Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Vējonis pieteicis savu kandidatūru uz Latvijas Basketbola savienības prezidenta amatu

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta krēslu 21.janvārī gaidāmajā biedru sapulcē cīnīsies Kaspars Cipruss, Raimonds Vējonis un Anete Jēkabsone-Žogota, ziņo LBS.

Kā pirmais oficiāli savu kandidatūru pieteica bijušais Latvijas izlases spēlētājs Kaspars Cipruss.

Cipruss basketbolā administratīvajā darbā darbojies kā Latvijas Jaunatnes līgu (LJBL) direktors, bet šobrīd viņš strādā Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamentā. Bijušais Latvijas izlases centra spēlētājs Cipruss turpina arī basketbolista gaitas, spēlējot Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrajā divīzijā.

Ciprusam bija bagātīga klubu karjera, kuras laikā viņš divas reizes tika kronēts par Latvijas čempionu.

Piektdien pieteikuma iesniedza arī bijušais Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš ir aktīvs "Ogres" kluba līdzjutējs un iesaistījies dažādās ar basketbolu saistītās aktivitātēs.

Septembra beigās par savu kandidatūru paziņoja bijusī Latvijas izlases basketboliste Jēkabsone-Žogota, kura savu pieteikumu iesniedza piektdien.

Jēkabsone-Žogota Latvijas valstsvienībā aizvadīja 134 spēles, kurās guva 2206 punktus, kas šobrīd ir visu laiku labākais rezultāts.

2014.gadā viņa ar Fīniksas "Mercury" komandu kļuva par Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) čempioni, kļūstot par pirmo Latvijas basketbolisti, kas izcīna šo titulu. Viņa ir divkārtēja Eirolīgas čempione, reizi uzvarējusi Eiropas kausā, tāpat kļuvusi par Latvijas, Francijas, Turcijas un Krievijas čempioni.

Jēkabsone-Žogota 2007.gadā tika atzīta par Eiropas labāko spēlētāju, bet 2005.gadā viņa ieguva Eiropas labākās jaunās spēlētājas balvu.

2017.gada jūnijā Jēkabsone-Žogota no saraksta "Latvijas Reģionu Apvienība"/"Latvijas attīstībai" tika ievēlēta par Rīgas domes deputāti.

Saskaņā ar LBS statūtu punktu 5.6.1. ikviens LBS biedrs ir tiesīgs izvirzīt prezidenta amata kandidātu, iesniedzot ģenerālsekretāram rakstveida iesniegumu un pievienojot izvirzītā kandidāta rakstveida piekrišanu ieņemt prezidenta amatu, kandidāta autobiogrāfiju, kandidāta sagatavotu rakstveida attīstības programmu un prioritātes četru gadu periodam.

No trim kandidātiem tikai Jēkabsone-Žogota publiskojusi sarakstu ar biedriem, kuri izvirzījuši viņas kandidatūru. Jēkabsoni-Žogotu atbalsta biedrība "Basketbola klubs "VEF Rīga"", biedrība "Ventspils basketbola klubs", biedrība "Basketbola klubs "Jelgava"", biedrība "Basketbola klubs "Saldus"", biedrība "Streetbasket", biedrība "Profesionālā basketbola skola "VEF Rīga"", biedrība "Basketbola klubs "Vecmeistari"", biedrība "Mūsu darbs mieram", Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skola, Biedrība "Jaunā sieviešu basketbola līga" (Dimantu akadēmija), Bauskas rajona bērnu un jaunatnes sporta skola, nodibinājums "Latvijas Ratiņbasketbola sporta federācija", Liepājas Sporta spēļu skola, Krāslavas Sporta skola, Rīgas Stradiņa universitātes sporta klubs, biedrība "Basketbola klubs "Jēkabpils"", biedrība "RTU sports".

LBS informē, ka visu pretendentu programmas tiks izsūtītas LBS biedriem un nākamnedēļ publicētas portālā "Basket.lv".

Pēdējā LBS ikgadējā biedru sapulcē, kas notika 14.novembrī, šobrīdējais organizācijas vadītājs Valdis Voins paziņoja, ka nākamā sapulce jāsasauc 2020.gada 21.janvārī, kurā saskaņā ar LBS statūtiem, jāievēl prezidents un padome nākamajam četru gadu ciklam.

Voins jau iepriekš paziņoja, ka uz trešo termiņu nekandidēs.

Rīgas Ostas policijas priekšnieks Voins, kurš LBS prezidenta amatu ieņem kopš 2011.gada 2.februāra, organizācijas vadībā aizstāja ilggadējo prezidentu Ojāru Kehri. Iepriekšējās vēlēšanās 2016.gada janvārī viņš bija vienīgais kandidāts uz amatu un tika pārvēlēts vienbalsīgi.