Latvijas hokeja izlases izredzes spēlēt ceturtdaļfinālā palielinās

Latvijas izlase Minskā turpina izklaidēt savus un citu valstu līdzjutējus. Ja spēle pret Kazahstānu tika novērtēta kā viena no jautrākajām izlases vēsturē, tad vakardienas mačs ar ASV bija divas vai pat visas trīs tiesas lustīgāks.

Bet, pats galvenais, abos mačos latvieši izcīnīja uzvaras. Vakar – ar 6:5, un tas nozīmē, ka mūsējo izredzes spēlēt ceturtdaļfinālā ir palielinājušās.

Uzmanība disciplīnai

Latvijas izlases tā sauktais stafs nav tik iespaidīgs kā Krievijas izlasei (vairāk nekā 20 cilvēku), taču pietiek arī ar četriem treneriem, lai saprastu, kuras izlasei ir klibās vietas. Pat līdzjutējam ir skaidrs, ka mūsējiem, it īpaši spēlē pret kazahiem, pieklibo spēles disciplīna jeb precīzāk – tiek pelnīti daudz noraidījumu. Tieši šis jautājums tika cilāts pirms spēles ar amerikāņiem, un visa komanda teju vai zvērējusi, ka tik daudz noraidīties būtu vistiešākais ceļš pretī zaudējumam. Galīgi zemē metams amerikāņu vairākums nebija. Pirms vakardienas mača jeņķi pratuši realizēt 23,53% vairākuma, kas ir ceturtais labākais rādītājs turnīrā. Bet, ko lai šajā sakarā saka amerikāņi? Viņiem vēl vairāk vajadzētu kreņķēties par noraidījumiem, jo labākā vairākuma realizētāja čempionātā ir Latvija. Kaut no malas šķiet, ka mūsējie muļļājas ar liekā izspēlēšanu, skaitļi ir fantastiski – mūsējie realizējuši 36,36% vairākuma, kas ir izcils rādītājs. Vēl viens mazais spēles plāns – cieša spēlēšana laukuma vidusdaļā un iespēju meklēšana pretuzbrukumiem. Tas nozīmē, ka pretiniekam tiek atdota iniciatīva... Varbūt šāds risinājums ir pareizs, jo, kā piefiksējuši izlases treneri, ASV izlasē ir daudz spēlētāju, kuri vēl pa īstam nav apostījuši pieaugušo hokeju, bet pasaules čempionāts viņiem ir pavisam cita pasaule, kurā mūsējo pieredze ir krietni lielāka. Zinot, ka Ziemeļamerikā vislabākā aizsardzība ir uzbrukums, diezgan droši varēja prognozēt, ka amīši acis nenolaiduši metīs virsū Gudļevskim un visam Latvijas hokejam. Ja to darītu rūdīti vīri, šādiem uzbrukumiem būtu racionāls pamats, bet gados jauniņie var aizrauties tiktāl, ka piemirst par saviem vārtiem, un te mūsējiem varētu pavērsties plašs darba lauks.

Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties

Lai arī Ļeņins aiz sevis ir atstājis pamatīgu sūdu kaudzi, tomēr mantojumā nākamajām paaudzēm ir atstāts šis tas derīgs, kas noder ikvienai politiskajai iekārtai. Proti – mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties. Lai arī pirms mača Latvijas izlases treneri uz tāfeles bija iezīmējuši visas sarkanās līnijas, lai arī mūsējo pieredze hokeja laukumos ir vairākkārt lielāka par pretinieku, tāpat viss tika darīts pretēji iepriekšējai norunai.

Ja komanda ir panākusi vadību ar 3:1, vienkāršākais veids, kā neļaut pretiniekam atjēgties, ir pašiem ievērot disciplīnu. Elementāri kā 2x2, bet, kas notiek laukumā? Štāls laukuma centrā nopelna dievīti, un 3:2. Pēc pāris sekundēm Ņiživijs ir lēnāks par savu pretspēlētāju, vēl viens noraidījums, un vēl viens trāpījums (3:3). Par laimi, ligas ar noraidījumiem bija izsmeltas.

