Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Štelmahera saraksts ar jautājumiem

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Latvijas Basketbola savienība ir tikusi pie jauna virsaiša Raimonda Vējoņa, un viņa komandas pirmais lielais darbs būs nodrošināt nacionālās vīriešu izlases dalību pirmajās divās 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēs. Savukārt izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers izveidojis 24 spēlētāju sarakstu, no kura tiks izvēlēti spēlētāji, ar kuriem aizvadīt spēles pret Bosniju (21. februārī Rīgā) un Bulgāriju (24. februārī izbraukumā).

Izveidotais 24 kandidātu saraksts nav tikai Roberta Štelmahera roku darbs. Tas izveidots, strādājot roku rokā ar ģenerālmenedžeri Artūru Štālbergu, kurš vēl pirms pāris dienām bija gatavs mest mieru šim darbam un mesties jaunā izaicinājumā (pārāk bieži ir šie jaunie izaicinājumi), taču viņdien LBS prezidenta vēlēšanas beidzās ne tā, kā bija ieplānojis Štālbergs, kuram potenciālās jaunās prezidentes Anetes Jēkabsone komandā bija atvēlēts ģenerālsekretāra krēsls. Nesanāca, un nu jāturpina iesāktais darbs (cerams, ka tā tas tiešām arī būs).

Nekādu jauno pasauli Štelmahera un Štālberga kopdarbs neatklāja. Kandidātu vētīšanas procesā nācās saskarties ar pēdējos gados jau ierastajiem šķēršļiem, kurus veido FIBA un ULEB ieilgušās nesaskaņas. Kandidātu saraksts izskatās gana pievilcīgs, cik nu tas pievilcīgs esošajā situācijā var būt. Par to, ka nekādos variantos sezonas vidū nebūs pieejams NBA kvartets (Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Rodions Kurucs un Anžejs Pasečņiks), bija un ir zināms izsenis, un šāda kārtība pastāvēs arī turpmāk. Kaut kāda cerība ir attiecībā uz Eirolīgā spēlējošajiem, taču arī ar daudzām piebildēm un vēl vairākiem jautājumiem. Līdz kandidātu sarakstam nav tikuši divi šajā līgā spēlējošie. Jānis Strēlnieks un Rolands Šmits. Par Strēlnieku jautājumu nav. Viņam ir savainojums, un tikai februāra otrajā pusē, kad Latvijas izlasei būs abas spēles, plānota viņa atgriešanās laukumā. Līdz ar to viņa iekļaušana sarakstā automātiski atkrita. Starp citu, vēl pirms savainojuma Jāņa izredzes palīdzēt izlasei bija minimālas, jo arī viņa vieta Maskavas CSKA sastāvā nav akmenī iekalta, plus vēl pagājušā gada notikumi... Cits iemesls ir attiecībā uz Barcelona spēlējošo Rolandu Šmitu. Jau ilgāku laiku viņš netiek pie spēlēšanas, kas saistīts ar milzīgo konkurenci, un, lai nemaisītos viņam pa kājām cīņā par vietu zem saules, prātīgāk esot viņu neaiztikt. Ja vien tuvākajā laikā Šmita karjerā nenotiks kāds straujš manevrs, ko dzīvē saucam par pārcelšanos uz citu komandu.

Starp kandidātiem ir trīs citi Eirolīgā spēlējošie - Jānis Timma, Dairis Bertāns un Rihards Lomažs. Paskatāmies Eirolīgas turnīra tabulā, saskaitām Maskavas apgabala Khimki budžetu (ceturtais lielākais līgā), un viss kļūst skaidrs. Iztērētie miljoni neatbilst komandas vietai turnīra tabulā, un Khimki vēl būs krietni jāpasvīst, lai iekļūtu izslēgšanas spēlēs. Vēl pirms sezonas sākuma Khimki vadība deva mājienus, ka uz Timmas un Bertāna palīdzību Štelmaheram ir maz izredžu. Praktiski nemaz. Varbūt var cerēt uz Bertāna palīdzību, kura šā brīža loma komandas veiksmēs un neveiksmēs ir ļoti nosacīta. Savukārt Timma joprojām ir Rima Kurtinaiša favorītu lokā, un ir redzams, ka ar viņa palīdzību rēķinās. Zinot Khimki ambīcijas, maz ticams, ka viņi riskēs ar abu (vai viena) latviešu veselību kaut kādas izlases kontekstā... Tāda nu reiz ir šī realitāte. Lomaža parādīšanās izlasē nav tik daudz atkarīga no viņa paša, bet gan no komandas vadības lēmuma. Lomažs nav vienīgais ASVEL Villeurbanne spēlētājs, kuram februāra izskaņā būtu jāspēlē kādas valsts izlasē, un tieši tāpēc kluba vadība vēlas pieņemt vienotu lēmu par visiem spēlētājiem, kuriem paredz došanos palīgā savu valstu izlasēm.

