Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Poļi demonstrē atzīstamu sniegumu, ASV izcīnot septīto vietu Pasaules kausā

© AFP / Scanpix / LETA

ASV basketbola izlase sestdien Pasaules kausa (PK) spēlē par septīto vietu guva pārliecinošu uzvaru, lai arī turnīrā labu sniegumu demonstrējusī Polija izrādīja sīvu pretestību.

ASV spēlē par septīto vietu ar rezultātu 87:74 (28:14, 19:16, 16:25, 24:19) pārspēja Poliju, kas iepriekšējo un vienīgo reizi pasaules čempionātā spēlēja 1967.gadā, kad pēc diviem grupu turnīriem ieņēma piekto vietu.

Rezultatīvākais ASV izlasē ar 16 punktiem bija Donovans Mičels, kurš arī izcīnīja desmit bumbas zem groziem. Džo Heriss iekrāja 14 punktus, bet Kriss Midltons guva 13 punktus un tika pie sešām atlēkušajām bumbām, ka arī tikpat reizes rezultatīvi piespēlēja.

Polijas izlasē Mateušs Ponitka izcēlās ar 18 punktiem un septiņām bumbā zem groziem, kamēr Eidžejs Sloters iemeta 15 punktus, izcīnīja četras atlēkušās bumbas un piecas reizes rezultatīvi piespēlēja.

Pirmajā ceturtdaļā ASV ātri vien pārņēma iniciatīvu un pēc lieliskas bumbas kustības nereti sev izkārtoja brīvus tālmetienus. Šajā rādītājā ASV izlase pēc pirmās ceturtdaļas bija diezgan precīza - pieci tālmetieni no septiņiem, bet bez tiem vēl atdotas desmit rezultatīvas piespēles, kas pēc desmit minūtēm deva drošu pārsvaru 28:14.

Otrajā ceturtdaļā ASV nedaudz samazināja tempu, bet turpināja aktīvi spēlēt aizsardzībā, 20 minūtēs poļiem ļaujot gūt vien 30 punktus. Aptuveni četras minūtes līdz puslaika beigām Mailzss Tērners nobloķēja poļa mēģinājumu bumbu triekt grozā no augšas, kas kājās pieslēja visu ASV rezervistu soliņu. Titulētā komanda tobrīd bija vadībā ar rezultātu 38:23, bet Tērners turpinājumā izcēlās vēl ar pieciem punktiem un lielu aktivitāti zem groziem, pēc pirmā puslaika ASV esot vadībā ar 47:30.

Otrā puslaika sākumā ASV vienubrīd pārsvaru palielināja līdz +19, bet poļi drīz vien uzsāka atspēlēšanos. Ceturtdaļas vidū Adams Vačinskis realizēja tālmetienu, panākot 42:52, bet nepilnu minūti vēlāk polis vēlreiz izcēlās no tālās distances, rezultātu samazinot jau līdz viencipara skaitlim (47:54). Turpinājumā Midltons un Mičels atbildēja ar precīziem metieniem, bet Damians Kuligs pirms došanās uz ģērbtuvēm realizēja "trejaci", rezultātam vēstot 55:63 par labu ASV.

Pēdējā ceturtdaļā poļi lielākoties atradās deviņu līdz desmit punktu attālumā, jo lielisku aizsardzību demonstrēja pretinieki. Polijas uzbrukumi bieži vien atdūrās amerikāņu blokā vai ciešā kontaktā, kas piespieda vairāk kļūdīties. Savukārt ASV izlases precizitāte nebiju krasi kritusies - Džeilens Brauns realizēja tālmetienu, panākot 73:63, bet Mičels mazāk nekā četras minūtes līdz beigām ar diviem precīziem "sodiņiem" spēja saglabāt desmit punktu pārsvaru.

Aptuveni minūti līdz beigām Mičels divreiz bija precīzs no tālmetiena līnijas, atgriežot padsmit punktu pārsvaru ASV (86:72). Pēdējā minūtē poļi nopelnīja iespēju izpildīt divus "sodiņus", bet vēlāk neizdevās diži apdraudēt amerikāņu pozīcijas. ASV izlase 20 sekundes pirms mača beigām tika pie bumbas un jau devās pie poļiem paspiest rokas, izcīnīdami uzvaru ar rezultātu 87:74.

ASV izlase šajā spēlē demonstrēja labāko precizitāti visās savās PK spēlēs - 12/45 (48%), kamēr poļi realizēja vien 7/27 (26%).

Sestdien laukumā vēl dosies Serbija un Čehija, kas plkst.15 pēc Latvijas laika aizvadīs spēli par piekto vietu.

Tikmēr svētdien Francija un Austrālija spēlēs par trešo vietu, kamēr Argentīna un Spānija lūkos izcīnīt zeltu.

Šī ir pirmā Pasaules kausa izcīņa, kurā piedalās 32 izlases. Visas komandas bija sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm, kuras aizvadīja viena apļa turnīru, pēc kura katras grupas divas labākās valstsvienības turpināja cīņu par medaļām.

Iepriekšējā Pasaules kausa izcīņā, kas notika 2014.gadā, uzvaru otro turnīru pēc kārtas izcīnīja ASV izlase.