Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

PČH 2019: Vai būs turpinājums?

SKAISTI. Rūdolfa Balcera mačā pret Norvēģiju pagarinājumā gūtie vārti ir vieni no skaistākajiem Latvijas izlases vēsturē © Reuters/Scanpix

Līdz pasaules čempionātam hokejā vēl pāris dienas, taču, iesildoties tā sauktajam pavasara hokeja trakumam, būs pašā laikā atcerēties agrākos gadus. Proti, kā Latvijas izlase sākusi iepriekšējos čempionātus, un vai šogad izdosies turpināt pēdējo divu gadu tradīciju un iesākt turnīru ar uzvaru. Pirmais pretinieks ir pateicīgs, lai tas tiešām tā būtu (sestdien spēle ar Austriju).

1997. gada 27. aprīlis. Turku

Latvija un ASV - 4:5

Vārtus guva: Čudinovs, Beļavskis, Tambijevs, Ignatovičs

Debijas gadā elites grupā no jaunpienācējiem lieli brīnumi netika gaidīti, un gluži loģiski bija, ka pārējā pasaule ar Latviju rēķinājās, kā no laukiem nākušu. Arī amīši pret debitantiem izturējās augstprātīgi, un kāpēc gan lai to nedarītu, ja spēles viducī rezultāts bija 4:1 viņu labā. Un gandrīz pārrēķinājās, jo pēdējās trešdaļas vidū rezultāts jau bija neizšķirts (4:4). Jau čempionāta pirmajā spēlē Latvijas izlase aizsāka skaisto zaudējumu kolekcionēšanu.

1998. gada 2. maijs. Bāzele

Latvija un Somija - 0:6

1999. gada 2. maijs. Oslo

Latvija un Šveice - 3:5

Vārtus guva: Semjonovs, Kerčs, Maticins

Pirmā reize, kad radās reāla iespēja čempionātu iesākt ar uzvaru vai, sliktākajā gadījumā, ar neizšķirtu. Spēle ar divkāršu vērtību - uzvarētājs jau praktiski nodrošināja iekļūšanu astoņniekā, kas Latviju automātiski ieceltu olimpiešu kārtā. Andreja Zinkova nervozā darbība šveiciešiem ļāva jau 50. sekundē izvirzīties vadībā, taču līdz otrās trešdaļas vidum mūsējie paspēja nonākt vadībā ar 2:1 un 3:2. Tomēr bērnišķīgas kļūdas un arī nejaušības labāk izmantoja šveicieši un pelnīti uzvarēja. Sekas bija bēdīgas - nesaskaņas izlases iekšienē, kā arī īslaicīga izkrišana no A grupas.

2000. gada 30. aprīlis. Sanktpēterburga

Latvija un Zviedrija - 1:3

Vārtus guva: Beļavskis

2001. gada 29. aprīlis. Ķelne

Latvija un Zviedrija - 2:5

Vārtus guva: Panteļejevs, Fanduļs

Lai arī atkārtojās Sanktpēterburgas notikumi, tomēr 2001. gada 2:5 nevar salīdzināt ar 2000. gada 1:3. It kā pārliecinošāks zaudējums, taču šoreiz zviedriem vajadzēja krietni pasviedrēties, lai pieveiktu uzvarēt noskaņojušos Latviju. Lai arī 10. minūtes sākumā zviedri jau bija vadībā ar 2:0, 39 sekundes pēc otrajiem zaudētajiem vārtiem Panteļejevs vienus atguva, bet 27. minūtē Fanduļs realizēja skaitlisko vairākumu - un jau 2:2. Kā līdzīgam ar līdzīgu ar lielvalsti aizvadīt spēles pirmo pusi nav tas pats, kas to uzvarēt, ja bezcerīgi tiek zaudēts otrajā pusē. Piektos vārtus zviedri guva tikai 50. minūtē.

2002. gada 27. aprīlis. Kārlstade

Latvija un Kanāda - 1:4

Vārtus guva: Panteļejevs

2003. gada 26. aprīlis. Turku

Latvija un Zviedrija - 1:3

Vārtus guva: Romanovskis

2004. gada 24. aprīlis. Prāga

Latvija un Čehija - 1:3

Vārtus guva: Panteļejevs

Nekādi pārsteigumi nenotika arī Prāgā - ja pirmajā mačā jātiekas ar laukuma saimniekiem un ja laukuma saimnieki ir čehi, tad par uzvaru nav vērts pat domāt. Lindstrēms it kā riskēja, jau pirmajā cīņā vārtos ieliekot Edgaru Masaļski, kuram tā bija debija, taču patiesībā riska nebija nekāda. Tāpat uzvara nespīd, un lai jaunajam tiek kārtīga izdzīvošanas skola. Pirmajās piecpadsmit minūtēs čehi Masaļska būrī sabirdināja trīs ripas. Ja būtu bijusi vajadzība, samestu vēl tikpat, bet kamdēļ pūlēties, ja tāpat ir redzams, kurš te saimnieks.