Štelmaheram un Štālbergam piere neziņā ir jāsarauc vēl vismaz par trim potenciālajiem rezultāta veidotājiem. Par Žani Peineru, par Mārtiņu Meieru un par Ojāru Siliņu. Visiem trim it kā ir pieklājīgs pieraksts kādā no vadošajām Eiropas līgām, taču... Raug, Peiners ir nokļuvis pie Andrea Trinkjēri (vasarā kandidēja uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu) Belgradas Partizan. Labs treneris, laba komanda, laba līga, bet Peiners netiek pie spēlēšanas. Vienubrīd pat tika izskatīta iespēja mainīt komandu, taču Trinkjēri ieteica nesteigties ar šādu lēmumu. Iespēja sevi pierādīt būšot... Arī Meiers spēlē Adrijas līgā, Podgoricas Budučnost sastāvā, taču komandā ir notikusi treneru maiņa, un no tā ir cietis Meiera spēles laiks. Siliņš tikai gada izskaņā tika pie līguma, līdz tam esot bez spēļu prakses, un tagad nelāgs savainojums. Arī ar baltiem diegiem šūts potenciālais izlases vilcējspēks... Jau pāris gadus augstos toņos tiek runāts par Spānijas ACB līgā Badalonas Joventut spēlējošo Artūru Žagaru. Pavisam nesen parādījās informācija, ka viņš šajā vasarā varētu piedalīties NBA draftā. Ja reiz tiek piesaukta NBA, tad tur kaut kam ir jābūt, un nav šaubu, ka Žagars tik tiešām varētu kļūt par nākamo latvieti pasaules spēcīgākajā līgā, taču arī te ir liels bet! Viņam ir ierobežots spēles laiks, kam gan nav tieša sakara ar viņa meistarību. Artūru vajā sīki savainojumi, un klubā nevēlas riskēt ar gados jaunā spēlētāja veselību.

Saskaitot kopā visus kandidātus, kuriem ir kaut kādas lielākas vai mazākas problēmas, sanāk deviņi. Paliek tikai velna ducis, starp kuriem pieci izlasē nekad nav spēlējuši, vēl viens, kurš aizvadījis tikai vienu spēli, vēl viens ar divām spēlēm... Diezgan drūma perspektīva.

***

Latvijas izlases kandidāti

Ingus Jakovičs Openjobmetis (Itālija) 21 89

Aigars Šķēle Kalev/Cramo (Igaunija) 36 206

Mārcis Vītols BK Ventspils 1

Kaspars Vecvagars Palenica (Spānija) 35 116

Rinalds Sirsniņš BK Ogre 11 40

Artūrs Žagars Joventut (Spānija) nav spēlējis

Rihards Lomažs ASVEL Villeurbanne (Francija) 11 75

Dairis Bertāns Khimki (Krievija) 108 1029

Jānis Blūms VEF 168 1229

Artūrs Kurucs VEF nav spēlējis

Artis Ate Cluj Napoca (Rumānija) 12 43

Mārtiņš Laksa Start (Polija) 11 27

Žanis Peiners Partizan (Serbija) 36 227

Māris Gulbis BK Ventspils nav spēlējis

Kristaps Dārgais BK Ogre nav spēlējis

Ojārs Siliņš Brescia (Itālija) 20 122

Jānis Timma Khimki (Krievija) 55 449

Andrejs Gražulis Bertram Derthrona (Itālija) 25 101

Artjoms Butjankovs Burevestnik (Krievija) 2 17

Mareks Mejeris Parma (Krievija) 80 332

Rolands Freimanis Anwil (Polija) 97 676

Kaspars Bērziņš BK Ogre 118 1060

Mārtiņš Meiers Enisey (Krievija) 105 808

Klāvs Čavars BK Ventspils nav spēlējis