Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Serbijas basketbolisti pieveic ASV; Čehija pārspēj Poliju

© AP / Scanpix / LETA

Serbijas vīriešu basketbola izlase ceturtdien Pasaules kausa pusfinālā par 5.-8.vietu divu grandu duelī ar rezultātu 94:89 (32:7, 12:33, 27:28, 23:21) pārspēja ASV.

Abas izlases tika ierindotas starp turnīra galvenajam favorītēm, taču Serbija ceturtdaļfinālā ar 87:97 atzina Argentīnas pārākumu, bet ASV ar 79:89 piekāpās Francijai. Tādējādi ilgi gaidītais duelis notika nevis par medaļām, bet gan pusfinālā par piekto vietu.

Serbi mačā par piekto vietu tiksies ar Poliju vai Čehiju, savukārt amerikāņiem priekšā mačs par septīto vietu. ASV izlasei šis ir vēsturē neveiksmīgākais turnīrs.

Uzvarētājiem ar 28 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Bogdans Bogdanovičs, kurš šajā mačā iemeta septiņus no 14 tālmetieniem, lielāko daļu no tiem sametot pirmajā ceturtdaļā. Vēl ar 15 punktiem atzīmējās Vladimirs Lučičs, bet desmit punkti bija Vasilijem Micičam.

Tikmēr pretiniekiem 22 punktus guva Herisons Bārnss, 18 punkti bija Kembam Volkeram, bet par diviem punktiem mazāk iemeta Kriss Midltons.

Izcili spēli iesāka Bogdanovičs, kurš pirmajās minūtēs grozā raidīja četrus tālmetienus. Serbi pirmajā desmitminūtē iemeta 32 punktus, kamēr amerikāņi vien septiņus. Turpretī otrā ceturtdaļa aizritēja ASV izlases zīmē, ar komandas līderu kopīgiem spēkiem līdz puslaika beigām serbu pārsvaru samazinot līdz četriem punktiem (44:40).

Spēles trešajā ceturtdaļā Serbija bija nedrošā vadībā, bet ceturtā ceturkšņa pirmajās minūtēs izdevās sasniegt desmit punktu pārsvaru (78:68). Spēles pēdējā minūtē amerikāņi pāris reizes pietuvojās līdz četru punktu deficītam, taču serbi laicīgi atbildēja ar precīziem metieniem un nosargāja uzvaru.

Čehijas vīriešu basketbola izlase ceturtdien Šanhajā Pasaules kausa pusfinālā par 5.-8.vietu ar rezultātu 94:84 (23:23, 20:12, 21:28, 30:21) pārspēja Poliju.

Čehija mačā par piekto vietu tiksies ar Serbiju, bet Polija ar ASV duelēsies par septīto pozīciju.

Čehijas izlasē ar 24 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām izcēlās Vojtehs Hrubans, 22 punkti un 12 rezultatīvas piespēles bija Tomāšam Satoranskim, bet 21 punktu guva Jaromīrs Bohačīks.

Tikmēr poļiem 22 punkts sameta Adams Vačinskis, bet pa 12 punktiem bija Entonijam Derelam Sloteram un Damjanam Kuligam. Sloters šajā spēlē atzīmējās arī ar desmit rezultatīvām piespēlēm.

Spēli pārliecinošāk iesāka Polija, kas ātri iekrāja deviņu punktu pārsvaru, taču tikpat ātri to izsēja. Pirmā puslaika beigās čehi ar izrāvienu nostiprinājās vadībā un trešajā ceturtdaļā iekrāja 11 punktu handikapu. Tiesa, arī viņiem neizdevās noturēt vadību un ceturtajā rezultāts tika izlīdzināts. Turpinājumā duelis ritēja punkts punktā, bet mača noslēdzošās divās minūtēs svarīgus metienus realizēja Hrubans, kurš ielika pamatus Čehijas uzvarai.

Čehija kā neatkarīga valsts Pasaules kausā spēlē pirmo reizi. Čehoslovākija pagājušajā gadsimtā četros pasaules čempionātos četras reizes bija pirmajā desmitniekā, taču tolaik turnīrā bija krietni mazāka konkurence.

Savukārt poļi iepriekšējo un vienīgo reizi pasaules čempionātā spēlēja 1967.gadā, kad pēc diviem grupu turnīriem ieņēma piekto vietu.

Piektdien pusfinālā būs Spānijas-Austrālijas un Argentīnas-Francijas dueļi.

Šī ir pirmā Pasaules kausa izcīņa, kurā piedalās 32 izlases. Visas komandas bija sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm, kuras aizvadīja viena apļa turnīru, pēc kura katras grupas divas labākās valstsvienības turpināja cīņu par medaļām.

Iepriekšējā Pasaules kausa izcīņā, kas notika 2014.gadā, uzvaru otro turnīru pēc kārtas izcīnīja ASV izlase.

Pasaules kausa finālturnīrs notiek astoņās dažādās Ķīnas pilsētās.