Pamatīgs juceklis LHF kongresā; konstatētas aizdomīgas darbības federācijas gada pārskatos

© Oļesja Sokolova-Godovaņuka, F64 Photo Agency

Šodien "Volvo SC" ledus halles jaunajā kompleksā norisinās Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ikgadējais kongress.

Pirms kongresa uzvirmojušas lielas kaislības un pašreizējam prezidentam Kirovam Lipmanam pieteicies sāncensis - pārmaiņas alkstošais Viesturs Koziols. Kongresā notiks arī valdes un priekšsēdētāja vēlēšanas.

LHF ikgadējais kongress sācies ar strīdiem par nepiešķirtajām balsstiesībām un haosu, novēroja aģentūra LETA.

Kā vēsta portāls Delfi.lv, Koziols pirms LHF izplatījis dokumentus, kuros uzrādās aizdomīgi federācijas finansiālie darījumi. Dokumenti liecina, ka 2014. gadā LHF no Starptautiskās hokeja federācijas saņēmusi 414 470 eiro, bet nākamajā gadā nesaņēma neko. Tas liekot domāt, ka Latvijas hokejam pienākošie līdzekļi, iespējams, tiek slēpti ārzemēs un tiek uzrādīti tikai tad, kad to vēlas federācijas vadītājs, ziņo portāls.

Koziola rīcībā esošajos dokumentos arī ir informācija, ka veikti maksājumi personām, konkrēti neminot šo personu vārdus. 2014. gadā tādi maksājumi bija 1,74 miljonu eiro apmērā, bet 2015. gadā - 1,1 miljonu eiro apmērā. Federācijas valdes locekļiem neesot informācijas, kuram nauda ir nonākusi. Tāpat nav skaidri vairāku maksājumu mērķi. Piemēram, 2015. gadā iztērēti 545 000 eiro un vēl 1 220 000 eiro iztērēti Latvijas pieaugušo vīriešu izlases sakarā, neminot konkrētu mērķi.

Ziņu aģentūra LETA ziņo, ka kongress sākās ar LHF biedra SIA "Niks" pārstāvja Edgara Jansona pretenzijām, ka viņam nav piešķirta karte ar balsstiesībām.

Jansons un Lipmana vidū izcēlās domstarpības, bet starp viņiem stāvēja apsardze. "Ja nespējat samaksāt 70 eiro, tad tā nav mana vaina," noteica Lipmans.

Sanākušie dalībnieki arī nespēja ievēlēt kongresa vadītāju. Ne Lipmana, ne Rīgas "Dinamo" izvirzītie pārstāvji nesaņēma savu atbalstu. Neko nespējot apstiprināt, kongresā tika izsludināts desmit minūšu pārtraukums. Sanākušo vidū valdīja haoss un ķiķināšana par Lipmana vadības stilu.

Kongresā ir ieradušies visi no 19 balsstiesīgajiem biedriem. Biedra statuss bez balsstiesībām ir 22 organizācijām, bet divas biedrības ir LHF biedra kandidātes.