Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Tomasa pēdējās sekundēs izrauj "TTT Rīga" komandai uzvaru

© Romāns Kokšarovs / F64

Džesminai Tomasai gūstot uzvaras grozu divas sekundes pirms finālsvilpes, Latvijas sieviešu basketbola klubs "TTT Rīga" trešdien svinēja uzvaru Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas spēlē.

Rīdzinieces viesos ar rezultātu 68:65 (17:20, 15:18, 14:14, 22:13) pārspēja Seksārdas KSC komandu.

Latvijas klubs uzvarējis trīs no septiņām spēlēm, kas pēc pirmā apļa dos vismaz piekto vietu apakšgrupā.

"TTT Rīga" rindās ar 25 punktiem rezultatīvākā bija Ieva Pulvere, kura realizēja septiņus tālmetienus. Daugile Šarauskaite guva 12 punktus, izcīnīja 16 atlēkušās bumbas un bloķēja divus metienus, bet Tomasai bija 14 punkti un sešas rezultatīvas piespēles.

Mājiniecēm 17 punktus guva Dana Kaiena Evansa, bet 13 punkti un desmit bumbas zem groziem bija Kješai Gorē.

Spēles pirmās minūtes bija mazrezultatīvas, rīdziniecēm līdz ceturtdaļas vidum tika divreiz iekarojot grozu, un, pieļaujot kļūdas abos laukuma galos, viešņas ātri nonāca iedzinējos ar 4:13. Pēc Pulveres trīs tālmetieniem izdevās pretinieču pārsvaru sadzēst līdz pieciem punktiem (15:20), bet pirmās desmit minūtes tika zaudētas ar 17:20.

Otrajā ceturtdaļā pretiniece atkal nedaudz attālinājās rezultātā, taču Pulveres vēl viens "trejacis" un divi soda metieni ļāva panākt neizšķirtu 28:28. Mājinieces atbildēja ar septiņu punktu izrāvienu, kuru izdevās nedaudz atspēlēt, bet, dodoties lielajā pārtraukumā, rezultāts bija 38:32 KSC basketbolistu labā.

Otrā puslaika ievadā lielākoties Daugiles Šarauskaites enerģiskā spēle ļāva atspēlēties un Gunta Baško ar tālmetienu ieguva rīdziniecēm vadību - 39:38. Tiesa, pēc veiksmīgā nogriežņa Rīgas komanda vairākas minūtes nespēja raidīt bumbu grozā, kā dēļ priekšā atgriezās pretinieces, kuras pirms noslēdzošajām desmit minūtēm bija priekšā ar 52:46.

Ceturtās ceturtdaļas ievadā Pulvere ar vēl vienu metienu aiz perimetra mājinieču pārsvaru sadzēsa uz pusi, bet pēc Šarauskaites metiena abas komandas šķīra vairs tikai viens punkts. Turpinājumā Vanesas Jasas tālmetiens jau deva vadību 54:52, bet ceturtdaļas vidū Šantele Hendija ar "trejaci" panāca lielāko pārsvaru mačā (61:56). Laukuma saimnieces atkal atspēlējās un nepilnas divarpus minūtes pirms pamatlaika beigām izlīdzināja rezultātu.

Minūti vēlāk Pulvere ar savu septīto tālmetienu mačā atguva "TTT Rīga" komandai vadību. Uz pretinieču diviem punktiem ar vienu "sodiņu" atbildēja Džesmina Tomasa, viešņām pirms pēdējās pusminūtes iegūstot divu punktu pārsvaru (65:63). Pretinieces ātri divus punktus atguva un izlīdzināja rezultātu, bet pēdējā uzbrukumā Tomasa divas sekundes pirms finālsvilpes pēc caurgājiena panāca 67:65 un realizēja nopelnīto soda metienu.

Rīdzinieces ar trīs uzvarām septiņās spēlēs A grupā ieņem ceturto vietu, bet Seksārdas basketbolistes līdz šim piedzīvojušas vien zaudējumus, ieņemot pēdējo vietu grupā.

"TTT Rīga" sezonas pirmajās divās spēlēs zaudēja iepriekšējās sezonas finālistēm - Jekaterinburgas UGMK un Salamankas "Perfumeries Avenida", pēc tam izcīnīja divas uzvaras pār Maskavas MBA un Venēcijas "Umana Reyer". Pēc tam tika piedzīvoti divi zaudējumi - pret Latas BLMA un Prāgas ZVVZ USK.

Tikmēr pretinieces mazāko zaudējumu (62:65) ir piedzīvojušas viesos pret Maskavas MBA. Mājās ar 65:72 zaudēts Latas BLMA, bet pārējās cīņās piedzīvotas neveiksmes ar 15 līdz 42 punktu starpību. Smagākais zaudējums, tāpat kā "TTT Rīga", piedzīvots pēdējā spēlē.

Ungārijas čempioņu augstākais sasniegums Eiropas kausos ir izcīnītā trešā vieta iepriekšējā sezonā Eiropas klubu kausu hierarhijā otrajā spēcīgākajā turnīrā - Eirokausā.

Kamēr "TTT Rīga" Eiropas spēcīgāko klubu sacensībās pirmoreiz piedalījās jau 2007./2008.gada sezonā, pēc pārtraukuma Eiropas spēcīgāko klubu turnīrā atgriežoties 2018./2019.gada sezonā.

Ungārijas komandai šī ir debija turnīrā, kaut gan 2017./2018.gada sezonā ungārietes centās iekļūt līgas dalībnieču skaitā, nepārvarot kvalifikācijas kārtu un tajā zaudējot Latas vienībai.

Eirolīgas pamatturnīrs noslēgsies 2022.gada 1.februārī. Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm, bet piekto un sesto vietu īpašnieces sezonu turpinās Eiropas kausā.

Par čempionēm pagājušajā sezonā kļuva Jekaterinburgas UGMK, finālā uzvarot Salamankas "Perfumerias Avenida".

"TTT Rīga" iepriekšējā sezonā Eirolīgā pamatturnīrā zaudēja visās sešās spēlēs un neiekļuva izslēgšanas mačos. Turnīrs notika pēc "burbuļa" principa divos sabraukumos, bet šosezon komandas atgriezušās pie ierastā formāta. Pieticīgais rezultāts lielā mērā saistāms ar spēļu prakses trūkumu, jo komanda no novembra sākuma ārkārtējās situācijas dēļ nevarēja aizvadīt mačus. Lai iegūtu spēļu praksi, "TTT Rīga" decembra vidū nolēma spēlēt Eiropas Sieviešu basketbola līgā, kurā izdevās izcīnīt bronzu.

"TTT Rīga" arī astoto reizi pēc kārtas un kopumā 20.reizi kluba vēsturē izcīnīja uzvaru Latvijas Sieviešu basketbola līgā.