Kad trešajā trešdaļā bija nospēlēta puse laika, tā vien šķita, ka abas izlases ir izpīpējušas miera pīpi un ir gatavas viena otrai piešķirt pa punktiņam, bet pagarinājumā vai pēcspēles metienos – kā sanāks. Pat pēc Daugaviņa un Džonsa vārtu guvumiem (4:4), pirmais, kas nāca prātā, būs punktu dalīšana, taču pāris epizožu, kurās labākie draugi bija neatlaidība (Girgensons) un meistarība (Vasiļjevs), un 6:4! Gribējās noticēt, ka viss ir beidzies, taču ar to jautrība bija beigusies. Tieši divas minūtes pirms pamatlaika beigām ASV tiek nomainīts vārtsargs pret sesto laukuma spēlētāju, vienu vārtu atgūšanai viņiem pietiek ar pusminūti, un tas nozīmē, ka vēl pusotra minūti tiks aplenkti Gudļevska vārti. Izturēja, un par to uzslavas visai komandai. Šoreiz par rezultātu, nevis izpildījumu! Kaut kad, uzvarētājus nekad netiesā.

Kā dzīvot tālāk?

Situācija turnīra tabulā šobrīd ir ļoti sarežģīta. Vēl sarežģītāka, nekā pirmo reizi rokās paņemot kubiku–rubiku. Ar krieviem viss ir skaidrs –Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa pieskatītos krievus neviens neizstums no pirmās vietas. Tikpat liela skaidrība ir par Kazahstānu. Pat pieņemot, ka viņiem kādā no atlikušajiem mačiem izdosies aizķert kaut punktu, viņus jau šodien sveicina pirmā divīzija. Savukārt uz atlikušajām trīs vietām ceturtdaļfinālā ir tikpat liela spaidīšanās kā Minskas metro pīķa stundās. Vietas ir trīs, bet gribētāju spēlēt ceturtdaļfinālā ir divreiz vairāk.

Kādas ir katras komandas izredzes aizķerties aiz četrinieka, prognozēt un vēl jo vairāk – aprēķināt nebūtu prāta darbs. Atliek ieskatīties šo sešu komandu atlikušo spēļu kalendārā, un katrs var izpīpēt, kas kuram spīd un kas kuram nespīd. Latvijai ir jāspēlē ar Krieviju (17. maijā), Baltkrieviju

(19. maijā) un Šveici (20. maijā). ASV izlasei ar Kazahstānu (16. maijā), Somiju (18. maijā) un Vāciju (20. maijā). Mājinieki vakar vakarā sitās ar somiem, 17. maijā spēlēs ar Vāciju, 19. maijā ar mums un pēdējā dienā ar krieviem. Somijai vēl atlikušas spēles ar ASV (18. maijā) un Kazahstānu (19. maijā). Vāciešiem atlikušas spēles ar Baltkrieviju (17. maijā), Krieviju (18. maijā) un ASV (20. maijā). Savukārt Šveicei vēl jāspēlē ar Somiju (16. maijā), Kazahstānu (17. maijā) un Latviju (20. maijā). Solīti priekšā saviem konkurentiem ir tās komandas, kurām vēl jāspēlē ar Kazahstānu. Tiesa, neviens nav garantējis uzvaru pret kazahiem, taču šī izlase B apakšgrupā nudien izskatās sagurusi un hokeju pārēdusies. Iespējams, ka brīvdiena viņiem palīdzēs atžirgt.

***

PČ hokejā. B apakšgrupa

Latvija un ASV

6:5 (2:1, 1:2, 3:2)

Gudļevskis; Galviņš – Kulda, M. Rēdlihs – Daugaviņš – Ķēniņš; Sotnieks – Pujacs, Ņiživijs – Vasiļjevs – Cipulis; J. Rēdlihs –

M. Jass, Štāls – Girgensons – Indrašis; Lipsbergs – Džeriņš – Meija, Bērziņš.

1:0 Meija (Bērziņš) 15:39

1:1 Smits (Gardiners) 16:39

2:1 M. Rēdlihs (Ķēniņš, Daugaviņš) 18:57

3:1 Ņiživijs (Vasiļjevs, vair.) 28:08

3:2 Nelsons (Džonss, vair.) 28:57

3:3 Džonsons (Smits, Trouba, vair.) 31:00

4:3 Daugaviņš (J. Rēdlihs) 51:25

4:4 Džonss (Abdelkaders) 53:26

5:4 Girgensons (Meija) 54:35

6:4 Vasiļjevs (Cipulis) 57:39

6:5 Nelsons 58:30

Metieni: 25:34. Soda minūtes: 29:19

Turnīra tabula

Krievija 4 4 0 0 0 22:5 12

Latvija 4 3 0 0 1 16:14 9

ASV 4 2 0 0 2 15:15 6

Baltkrievija 3 2 0 0 1 9:10 6

Vācija 4 1 1 0 2 7:10 5

Somija 3 1 0 0 2 8:7 3

Šveice 4 0 0 0 4 8:14 3

Kazahstāna 4 0 0 1 3 8:18 1

Vakar vēl spēlēja Somija un Baltkrievija

Svarīgākais