Latvijas izlasei eiforija un vilšanās

© Scanpix

Pasaules čempionātā hokejā Latvijas izlase aizvadījusi jau divas spēles, un emociju gamma šajos mačos bija radikāli pretēja – no nevaldāmas masu eiforijas līdz kapa klusumam, kāds parasti iestājas pēc tam, kad komanda piedzīvo zaudējumu.

Šodien latviešiem ir brīvdiena, bet rīt jātiekas ar Kazahstānu, kas atšķirībā no Latvijas vāciešiem atņēma vienu punktu.

Pasaules čempionātā hokejā Latvijas izlase aizvadījusi jau divas spēles, un emociju gamma šajos mačos bija radikāli pretēja – no nevaldāmas masu eiforijas līdz kapu klusumam, kāds parasti iestājas pēc tam, kad komanda piedzīvo zaudējumu. Šodien latviešiem ir brīvdiena, bet rīt jātiekas ar Kazahstānu, kas atšķirībā no Latvijas, vāciešiem atņēma vienu punktu.

Divi zaķi vienā vakarā

Par Latvijas izlases gaitām pasaules čempionātu pirmajās spēlēs ir rakstīts vismaz pēdējos desmit gadus, un vilktais meldiņš allaž bijis viens un tas

pats – kad reiz pienāks brīdis, kad turnīrs tiks iesākts ar uzvaru. Tagad šis brīdis ir pienācis, pirmā uzvara ir izcīnīta... Tāpat pirmo reizi čempionātos uzvarēta Somija (atlikušas vairs tikai divas neuzvarētas komandas – Čehija un Kanāda). Prieks kur rodies, un ar šiem diviem nošautajiem zaķiem pilnībā pietika, lai tauta sarīkotu salūtu visai izlasei un visupirms tās galvenajam trenerim Tedam Nolanam. Kanādietim esot jādod teju beztermiņa līgums ar izlasi, jo, raug, viņa virsvadībā latviešu hokejists sācis elpot moderno hokeja gaisu, spēlējot pēc jaunākajiem hokeja standartiem utt. Šī nav pirmā reize, kad līdzjutējs iekrīt galējību grāvī. Savulaik līdzīga eiforija par importa treneri bija laikos, kad jaunas vēsmas no Baltijas jūras otra krasta uz Latviju atveda zviedrs Kurts Lindstrēms. Daudziem iepatikās viņa rietumnieciskais domāšanas stils, pavisam cits piegājiens ikdienišķām lietām, arī spēja sagremot mūždien santīmus skaitošo Kirovu Lipmanu. Toreiz teju pēc katras izmocītas uzvaras vai skaista zaudējuma, tauta bija gatava Raunas ielā rīkot demonstrācijas, lai Lipmans Lindstrēmu patur uz ilgāku laiku. Apmāts ar iebraucēju treneriem (viņi nav slikti), līdzjutējs piemirst uzmest aci tablo, bet tur jau daudzus gadus redzam vienu un to pašu – apnicīgo muļļāšanos ap desmito vietu. Kaut kas līdzīgs šobrīd notiek ap un ar Nolanu – te viņš tiek celts augstos godos un ir vienīgais, kurš saprot latviešu hokeja mentalitāti (pēc uzvaras pār Somiju), te viņš kā vislabākajās indiāņu filmās tiek kurts uz sārta (pēc zaudējuma Vācijai).

Nolana latviešu hokejs

Pēc spēles ar somiem Latvijas izlases galvenais treneris Teds Nolans tūlīt pat apsolījās, ka pret vāciešiem tikšot spēlēts pavisam cits hokejs – latviešu hokejs. Nezinu, ko ar šo vārdu salikumu bija domājis Nolans, taču latviešu līdzjutējam ir sava izpratne par latviešu hokeju, un tas visupirms asociējas ar lieliem ātrumiem, ar daudziem bīstamiem momentiem pie pretinieku vārtiem, ar ne pārāk lielu to pārvēršanu vārtu guvumos, ar kļūdām aizsardzībā utt.

