mēdz būt dažādas. Austrieši pie punktiem netika, bet Latvijai bija divi zaudējumi pēcspēles metienos Somijai un Dānijai (abos 2:3).

Izdzīvošanas grupu abas komandas sāk ar zaudējumiem. Latvijai 2:5 pret Slovēniju, bet Austrijai 2:7 pret baltkrieviem. Otrajā kārtā ar 6:3 apspēlējam baltkrievus, bet austrieši tiek galā ar slovēņiem (3:2). Pirms pēdējās kārtas visām komandām pa trim punktiem. Jau 23. minūtē ir 3:0 Latvijas labā un jau ar pusotru kāju esam palikuši elitē, bet spēlei beidzoties arī ar abām. Latvieši atkal pielikuši savu roku, lai aizsūtītu austriešus tālāk no augstākās līgas.

07.05.2013. Helsinki (Somija). 3:6

Vārtu guvēji: Bērziņš, Saviels, Dārziņš

Liktenis vai ieraksts Austrijas hokeja zvaigznēs, taču pat uzvara pār Latviju viņus nepaglāba no atkārtotas izkrišanas uz pirmo divīziju, bet viss izskatījās tik cerīgi, tik cerīgi… Pēc uzvaras pār Latviju tiek izcīnīti divi punkti pret Slovākiju (uzvara pēcspēles metienos ar 2:1), taču ar pieciem punktiem ir par maz, lai savā grupā būtu augstāk par pēdējo, astoto vietu. Latvijai par diviem punktiem vairāk un, visticamāk, ka tieši pret austriešiem pazaudētie trīs punkti liedza izredzes uz iekļūšanu ceturtdaļfinālu.

09.05.2015. Prāga (Čehija). 2:1 (OT)

Vārtu guvēji: Dārziņš, Daugaviņš

Čempionāts, pēc kura līdzjutējiem un pašiem spēlētājiem muguras klāja pamatīga kārta ar aukstiem sviedriem. Tik tuvu izkrišanai no elites grupas Latvijas izlase nebija bijusi. Izkrišanai pa īstam, nevis ar tiesībām tur atgriezties izejot cauri kvalifikācijas turnīram… Atkal latvieši izdarīja visu, lai Austrija atgrieztos pirmajā divīzijā, bet kā tas notika… Vispirms savstarpējā spēlē austriešus piemocījām tikai pagarinājumā un sagaidot pēdējo spēļu dienu uz izkrišanas robežas atradās trīs izlases - Latvija, Austrija un Francija. Visneizdevīgākajā situācijā atradās austrieši, kuriem pēdējā kārtā bija jāspēlē ar Kanādu (loģisks 1:10) zaudējums, bet Latvija un Francija aizvadīja savstarpēju maču un tas beidzās precīzi tā, kā abām izlasēm vajadzīgs. Latvijai bija nepieciešams viens punkts un to arī dabūja. Francijai bija nepieciešami divi un arī viņi tika pie savas tiesas, bet austrieši tribīnēs noskatījās, ka divas komandas izspēlē trešās likteni. Ja kādam ir piemirsies, tad šajā spēlē Francija uzvarēja pēcspēles metienos (2:3), bet pirms pēdējās trešdaļas bija 2:0 Latvijas labā. Rezultāts, kurš ļoti ģeldēja austriešiem… Franči divus vārtus atspēlēja septiņu minūšu laikā, bet pēdējo sekunžu Masaļska glābšanas darbi patiešām bija varonīgi un aukstu sviedru vērti, taču tik un tā ir sajūta, ka šī spēle bija labi iestudēta izrāde ar laimīgām beigām abiem izrādē iesaistīties aktieriem. Austrija atkal izlidoja uz pirmo divīzju un atkal savu lomu šajā ceļojumā nospēlēja latvieši.