Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

"Bucks" izcīna pirmo NBA čempionu titulu kopš 1971.gada

© AP/Scanpix/Leta

Milvoki "Bucks" komanda otrdien izcīnīja pirmo Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionu titulu kopš 1971.gada.

Milvoki klubs mājās pieveica Fīniksas "Suns" ar Milvoki "Bucks" - Fīniksas "Suns" 105:98 (29:16, 13:31, 35:30, 28:21).

"Bucks" finālā atspēlējās pēc diviem zaudējumiem pirmajās cīņās Fīniksā, kļūstot tikai par piekto komandu, kas to paveikusi.

Adetokunbo ir tikai septītais spēlētājs finālu vēsturē, kurš guvis 50 punktus. Viņš tiem pievienoja arī 14 atlēkušās bumbas un piecus bloķētus metienus.

Savukārt "Bucks" savā laukumā izslēgšanas spēlēs sasniedza NBA labāko bilanci 10-1.

"Es gribu pateikties Milvoki par ticību man. Es gribu pateikties saviem komandas biedriem, ka viņi smagi cīnījās kopā ar mani," sacīja Adetokunbo. "Esmu pateicīgs, ka varēju palīdzēt to paveikt."

Divkārtējais NBA vērtīgākais spēlētājs Adetokunbo sērijas sākumā nespēlēja sastieptu ceļgala saišu dēļ.

Tomēr 26 gadus vecais grieķu uzbrucējs kļuva par vienīgo NBA spēlētāju bez Maikla Džordana un Hakīma Olaidžuvona, kurš tajā pašā sezonā izcīnījis NBA fināla vērtīgākā spēlētāja un NBA gada aizsardzības spēlētāja balvas.

"Viņš ir īpašs cilvēks. Esmu no viņa tik daudz iemācījies. Viņš ir īpašs līderis," sacīja "Bucks" treneris Maiks Budenholzers. "Šie spēlētāji katru dienu ir čempioni. Katru dienu viņi ir progresējuši."

Uzvaras svinības notika arī ārpus izpārdotās arēnas ar 20 000 sēdvietām, 65 000 cilvēku skatoties maču video ekrānos un sagaidot tādu iznākumu, uz kādu viņi cerēja.

"Esmu laimīgs, ka varēju to paveikt kopā ar šo komandu priekš Milvoki," sacīja Adetokunbo. "Un treneris Buds saka, ka tagad mums tas jāatkārto."

"Suns" neizdevās izcīnīt pirmo čempionu titulu kluba 53 gadu pastāvēšanas vēsturē. Fīniksas aizsargs Kriss Pols, kurš 36 gadu vecumā 16 gadus ilgajā karjerā spēlēja savā pirmajā NBA finālā, bija rezultatīvākais "Suns" rindās ar 26 punktiem.

"Tas sāp. Ļoti," sacīja "Suns" treneris Montijs Viljamss. "Tomēr esmu arī pateicīgs, ka mums bija šī iespēja spēlēt finālā. Ceturtā ceturtdaļa diezgan labi apliecināja, ka mēs vienkārši nespējām gūt grozus. Mēs vienkārši nespējām to mainīt."

Adetokunbo, kurš bieži vien ir vājš soda metienu izpildītājs, šoreiz realizēja 17 no 19 soda metieniem un guva 12 no saviem 20 trešās ceturtdaļas punktiem "Bucks" 16:8 izrāvienā, kas Milvoki vienībai deva vadību ar 58:55 pēc otrajā puslaikā spēlētām četrām minūtēm un 34 sekundēm.

Viņš finālos ir pirmais basketbolists kopš Džordana ar 20 gūtiem punktiem ceturtdaļā, bet ceturtā ceturtdaļa sākās ar 77:77.

Adetokunbo "Bucks" labā guva astoņus punktus Milvoki izrāvienā ar 10:6, kas deva vadību ar 94:88 ceturtdaļas vidū, un spēja atbildēt uz "Suns" centieniem samazināt "Bucks" pārsvaru.

Fīniksas spēlētājs Džejs Krauders iemeta divus soda metienus, "Suns" pietuvojoties līdz 96:100 minūti un 14 sekundes pirms mača beigām, bet Kriss Midltons atbildēja ar divpunktu metienu lēcienā un diviem soda metieniem, panākot Milvoki astoņu punktu vadību.

Pols nerealizēja trīspunktnieku, Midltons izcīnīja atlēkušo bumbu, un "Bucks" fani sāka svinēt svētkus.

Midltons pievienoja 17 punktus "Bucks" labā, rezervists Bobijs Portiss - 16, bet Džrū Holidejs palika vienas atlēkušās bumbas attālumā no "triple-double", gūstot 12 punktus un 11 reizes rezultatīvi piespēlējot.

Devins Bukers guva 19 punktus Fīniksai, kamēr Krauders "Suns" labā guva 15 punktus un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas.

Nepilnus divus mēnešus "Bucks" komandas sastāvā šosezon pavadīja Latvijas basketbolists Rodions Kurucs.

NBA pamatturnīrā komandas šosezon aizvadīja 72 spēles, kas ir par desmit mazāk, nekā ierasts.