Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Štelmaheram izlasē asistēs Helmanis un Feldmanis

Uvis Helmanis © Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Latvijas vīriešu basketbola izlases jaunā trenera Roberta Štelmahera palīgi būs Uvis Helmanis, Raimonds Feldmanis un fiziskās sagatavotības speciālists Oskars Ernšteins, ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Augusta sākumā LBS valde apstiprināja Štelmaheru par jauno izlases treneri. Lai gan viņa palīgu uzvārdi līdz šim nebija zināmi, Štelmahers jau iepriekš pauda, ka tie būs pašmāju speciālisti.

Latvijas vīriešu valstsvienības ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs uzsver, ka, veidojot treneru kolektīvu, ir svarīgi nodrošināt, lai speciālisti papildina viens otru un darbojas kā vienota komanda.

"Man ir prieks, ka ir izdevies izveidot spēcīgu un ambiciozu treneru kolektīvu. Uvim Helmanim ir ļoti bagāta pieredze gan kā valstsvienības spēlētājam un kapteinim, gan trenerim darbā ar Latvijas un ārzemju komandām. Tai skaitā otrā trenera pieredze, Viļņas "Rytas" komandā palīdzot Daiņum Adomaitim. Raimonds Feldmanis ir viens no perspektīvākajiem jaunajiem treneriem, viņa pārziņā būs informācijas apkopošana par pretiniekiem un Latvijas izlases spēlēm, kā arī individuālie treniņi," LBS citē Štālberga teikto.

47 gadus vecais Helmanis otro sezonu strādā "Rytas" treneru kolektīvā. Trenera karjeras laikā viņš vadījis "Barons kvartāls", kā arī Liepājas un Valmieras komandas, bet par asistentu strādājis Slupskas "Energa Czarni", "VEF Rīga" un "Ogres" vienībās.

Savukārt 37 gadus vecais Feldmanis ir strādājis par treneri BJBS "Rīga"/"Rīdzene", biznesa augstskolā "Turība", "VEF skolā" un "VEF Rīga" komandā, bet šobrīd viņš trenē jauno paaudzi basketbola skolā "Rīga". Viņš arī strādājis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Vasaras līgā Ņūorleānas "Pelicans" komandā.

Helmanis un Feldmanis ir vadījuši Latvijas jaunatnes izlases.

Latvijas valstsvienība nekvalificējās šī gada Pasaules kausa finālturnīram, kā rezultātā līgums ar galveno treneri Arni Vecvagaru netika pagarināts. Vecvagars par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts 2017.gada septembrī, kad viņš nomainīja ilggadējo valstsvienības stūrmani Ainaru Bagatski.

Latvijas vīriešu izlases pretinieki 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas H grupā būs Grieķijas un Bulgārijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas izlases. Pirmās spēles kvalifikācijas ciklā tiks aizvadītas februārī.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība kopš 1992.gada 11 reizes spēlējusi Eiropas čempionāta finālturnīrā, līdz šim labāko rezultātu sasniedzot 2017.gadā, kad tika izcīnīta piektā vieta.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks četrās valstīs - Čehijā (Prāgā), Gruzijā (Tbilisi), Itālijā (Milānā) un Vācijā (grupas turnīrs Ķelnē, izslēgšanas spēles Berlīnē).