Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

NBA vadība 2-4 nedēļu laikā pieņems galīgo lēmumu par sezonas atlikušo daļu

© AFP/Scanpix/Leta

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vadība 2-4 nedēļu laikā pieņems galīgo lēmumu par šīs sezonas likteni, lemts līgas valdes sanāksmē, vēsta Ziemeļamerikas medijs ESPN.

Klubu īpašnieki un līgas vadība otrdien tiešsaistes sanāksmē izcēla darbu, kas veikts, lai sekmētu drošu sezonas turpinājumu. Tāpat minēts, ka līgas vadības un NBA spēlētāju asociācijas sarunas pagaidām noris pozitīvā gaisotnē, basketbolistiem apliecinot vēlmi atsākt sezonu.

Tāpat sanāksmē tika pausts, ka līgai pēc sezonas atsākšanas būtu jārēķinās ar vairākiem koronavīrusa saslimšanas gadījumiem, taču šādās reizēs nevajadzētu atkārtoti likt punktu sezonai. NBA komisārs Edams Silvers uzsvēra, ka gadījumā, ja viens pozitīvs vīrusa tests atkal apstādinās sezonu, šis risinājums nebūtu jāpieņem.

Skatoties no šīs prizmas, rodas jautājums - cik saslimšanas gadījumi būs pieņemami? Šajā sakarā NBA un NBPA, konsultējoties ar medicīnas ekspertiem, tuvākajā laikā mēģinās rast atbildi uz šo jautājumu.

Vēl gan nav skaidrs, kādā formātā varētu noslēgties NBA sezona, jo līgas vadība šajā sakarā nav izstrādājusi detalizētu plānu. Runājot par šo jautājumu, Silvers nenoliedza, ka Lasvegasas un Disnejlendas varianti aizvien tiek izskatīti.

Sanāksmē arī tika pausts, ka NBA pirms sezonas atsākšanas veiks vairākus novērojumus, lai pēc iespējas precīzāk noteiktu visus iespējamos riskus. Līga centīsies izprast saslimšanas gadījumu progresu reģionos, kuros atsākti treniņi. Tāpat tiks meklētas atbildes, kāpēc ar vīrusu inficējušās konkrētās personas. NBA arī plāno atrast saviem apstākļiem piemērotāko Covid-19 testu.

NBA arī ielūkojas citu profesionālo līgu "dārziņā", lai saprastu, kā un kura no tām reaģē uz jauniem saslimšanas gadījumiem. Līgas vadība gan nebija droša, vai jau nākamo nedēļu laikā būs pieejami testi, kas ātri spēj noteikt saslimšanu ar koronavīrusu.

Kopumā saruna devusi cerību līgas vadībai, ka NBA sezona tomēr varētu turpināties. NBA prognozēja, ka pirmdien treniņu zāles būs atvērtas vismaz 22 no 30 komandām.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka NBPA aptaujā basketbolistus, vai viņi vēlas turpināt sezonu koronavīrusa pandēmijas laikā.

NBA bija pirmā profesionālā līga pasaulē, kura pieņēma lēmumu par sezonas pārtraukšanu. Spēles NBA nenotiek kopš 11.marta, kad pirmais saslimšanas gadījums līgā tika konstatēts Jūtas "Jazz" spēlētājam Rūdijam Gobēram.

Aprīļa vidū NBA un NBPA vienojās par basketbolistu algu samazinājumu 25% apmērā, sākot ar 15.maiju. Šāds solis palīdzēs līgai veiksmīgāk cīnīties ar zaudējumiem, kas radušies nenotikušo spēļu dēļ.

Pēdējo reizi pilna NBA sezona netika aizvadīta 2011./2012.gada sezonā, jo līga un spēlētāju asociācija nespēja vienoties par koplīgumu. Togad pirmie dueļi tika aizvadīti ap Ziemassvētku laiku, bet kopumā sezona sastāvēja no 66 spēlēm.

NBA saslimšana ar Covid-19 vīrusu tika konstatēta Losandželosas "Lakers", Denveras "Nuggets", Bostonas "Celtics", Detroitas "Pistons", Jūtas "Jazz" un citās vienībās, taču smagi saslimšanas gadījumi nav fiksēti.