2005. gada 30. aprīlis. Insbruka

Latvija un Kanāda - 4:6

Vārtus guva: Semjonovs, Ankipāns, Sprukts, Skrastiņš

Ja Latvijas izlases garajā zaudēto spēļu sarakstā ir kāds acij tīkams zāģis, tad tā ir šī spēle. Lindstrēms beidzot bija aizbraucis atpakaļ uz Zviedriju, un, lai cik nemīlēts hokeja aprindās bija Leonīds Beresņevs, viņš tomēr komandai ļāva spēlēt baudāmu hokeju. Šis mačs atgādināja 1997. gada ievadspēli pret ASV. Arī šoreiz latvieši bija nonākuši lielos mīnusos - 37. minūtē jau 2:5, taču pēc nospēlētām 49 minūtēm pavīd gaiša nākotne - tikai 4:5. Skaisti Latvija spēlēja, tomēr kanādieši spēlēja ne tikai skaisti, bet arī lietderīgi. Kanādieši var atļauties vājākos pielaist vienas ripas attālumā, jo zina, ka vajadzīgajā brīdī spēs iespiest gāzes pedāli grīdā un ieslēgt pareizos ātrumus.

2006. gada 5. maijs. Rīga

Latvija un Čehija - 1:1

Vārtus guva: A. Širokovs

Reiz tam bija jānotiek, un tas notika! Lai arī ne uzvara, taču pirmais punkts čempionāta atklāšanas spēlē tika izcīnīts, un pret ko - pret Čehiju! Labāku laiku un vietu grūti bija iedomāties, lai pārtrauktu jau nekaunīgi ieilgušo pirmo spēļu zaudējumu sēriju. Aleksejs Širokovs ar metienu no zilās līnijas noķēra snaudošo Čehmāneku - un 1:0! Labs sākums pašmāju čempionātam, kurš varēja kļūt par visu laiku veiksmīgāko Latvijas izlases vēsturē, taču Pjotra Vorobjova totāli piesardzīgais spēles stils liedza izdarīt to, ko būtu izdarījis kaut vai tobrīd nežēlastībā kritušais Beresņevs.

2007. gada 28. aprīlis. Maskava

Latvija un Šveice - 1:2

Vārtus guva: Dārziņš

Laiki mainās, tikums paliek. Izlasei mainās galvenie treneri, bet rezultāti paliek iepriekšējie. Kā 1999. gadā Oslo sākām zaudēt šveiciešiem, tā bezuzvaru sērija aizstiepās līdz pat Maskavai. Vai varējām uzvarēt vai vismaz nospēlēt neizšķirti? Droši vien, ka varējām, taču līdzīgi domājām pēc 1:4 Sanktpēterburgā, pēc 4:6 Kārlstadē, pēc 2:4 Turku un pēc 1:1 Prāgā.

2008. gada 2. maijs. Helifeksa

Latvija un ASV - 0:4

2009. gada 25. aprīlis. Berne

Latvija un ASV - 2:4

Vārtus guva: Vasiļjevs, Karsums

2010. gada 8. maijs. Manheima

Latvija un Šveice - 1:3

Vārtus guva: Meija

Izlase jau otro gadu tiek balstīta uz Rīgas Dinamo kadriem, kuri jau divas sezonas spēlējuši līgā, kura sevi dēvē par otro spēcīgāko pasaulē. Proti, KHL. Otrais gads Krievijā tika pabeigts ar pieklājīgu spēli Gagarina kausa izcīņā, un bija tikai loģiski, ka reizi par visām reizēm ir pienākusi tā diena, kad siera ēdājiem šveiciešiem ir jāparāda, kur ziemo vēži. Gribēja kā labāk, bet sanāca kā parasti.

