Latvijas izlase pagarinājumā piekāpjas Čehijai

© Scanpix

Vankūveras olimpisko spēļu vīriešu hokeja turnīra "play-off" spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Latvijas izlase pagarinājumā tomēr ar rezultātu 2:3 (0:2, 0:0, 2:0, 0:1) piekāpās Čehijas valstsvienībai.

Latvijas izlases rindās ar precīziem metieniem izcēlās Mārtiņš Cipulis un Miķelis Rēdlihs. Savukārt vārtus Čehijas izlases labā guva Tomašs Rolineks, Tomašs Fleišmans un Davids Krejči.

Spēle iesākās ar aktīvu Čehijas valstsvienības cīņu. Pirmo bīstamāko momentu viņi izveidoja pēc četrām spēlētām minūtēm, kad Tomaša Plekaņeca metienu no vārtu priekšas tikai ar pārkāpumu apturēja Georgijs Pujacs. To arī izmantoja čehi, kad pēc Filipa Kubas metiena pa vārtiem Edgara Masaļska atsisto ripu vārtos raidīja Tomašs Rolineks, panākot 1:0.

Pēc zaudētajiem vārtiem arvien aktīvāk sāka uzbrukt Latvijas izlase, tomēr pārsvars joprojām piederēja pretiniekiem. Pēc tam, kad spēles gaita jau bija pilnībā izlīdzinājusies, lielisku piespēli saņēma Tomašs Fleišmans, kurš 12.minūtē, raidot ripu vārtu augšējā stūrī, panāca jau 2:0. Atlikušajā trešdaļas daļā Čehijas izlasei joprojām piederēja pārsvars, Latvijas izlase atbildēja ar pretuzbrukumiem, bet rezultāts vairs nemainījās. Trešdaļas izskaņā iespēja divas minūtes spēlēt vairākumā bija Latvijas izlasei, bet, pat spēlējot mazākumā, bīstamākus momentus izveidoja tieši čehi.

Otrās trešdaļas sākumā Latvijas izlase ieguva iespēju pusotru minūti spēlēt piecatā pret trijiem pretiniekiem un jau pašā sākumā bīstamu metienu pa vārtiem izdarīja Mārtiņš Cipulis, tomēr Tomašs Vokouns to tvēra un tiesneši pēc video atkārtojuma noskatīšanos konstatēja, ka tā tomēr vārtu līniju nav šķērsojusi. Lielo vairākumu Latvijas izlase tā arī nespēja realizēt.

Turpinājumā iniciatīvu atkal pārņēma Čehijas izlase. Trešdaļas vidū, kad Latvijas izlase spēlēja vairākumā, kļūdu, dodoties pretī ripai, pieļāva Latvijas izlases vārtsargs Masaļskis, bet Josefs Vašičeks no zonas līnijas raidīja ripu garām tukšajiem vārtiem.

Kādā no epizodēm ripa sāpīgi kakla apkārtnē pa nenosegtu daļu trāpīja Masaļskim, tāpēc viņam nācās lūgt ārstu palīdzību. Otrās trešdaļas otrajā pusē uz vairākām minūtēm jau iniciatīva piederēja Latvijas valstsvienībai, tomēr atkal kādā no epizodēm kļūdu pieļāva Masaļskis, bet šoreiz pretiniekiem ripu jau tukšos vārtos neļāva raidīt Georgijs Pujacs. Tomēr lielākajā daļā epizožu Masaļskis spēlēja lieliski un līdz trešdaļas beigām rezultāts saglabājās 0:2.

Trešajā trešdaļā jau 40.minūtē par klupināšanu divu minūšu noraidījumu saņēma Aleksandrs Ņiživijs. Šo vairākumu čehi neizmantoja, bet pēc tam jau noraidījums tika nopelnīts pret Ņiživiju. Latvijas izlase vairākumā izveidoja vairāk bīstamus momentus, tomēr arī tie netika izmantoti un pēc piecām spēlētām minūtēm rezultāts joprojām nebija mainījies.

Turpinājumā iniciatīvu pārņēma Čehijas izlase, bet perioda vidū ļoti veiksmīgs pretuzbrukums sanāca Latvijas izlasei - Miķelis Rēdlihs kritienā piespēlēja Armandam Bērziņam, tomēr viņam neizdevās to raidīt tukšos vārtos, jo ar nūju sekmīgi nospēlēja Vokouns. Tomēr astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām Latvijas izlasei izdevās samazināt rezultāta starpību līdz minimumam, kad pēc cīņas vārtu priekšā ripu vārtos raidīja Cipulis.

Pēc zaudētajiem vārtiem aktīvāk atkal sāka spēlēt čehi, tomēr vēlreiz vārtus guva latvieši - nedaudz mazāk nekā četras minūtes pirms pamatlaika beigām Bērziņa metiens lidoja garām vārtiem, tomēr pēc atsitiena pret bortu atleca vārtu priekšā un Miķelis Rēdlihs raidīja to tukšā vārtu stūrī. Atlikušajā laikā čehi uzbruka ļoti aktīvi, steidzoties, tomēr vadību līdz pamatlaika beigām vairs nespēja atgūt.

Mačs turpinājās ar desmit minūšu pagarinājumu līdz pirmajiem gūtajiem vārtiem. Kaut arī Čehijas izlases pārsvars pagarinājumā turpinājās, tomēr tas bija daudz mazāks nekā iepriekš. Tomēr, lēni iesākot uzbrukumu, pagarinājuma vidū vārtus guva Davids Krejči, izraujot savai komandai uzvaru.

Ceturtdaļfinālā Čehija trešdien spēkosies ar Somijas valstsvienību.

Latvijai ar Čehiju šī bija otrā spēle šajā turnīrā. Abas komandas spēlēja vienā apakšgrupā un šajā mačā Čehija bija pārāka ar 5:2. Toreiz jau pēc nedaudz vairāk nekā piecām spēlētām minūtēm čehi atradās vadībā ar 3:0.

Jau ziņots, ka apakšgrupu turnīrā Latvija arī ar 2:8 piekāpās Krievijai, bet ar 0:6 kapitulējot Slovākijai. Savukārt Čehija ar 3:1 pārspēja Slovākiju, bet ar 2:4 zaudēja Krievijai.

Latvijas izlase olimpiskajās spēlēs cīnījās ceturto reizi. 1936.gada Garmišpartenkirhenes olimpiskajās spēlēs latvieši zaudēja visās trijās cīņās, ieņemot dalītu pēdējo vietu, 2002.gada Soltleiksitijas Olimpiādē četrās cīņās tika izcīnītas divas uzvaras, viens neizšķirts un piedzīvots zaudējums, kas deva devīto vietu, bet pēc neizšķirta un četriem zaudējumiem 2006.gadā Turīnā, Latvija sacensības noslēdza pēdējā, 12.pozīcijā.