Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Latvijas izlasei spēle ar hokeja lielvaru Krieviju

© SCANPIX

Latvijas izlase aizvadījusi vēl divas spēles pasaules čempionātā un abos mačos piedzīvojusi zaudējumus. Jau šodien nākamā spēle ar Krievijas izlasi, bet rītvakar izšķirošais mačs par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Divi taurenīši, divi zaudējumi

Divas spēles un divi zaudējumi. Abi zaudējumi pieskaitāmi pie tās kategorijas, kuras sauc par skaistiem zaudējumiem. Noliekam blakus uzvarēto spēli pret Itāliju, kura pieskaitāma pie citas kategorijas - ne pārāk skaistas uzvaras. Un kāda ir atšķirība? Par nesmuko uzvaru mums tabulā ir ierakstīti trīs punkti, bet par skaistajiem zaudējumiem ne agrāk, ne šodien un ne pārskatāmā nākotnē neviens punktus nedāvināja un arī nedāvinās. Tā nu reiz ir iekārtots sports..

Zaudējumi Zviedrijai un ASV noteikti nebija paši skaistākie izlases vēsturē. Bijuši vēl skaistāki, taču kopējo domu tas nemaina. Tabulā tāpat ir ierakstītas nullītes, treneri un hokeju pārzinoši ļaudis uzteic Latvijas izlasi par cīņu, par skaisto spēli, komplimentus nežēlo arī pretinieku treneri, bet mums no tā nekāda labuma.

Tagad, kad kaujas ir beigušās, it kā nav smuki vicināties ar dūrēm, taču personīgi man šķiet, ka tuvāk vienam (diviem, trim) punktiem bijām sausajā zaudējumā pret zviedriem. Tas nekas, ka pret amerikāņiem divas reizes atradāmies vadībā ar divu vārtu pārsvaru (2:0, 3:1), taču pret zviedriem nenostrādāja mūsu skaitliskais vairākums, kurš pirmajos trīs mačos pret sava līmeņa komandām tika pacelts labā kvalitātē. Pret zviedriem bija pat divas reizes lielais vairākums, otrajā gadījumā pat ilgāk par pusotru minūti, taču vārti netika gūti. Bija iespējas, taču allaž ceļā stājās kāds zviedrs. Manā vērtību skalā Zviedrijas izlase ir krietni augstāka līmeņa komanda par ASV, un, lai arī amerikāņu vārtos tika iemestas trīs ripas, tik un tā pēc satura mačs ar svensoniem šķita kvalitatīvāks. Kā pret vieniem, tā pret otriem Elvis Merzļikins ielaida pa taurenītim, vien atšķirība tā, ka pirmajā gadījumā tie bija vieni no diviem zaudētajiem vārtiem, otrajā - vieni no četriem (piektie tukšajos vārtos). Pret zviedriem taurenītis tika ielaists mača sākumā, pret amerikāņiem - pašās beigās. Vainot Merzļikinu? Pirmais, kurš metās aizstāvēt Elvi, bija neviens cits kā Bobs Hārtlijs. Atkal piesaucot vienu no visu laiku labākajiem NHL vārtsargiem Patriku Ruā, Bobs atgādināja, ka arī Ruā savos vārtos laidis vieglas ripas…

Zaudēt Zviedrijai un ASV nav nekāds pasaules grēks, un šie nebija ne pirmie, ne pēdējie zaudējumi šīm lielvalstīm. Daudzi par šiem zaudējumiem ķer kaifu. Ne par rezultātu, bet par parādīto spēli. Nevar noliegt, ka mūsējie spēlēja kvalitatīvi, taču nevajag arī pārspīlēt. Raug, izlasei šis ir 21. pavasaris pasaules elitē, un arī iepriekšējos gados bijušas skaistas spēles pret lielajiem dūžiem, un ir bijušas arī uzvaras. Znaroka laikos to pašu Zviedriju uzvarējām pēcspēles metienos, amerikāņus turpat Ķelnē, tikai pirms daudziem gadiem, aizsūtījām uz pirmo divīziju. Šodien vispārējā eiforija izskaidrojama ar to, ka kādus trīs vai pat četrus gadus (izņemot olimpiskos Sočus) no izlases nebijām redzējuši tik kvalitatīvu spēli, tāpēc iepriekšējais fons un šodiena ir kā diena pret nakti.

SCANPIX

Kas tālāk?

Šodien Latvijas izlasei kārtējā spēle ar kārtējo hokeja lielvaru - ar Krieviju. Būtībā šai spēlei vairs nav lielas nozīmes. Tai ir sava pievienotā vērtība, taču jebkura iznākuma gadījumā Latvijas izlasei būt vai nebūt ceturtdaļfinālā izšķirsies rītdienas mačā ar Vāciju.