2011. gada 30. aprīlis. Bratislava

Latvija un Čehija - 2:4

Vārtus guva: Dārziņš, Bukarts

Pirmajā spēlē jātiekas ar esošajiem pasaules čempioniem. Šāds fons būtu baiss pirms desmit, varbūt pieciem gadiem, bet nu pretiniekos ir tāda paša līmeņa turnīra (KHL) spēlētāju komplektēta izlase un bijībai vairs nevajadzētu būt. Nebija ar', un Latvija tik tiešām spēlēja baudāmi un ne par pusmata tiesu nebija sliktāki par čehiem, bet pāris kļūdiņas (Miķelis un Krišjānis Rēdlihs), un varam posties vēl vienai gadus ilgajai gaidīšanai. Kā nav, tā nav tās uzvaras pirmajā spēlē.

2012. gada 5. maijs. Stokholma

Latvija un Krievija - 2:5

Vārtus guva: Indrašis, Daugaviņš

2013. gada 4. maijs. Helsinki

Latvija un Krievija - 0:6

Kanādas speciālista Teda Nolana beigu sākums sākās vēl iepriekšējā čempionātā. Pirms gada čempionāts Stokholmā tika pabeigts ar trīs zaudējumiem pēc kārtas, nevienā no spēlēm negūstot vārtus. Turpinājums Helsinkos ar ceturto sauso zaudējumu pēc kārtas pasaules čempionātos. Un tas viss 4. maijā - Latvijai tik nozīmīgā dienā.

2014. gada 10. maijs. Minska

Latvija un Somija - 3:2

Vārtus guva: Daugaviņš, Sotnieks, Kulda

Agri vai vēlu, bet kādreiz tam bija jānotiek, un tas notika Minskā un nevis pret kaut kādiem slovēņiem, norvēģiem vai tamlīdzīgiem zvēriem, bet gan pret Somiju. Pret izlasi, kuru vēl ne reizi pasaules čempionātos nebijām uzvarējuši. Sanāk, ka ar vienu šāvienu tika trāpīts pa abām zaķa ausīm - vēl arī pirmā uzvara čempionāta pirmajā spēlē! Starp citu, pēdējā trešdaļa iesākās ar 1:2 un abi vārti tika gūti skaitliskajā vairākumā.

2015. gada 1. maijs. Prāga

Latvija un Kanāda - 1:6

Vārtus guva: Daugaviņš

2016. gada 6. maijs. Maskava

Latvija un Zviedrija 1:2 (pagarinājumā)

Vārtus guva: Sotnieks

Līdzīgi kā gadu iepriekš, arī Maskavā visa čempionāta pirmā spēle bija ar Latvijas dalību. Šoreiz pretiniekos zviedri un jau savā pirmajā pasaules čempionāta spēlē Elvis Merzļikins parāda, ka ar viņu todien būs jārēķinās zviedriem un pēcāk arī pārējiem. Čempionātu debitantam bija ko norauties - 44 reizes zviedri meta pa viņa vārtiem. Punkts pret zviedriem jebkurā laikā ir punkts ar dubultu vērtību. Vien žēl, ka turpinājums nesekoja un atlikušajos sešos mačos tika izcīnīta viena vienīga uzvara.

2017. gada 6. maijs. Ķelne

Latvija un Dānija 3:0

Vārtus guva: Meija, Indrašis (2)

Sākas vēl viena Kanādas speciālista Boba Hārtlija laiki Latvijas izlasē un sākas uz urrrā! Uzvarai pār Dāniju seko vēl divas uzvaras (abas pamatlaikā), un pēc ilgākiem laikiem aktuāls kļūst ceturtdaļfināls... Ja par atskaites punktu ņem tikai pēdējos četrus čempionātus, tad pirmajos mačos esam piedzīvojuši tikai vienu zaudējumu pamatlaikā, bet trīs spēlēs esam tikuši pie punktiem. Šodien nav pārliecības, ka 2018. gada čempionāts iesāksies līdzīgi.

2018. gada 5. maijs. Herninga

Latvija un Norvēģija 3:2 (OT)

Vārtus guva: Balcers (2), Ābols.

Vēl dienu pirms čempionāta sākuma reti kurš zināja, kas tas tāds Rūdolfs Balcers par zvēru, no kurienes viņš nācis? Pat komandā acis bija lielas, ieraugot autobusā šo svešo seju. Jau pēc pirmās spēles šī neziņa tika kliedēta, jo tieši Norvēģijā skolojies liepājnieks pagarinājumā guva vārtus, par kuriem Rūdolfs līdz pat šai dienai tiek turēts latviešu hokeja dieva kārtā.