Kas sanāca no šī latviešu hokeja, katrs, kurš gribēja, to redzēja klātienē vai pie TV ekrāniem, bet visu pēc kārtas. Ātrums. Uz vietas neviens nestāvēja, taču neviens neskrēja pat Rolanda Arāja ātrumā, par Boltu nemaz nerunājot. Tālāk. Vārtu gūšanas iespējas. Neliela atkāpe – realizācijas lietderības koeficients bija ļoti augsts. Metienu uz friču vārtiem bija vairāk, nekā iespēju gūt vārtus, taču reālas iespējas iebakstīt melno kaučuku vāciešu vārtos bija tikai četras. Vārtu guvumi – divi, un te arī ir 50% realizācija. Izcili, ja vien ar diviem trāpījumiem pietiktu uzvarai. Bez Pujaca un Miķeļa Rēdliha vārtu guvumiem (taisnības labad, Pujacam tika pierakstīts vārtu guvums, jo viņam lielākais palīgs bija kāda vācieša slida, no kuras tad arī ripa ielēca vārtos), vēl pa ripiņai varēja iemest Girgensons un Džeriņš, kurš pirmajā trešdaļā aizskrēja viens pret vienu. Kāds acīgāks spēles vērotājs noteikti atrastu vēl kādu pusmomentu, taču ar lielu piespiešanos.

Tālāk. Kļūdas. Trīs ripas Gudļevska vārtos, un visas trīs pēc kļūdām aizsardzībā. Ne tik briesmīgām, kādu pret Somiju atļāvās Laviņš, taču kļūdas ir un paliek kļūdas. Pirmie divi vārti zaudēti kā Siāmas dvīņi – Gudļevskis atsit ripu vārtu priekšā, un pirmie to savāc vācieši. Zīmīgi, ka abos gadījumos aizsardzībā bija Kulda un Galviņš. Kad virs Minskas arēnas vēji bija sapūtuši zvaigznes, kuru izkārtojums vēstīja – abām komandām nekas nebūtu pret pagarinājumu (garantēts viens punkts), nez no kurienes viens pret vienu aizskrien Openhaimers. Pujacs viņam neļauj gūt vārtus, taču ar noteikuma pārkāpuma palīdzību. Tas pats Openhaimers izpilda bullīti un pieliek punktu šai spēlei.

Ja pēc spēles ar somiem uzvara tika uztverta kā godam nopelnīta, tad arī zaudējums vāciešiem ir tikpat godīgi nopelnīts, un neviens pret šādu spriedumu neiebilst. Tāda ir dzīve. Pirmdien Latvijas izlasei ir brīvdiena, bet otrdien vēlu vakarā jāspēlē ar Kazahstānu. Pirms čempionāta prognozētāji mētājās ar asprātībām, ka, raug, kazahu vienīgie klienti šajā čempionātā būšot ... latvieši. Tā esot vienīgā spēle, kur kazahiem kaut kas spīd.

***

Pasaules čempionāts hokejā. B apakšgrupa

Latvija un Somija

3:2 (1:1, 0:1, 2:0)

Masaļskis; Kulda–Galviņš, M. Rēdlihs – Daugaviņš – Ķēniņš; Sotnieks – Pujacs, Ņiživijs – Vasiļjevs – Cipulis; Laviņš – J. Rēdlihs, Indrašis – Girgensons – Lipsbergs, M. Jass, Meija – Džeriņš – Štāls.

0:1 Salomeki 4:30

1:1 Daugaviņš (M. Rēdlihs) 6:18

1:2 Mantila (Kontiola, Hietanens, vair.) 31:42

2:2 Sotnieks (Pujacs, Indrašis, vair.) 47:48

3:2 Kulda (Daugaviņš, Cipulis, vair.) 52:22

Metieni: 26:24. Soda minūtes: 12:18

Latvija un Vācija

2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Gudļevskis; Galviņš – Kulda, M. Rēdlihs – Daugaviņš – Ķēniņš; Sotnieks – Pujacs, Ņiživijs – Vasiļjevs – Cipulis; J. Rēdlihs – M. Jass, Indrašis – Girgensons – Lipsbergs; Bērziņš – Džeriņš – Meija, K. Jass.

0:1 Nebelss (Openhaimers, Hordlers) 12:15

1:1 Pujacs (M. Rēdlihs,Ķēniņš, vair.) 18:35

1:2 Mauers (vair.) 20:30

2:2 M. Rēdlihs (Ķēniņš) 27:15

2:3 Openhaimers (soda metiens) 55:26

Metieni: 21:33. Soda minūtes: 6:4

Pārējie B apakšgrupas rezultāti:

Kazahstāna un Vācija 1:2 (1:1, 0:0, 0:0, 0:0, 0:1).

ASV un Šveice 3:2 (0:0, 1:2, 2:0).

Šveice un Krievija 0:5 (0:3, 0:1, 0:1).

Baltkrievija un ASV 1:6 (0:1, 1:3, 0:2).

Svarīgākais