Kamēr Latvijas izlase centās atņemt punktus zviedriem un amerikāņiem, ar vienu aci tika sekots līdzi, kā sokas Vācijas izlasei. Jau trīs četras spēles pirms pamatturnīra beigām bija nojaušams, ka tieši Latvija un Vācija sadalīs pēdējo ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu. Uz papīra viss izskatījās apmēram šādi - Latvijai zaudējumi pret trim lielajiem, bet Vācija līdz savstarpējai spēlei ar latviešiem būs sakrājusi tik daudz punktu, lai abas turnīra tabulā šķirtu ne vairāk kā trīs punkti (uzvaras pamatlaikā vērtība). Sanācis nedaudz savādāk. Pirms šīs dienas spēlēm Latvijai un Vācijai ir pa deviņiem punktiem, kas nav pats sliktākais variants. Vāciešiem ir atlikusi viena spēle ar Latviju, bet mums rezervē ir šodienas spēle ar krieviem. Pat uzvarot pamatlaikā, vāciešiem būsim priekšā tikai ar trim punktiem, kas nozīmēs, ka pēdējā dienā Vācijai vajadzēs uzvarēt pamatlaikā. Tātad mēs varēsim atļauties zaudēt. Tiesa, pagarinājumā vai pēcspēles metienos. Ja šodien zaudējam krieviem, tad Latvija un Vācija būs vienādos apstākļos, pirms savstarpējā mača nebūs nekādu variantu - tikai un vienīgi jebkāda uzvara kādai no komandām pavērs ceļu uz ceturtdaļfinālu. Kāds varbūt iztēlojies, ka LHF vadībai ir jāiet ciemos pie Krievijas hokeja vadības un jāsarunā kaut vienu punktu, taču šādām spekulācijām nav ne mazākā iemesla. Tikpat labi varēja spekulēt arī pirms Krievijas un Slovākijas spēles (6:0 uzvarēja krievi). Slovākiem draud izkrišana no elites, un vai tad nu divas slāvu tautas nespēs vienoties tā, lai abiem ir izdevīgi. Nevienojās, un tieši tāpēc nav ko cerēt, ka vecas draudzības vārdā Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš tirgos punktus…

Vai tas ir auksts aprēķins un visas naudas uzlikšana uz vienu konkrētu spēli (pret Vāciju), vai baltā karoga izkāršana, taču šā vakara spēlē pret krieviem Latvijas izlases sastāvā būs būtiskas izmaiņas. Pirmkārt, vārtos nebūs Merzļikins, bet gan Ivars Punnenovs. Viņam tā būs debija pasaules čempionātos. Pie spēlēšanas tikšot arī līdz šim laukumā nebijušie uzbrucējs Frenks Rangals un aizsargi Jānis Jaks un Kristofers Bindulis, un tas savukārt nozīmē, ka kādam būs jāpaliek malā. Kuram, par to Bobs Hārtlijs vakar vēl klusēja.

Slovēņi atvadās

Nav ne mazāko šaubu, ka kaimiņzemes Baltkrievijas hokeja cilvēks Nr. 1 Lukašenko atkal gānīs savus hokejistus, paša finansēto hokeja saimniecību utt. Pat savā ziņā žēl, ka baltkrievi neizlidoja no elites grupas (izšķirošajā mačā pārspēja slovēņus), taču tik un tā šajā zemē gaidāma pamatīga galvas mazgāšana bez olu ziepēm, taču mums gar to nav nekādas daļas.

Tāpat kā mūs neuztrauc, kura no Ķelnes apakšgrupas komandām izlidos no elites. Pretendentu nav daudz - tikai divas izlases. Pēc turnīra tabulas pat trīs, taču dāņi šajā cīniņā neiesaistās, taču var nospēlēt izšķirošo lomu. Raug, šodien pagaidām pēdējā vietā esošajai Itālijai ir jāspēlē ar Dāniju, un, izcīnot uzvaru pamatlaikā, trim komandām var būt pa četriem punktiem, un būs jāskaita šo triju komandu savstarpējās spēles. Pagaidām šo trīs izlašu savstarpējās attiecības ir šādas: Slovākija - Itālija 3:2 (pagarinājumā), Dānija - Slovākija 4:3 (pēcspēles metienos). Ja ir šī uzvara pamatlaikā, tad slovāki nākamgad spēlēs pirmajā divīzijā. Ar piebildi, ja slovāki pēkšņi nepaņems kādu punktu no ASV vai Zviedrijas izlasēm...

Pasaules čempionāts hokejā. Ķelnes grupa

Latvija un Zviedrija 0:2 (0:1, 0:0, 0:1). Latvija: Merzļikins; Sotnieks - Kulda, Daugaviņš - Džeriņš - Roberts Bukarts; Cibuļskis - Galviņš, Indrašis - Sprukts - Rihards Bukarts; Balinskis - Freibergs, Skvorcovs - Girgensons - Ķēniņš; Bindulis, Meija - Bļugers - Pavlovs, Razgals.

Landeskogs (Rasks, Lindholms) (9:13), Lindholms (Rasks) (56:42). Metieni - 19:30. Soda minūtes - 6:16.

Latvija un ASV 3:5 (1:0, 2:3, 0:2). Latvija: Merzļikins; Sotnieks - Kulda, Daugaviņš - Džeriņš - Roberts Bukarts; Cibuļskis - Galviņš, Indrašis - Sprukts - Rihards Bukarts; Balinskis - Freibergs, Skvorcovs - Girgensons - Ķēniņš; Bindulis, Meija - Bļugers - Bičevskis.

Bļugers (Bičevskis) 1:0 (11:23), Daugaviņš (Džeriņš, Roberts Bukarts, vair.) 2:0 (20:07), Komfers (Lī) 2:1 (29:00), Cibuļskis (Indrašis, vair.) 3:1 (31:37), Bjugstads (Šmalcs, Kellers) 3:2 (33:44), Gudro (Truba, Bjugstads) 3:3 (38:37), Kops (Helebaks) 3:4 (56:38), Larkins 3:5 (58:58, t.v.). Metieni - 23:33. Soda minūtes - 6:8.