Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Noskaidroti Latvijas gada labākajie basketbolisti un treneris

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Par 2019.gada labākajiem basketbolistiem atzīti Jānis Strēlnieks un Elīna Dikeulaku, bet par labāko treneri - Mārtiņu Zībartu, informē Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Sieviešu basketbolistu kategorijā viedoklis šoreiz bija vienbalsīgs - pirmā vieta tika Dikeulaku, kura prestižo balvu saņem pirmo reizi.

Tikpat vienprātīgi otrajā vietā izvirzīta Kristīne Vītola - viena no "TTT Rīga" līderēm Eirolīgas turnīram, kurai startu Eiropas čempionātā izjauca savainojums pirmās spēles sākumā. Ar cienījamu atstarpi tālākajās vietās sarindojās Ieva Pulvere, Aija Klakocka, Anete Šteinberga un Kate Krēsliņa.

Daudz sīvāka cīņa bija vīriešu basketbolistu kategorijā, kur uzvarētāja noteikšanai talkā nācās ņemt aritmētiku - mazākā vietu summa četros balsojumos pirmajā pozīcijā izvirzīja Strēlnieku, kurš gada basketbolista balvu saņem trešo reizi.

Otrajā vietā kopvērtējumā un pirmajā vietā mediju vērtējumā - Dāvim Bertānam, kurš aizvadīja veiksmīgāko sezonu NBA. Tālākajās vietās: Jānis Timma, Rodions Kurucs, Rihards Lomažs un Dairis Bertāns.

Līdzīgi kā nominācijā "Gada spēlētājs", arī starp treneriem visās kategorijās rezultāti bija blīvi, tomēr kopvērtējumā favorīts izkristalizējās pārliecinoši - "TTT Rīga" kvalitatīvais sniegums Eirolīgā un trīs izcīnītie čempionu kausi pirmajā vietā pēc gada pārtraukuma izvirzīja Zībartu, kuru par labāko atzina līdzjutēji, treneri un valde. Viņš saņēma Oļģerta Altberga vārdā nosaukto balvu.

Otrajā vietā mediju favorīts Roberts Štelmahers, seko Jānis Gailītis, Ainārs Čukste, Artūrs Visockis-Rubenis un Gundars Vētra.

Tikmēr par gada labāko 3x3 basketbolistu tika atzīts Kārlis Lasmanis 2019.gada veiksmes stāsti bija Latvijas labākās komandas izcīnītā otrā vieta Pasaules kausa izcīņā un trīs uzvaras pasaulē prestižākā sacensību seriāla "World Tour" posmos Dohā, Prāgā un Džidā.

Lasmani no pirmās vietas FIBA reitingā rudenī nostūma tikai savainojums un rehabilitācijas process. Tas sākts laikus, lai sagatavotos pavasarī gaidāmajai cīņai par ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm.

Savukārt par gada 3x3 basketbolisti atzīta Baiba Eglīte, kura Latvijas izlases sastāvā izcīnīja Eiropas čempionāta bronzas medaļas. Regulāri piedaloties dažāda līmeņa turnīros, visvairāk punktu FIBA reitingam sakrājusi Eglīte, kura apsteigusi komandas biedrenes Ieva Kūlīte, Kristīna Petermani un Lieni Stalidzāni.

Tikmēr gada labākā tiesneša balva tika Oļegam Latiševam, kurš pie šīs balvas tika sesto reizi pēdējo septiņu gadu laikā. Taču konkurence aug - LBS Tiesnešu programmas darbība nodrošinājusi FIBA kategorijas arbitru skaita pieaugumu līdz 11, tai skaitā arī divas dāmas.

Gada labākā jaunatnes trenera balva tika Aināram Čukstem, kura vadītā U18 sieviešu izlase sasniedza sezonā labāko rezultātu Eiropas čempionātā (septītā vieta), "TTT Rīga - Juniores" kļuva par Latvijas vicečempionēm, bet "Rīdzenes" meitenes divās vecuma grupās izcīnīja Latvijas Jaunatnes basketbola līgas čempionu titulu.

Savukārt par gada cerību basketbolā atzīts Artūrs Kurucs, kurš šovasar bija U-19 izlases līderis Pasaules kausa izcīņā.

Par gada piemēru basketbolā tika nosaukts Dāvids Vīksne, kurš pērn smagi cieta pēc gāzes iekārtas sprādziena un smagiem apdegumiem, taču jau jūnijā atgriezās laukumā un vasarā pārstāvēja Latviju U-19 Pasaules kausa izcīņā.

Tāpat pie balvas tika Kazimirs Nekrašs, kurš tika atzīts par gada senioru. Viņš ir Bauskas basketbola skolas audzēknis, kura karjera basketbolā sākās vecuma grupā 55+. Regulārs starptautisko senioru turnīru dalībnieks, kurš sakrājis maisiņu ar Eiropas un pasaules čempionātu medaļām, tai skaitā 2013. gada senioru olimpiādē -"World Masters Games" - izcīnīto zeltu.

Tikmēr par gada labāko ratiņbasketbolistu atzīts Kārlis Podnieks, kurš basketbolu sācis spēlēt Tērvetē, bet ratiņbasketbolam pievērsies drīz pēc liktenīgās avārijas. Uzkrājis profesionāla spēlētāja pieredzi Itālijā un Spānijā, pērn izcīnīja "triple crowne" Vācijas komandas "Thuringia Bulls" sastāvā - uzvaras Eirolīgā, Vācijas čempionātā un Vācijas kausa izcīņā. Otrais latviešu ratiņbasketbolists, kurš uzvarējis Eirolīgā.

Savukārt Tālivalža Pētersona vārdā nosaukto balvu par gada ieguldījumu saņēma basketbola klubs "TTT Rīga". Klubam balva tika par veiksmīgo atgriešanās Eirolīgā, pēc 35 gadu pārtraukuma iekļūstot Eiropas labāko klubu astoņniekā.

Gada balvas basketbolā 10-12 nominācijās piešķir par īpašiem sasniegumiem aizvadītajā klubu un valstsvienību sezonā (2018.gada oktobris - 2019.gada augusts). Uz Gada balvu basketbolā var pretendēt ikviens Latvijas pavalstnieks vai konkrētajā sezonā Latvijas basketbolā strādājis ārzemnieks, kurš devis būtisku ieguldījumu Latvijas basketbola attīstībā un veicinājis Latvijas starptautisko atpazīstamību.

Pērn par labākajiem basketbolistiem tika atzīti Strēlnieks un Kitija Laksa, bet labākā trenera balva aizceļoja pie Artūra Visocka-Rubeņa.