Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Par iespaidīgu summu izsolē pārdots Kobes Braienta NBA debijas krekls

© EPA/Scanpix/Leta

Pērn avionegadījumā bojā gājušās basketbola zvaigznes Kobes Braienta krekls ar viņa autogrāfu pārdots izsolē par 3,69 miljoniem ASV dolāru (trīs miljoniem eiro), kļūstot par visu laiku dārgāko basketbolista kreklu, liecina sporta totalizatoru kompānijas "Action Network" analītiķa Derena Rovela apkopotā informācija.

Dzelteno kreklu ar astoto numuru, kuru Braients vilcis spēles laikā savā pirmajā - 1996./1997.gada - sezonā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Losandželosas "Lakers", izsolē iegādājies miljardieris Roberts Dagans, kurš strādā farmācijas biznesā. Krekla sākumcena bija 100 tūkstoši ASV dolāru, un "Goldin Auctions" izsolē par to tika izteikti 50 piedāvājumi.

Uzskatāms, ka izsolītais krekls ir vienīgais no Braienta debijas sezonas, kura autentiskums ir pierādīts neatkarīgā tā dēvētajā fotosaderības analīzē, kad eksperti rūpīgi analizē traipus un citas pēdas uz krekla, lai apliecinātu, ka krekls spēlētājam tiešām bijis mugurā konkrētās spēles laikā.

Martā par 1,8 miljoniem ASV dolāru "Goldin Auctions" pārdeva Braienta pirmās sezonas NBA spēlētāja kartiņu.

"Goldin Auctions" pārdevusi vēl četrus Braienta spēļu laikā vilktus kreklus no viņa debijas sezonas NBA. Iepriekšējā augstākā cena par basketbola leģendas kreklu bija 65 280 ASV dolāru.

Šomēnes izsolē par 1,38 miljoniem ASV dolāru pārdots krekls no Maikla Džordana laika augstskolā Ziemeļkarolīnā. Tā ir lielākā summa, kas samaksāta par Džordana kreklu.

Savukārt vislielākā summa, kas jebkad ir samaksāta par sportista kreklu, ir 5,65 miljoni ASV dolāru. Par šādu summu izsolē 2019.gadā pārdots 1948.gadā mūžībā aizgājušā beisbolista Džordža Hermana "Mazuļa" Rūta "Yankees" spēles laikā uzvilkts krekls.

Braients mūžībā devās pērn 26.janvārī 41 gada vecumā, avarējot helikopteram, kurā bez viņa bojā gāja vēl astoņas personas, tostarp viņa 13 gadus vecā meita Džianna.

1996.gadā uzreiz pēc vidusskolas Braients pieteicās NBA draftam, kur 17 gadus veco jaunieti ar 13.numuru izvēlējās Šarlotas "Hornets". Neilgi pēc drafta "Hornets" aizmainīja Braientu uz "Lakers" komandu, pretī saņemot slaveno serbu centra pozīcijas basketbolistu Vladi Divacu.

Braients kļuva par gados jaunāko spēlētāju līgas vēsturē, kurš piedalījies NBA mačā. Viņš tobrīd bija 18 gadus un 72 dienas vecs. Vēlāk šo rekordu pārspēja Džermeins O'Nīls un pēc tam arī Endrjū Bainams, kurš septiņas sezonas bija Braienta komandas biedrs "Lakers" sastāvā.

20 gadu spožajā karjerā Braients Losandželosas "Lakers" sastāvā kļuva par pieckārtēju NBA čempionu, divas reizes iegūstot finālsērijas vērtīgākā spēlētāja balvu, kā arī reizi viņš tika atzīts par regulārā čempionāta labāko spēlētāju.