Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Pasečņiks iekļauts paplašinātajā kandidātu sarakstā Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm

© F64, Ģirts Ozoliņš

Aizvadītajā sezonā Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) debitējušais centra spēlētājs Anžejs Pasečņiks iekļauts Latvijas vīriešu izlases kandidātu sarakstā novembra beigās gaidāmajām 2022.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm.

Kandidātu sarakstā pārstāvētas četras Latvijas komandas, Spānijas, Itālijas, Krievijas, Igaunijas, Polijas, Kazahstānas un Baltkrievijas komandas, kā arī NBA. Trīs spēlētāji valstsvienībā aizvadījuši vairāk par 100 spēlēm (Jānis Blūms 170, Kaspars Bērziņš 120, Mārtiņš Meiers 107), bet potenciāls debitants ir tikai viens (Kristers Zoriks).

Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) noteikumi paredz, ka paplašināto pieteikumu var koriģēt līdz 15.novembrim, tāpēc tiek turpināti nepieciešamie priekšdarbi, apzinot arī ULEB Eirolīgas klubu spēlētāju iespējas pievienoties valstsvienībai.

Latvijas vīriešu izlašu koordinators Emīls Toms uzsver, ka pandēmija vēl vairāk sarežģījusi jebkādus plānošanas un komunikācijas procesus.

"Šie apstākļi kopā ar iepriekšējo negatīvo pieredzi liek būt reālistiem un gatavoties cīnīties bez Eirolīgas spēlētāju palīdzības. Tomēr izsaukumi tiks aizsūtīti gan 24 nosauktajiem, gan arī Eirolīgas klubu spēlētājiem. Patīkamu pārsteigumu gadījumā koriģēsim pieteikumu," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Toma teikto.

Šajā laikā pieejami ir NBA spēlētāji, taču iespējas pievienoties valstsvienībai ietekmē dažādi blakusapstākļi. Kristaps Porziņģis rehabilitējas pēc savainojuma, Dāvis Bertāns gatavojas slēgt jaunu līgumu, Rodions Kurucs uzturas ASV. Pirmdien LBS vadītāji tiksies ar Anžeju Pasečņiku, kurš iepriekš izteicis vēlēšanos palīdzēt.

"Turpinās komunikācija ar spēlētājiem, lai izstrādātu optimālo loģistiku. Ārzemju klubos spēlējošie uzreiz dosies uz Sarajevu, neiegriežoties Rīgā, lai samazinātu ar ceļošanu un dažādās valstīs pieņemtajiem atšķirīgajiem ierobežojumiem saistītos riskus. Plānots, ka Latvijas valstsvienība Sarajevā ieradīsies sabraukuma pirmajā dienā 23.novembrī," stāsta Toms.

Tikmēr Latvijas vīriešu valstsvienības galvenais treneris Roberts Štelmahers uzsver, ka labākā ziņa ir tā, ka daudzi basketbolisti labi sākuši sezonu savos klubos.

"Tomēr patlaban negribu runāt ne par optimālo sastāvu, ne taktikas variantiem. Pārāk daudz nezināmo: vai visi būs veseli, vai visi varēs tikt uz Sarajevu? Tāda pat neskaidrība ir par mūsu pretinieku sastāvu," skaidro Štelmahers.

Viņš atzīmē, ka visi valstsvienību treneri tagad strādā unikālā situācijā, kad dažos treniņos jātiek skaidrībā par spēlētāju sportisko formu un savstarpējo saderību, jāiepazīst jaunpienācējus un jāsaprot, kā kuru labāk izmantot.

"Salīdzinot ar pirmo spēļu posmu informācijas ir vairāk - gan pēc februāra spēlēm, gan vasarā aizvadītajiem treniņiem. Ceru, ka blakusapstākļi neietekmēs galīgā sastāva izvēli. Gatavosimies, lai Sarajevā parādītu labu basketbolu un uzlabotu pozīcijas tabulā," stāsta Štelmahers.

Paredzams, ka uz sabraukumu Sarajevā dosies 14 spēlētāji.

Latvijas komanda, kas turnīru sākusi ar diviem zaudējumiem, 27.novembrī spēlēs ar Grieķijas izlasi, bet 29.novembrī ar Bosnijas un Hercegovinas vienību. Vēl H grupā spēlē Bulgārijas izlase. Turnīru paredzēts beigt februārī, kad notiks vēl viens sabraukums. Finālturnīram kvalificēsies trīs labākās komandas.

Latvijas vīriešu basketbola izlases paplašinātais kandidātu saraksts Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm:

Artis Ate, Kristers Zoriks, Mārcis Vītols, Aigars Šķēle (visi - "VEF Rīga"), Artūrs Žagars (Badalonas "Joventut", Spānija), Edmunds Elksnis ("Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola") Ingus Jakovičs, Artūrs Strautiņš (abi - Varēzes "Obenjobmetis", Itālija), Kaspars Vecvagars (Leidas "ICG Forca", Spānija), Jānis Blūms (Redžo di Emīlijas "UnaHotels"), Artūrs Ausējs, Māris Gulbis (abi - "Ventspils"), Jānis Kaufmanis (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Mārtiņš Laksa (Ļubļinas "Start", Polija), Jānis Bērziņš (Zelonas Guras "Stelmet Enea", Polija), Ojārs Siliņš, Mārtiņš Meiers ("Astana", Kazahstāna), Artjoms Butjankovs ("Samara", Krievija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Andrejs Gražulis (Triestes "Allianz", Itālija), Mārcis Šteinbergs (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Kaspars Bērziņš ("Ogre"), Klāvs Čavars (Minskas "Cmoki", Baltkrievija), Anžejs Pasečņiks (Vašingtonas "Wizards", NBA).