Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Gulbis. Visjaunākais…

JAUNĀKAIS. Mārtiņš Gulbis tikai 28 gadu vecumā kļuvis par sieviešu izlases galveno treneri. © Dmitrijs Suļžics/F64

Divus mēnešus pirms 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra sākuma pie jauna galvenā trenera tikusi arī nacionālā sieviešu basketbola izlase. Līdz cikla beigām šajā amatā strādās Mārtiņš Gulbis.

Pretēji vīriešu izlasei, sieviešu izlases galvenā trenera meklējumi aizritēja klusi un bez liekas ažiotāžas. Reizēs, kad kādai nacionālajai izlasei tiek meklēti jauni treneri, lai kā netiktu slēptas potenciālās kandidatūras, vienalga atradās kāds putniņš, kurš pavēra aizkarus šim procesam, taču šis nebija tas gadījums. Pat īsti netika noteikts termiņš, kad jābūt nosauktam jaunajam trenerim, un arī potenciālo kandidātu vārdi netika locīti. Vienīgais atskaites punkts - jaunais treneris tiks meklēts starp savējiem. Iesākumā gan tika piesaukts, ka ir apzināts arī pa kādam ārzemniekam, taču, nojaušot, cik maksātspējīga ir LBS, šo domu varēja atmest pašos meklējumu pirmsākumos.

Tikai pēc tam, kad par galveno tika apstiprināts Mārtiņš Gulbis, pavīdēja arī citi kandidāti, kuri bija nonākuši izlases ģenerālmenedžeres Guntas Baško redzeslokā. Līdzīgi kā savulaik rīkojās Ainars Bagatskis, kā savu pēcteci iesakot Arni Vecvagaru, arī Mārtiņš Zībarts kā nākamo galveno treneri ieteica savu palīgu Artūru Visocki-Rubeni. Visticamāk, Visockis-Rubenis būtu piekritis, taču atkal jāvelk paralēles ar vīriešu izlasi.

Ar to laiku, kad kā galvenais treneris tika izskatīts Roberts Štelmahers. Tolaik Štelmahers atradās BK Ventspils maizē, un klubs nevēlējās, lai viņu darbinieks raujas divos darbos. Pavisam nesen par ventspilnieku galveno treneri tika apstiprināts Visockis-Rubenis, un arī šoreiz Ventas krastos nebija sajūsmā par to, ka jaunais speciālists strādātu divās vietās. Respektīvi, neļāva viņam kļūt par sieviešu izlases pirmo cilvēku.

Pēc Guntas Baško publiskajiem izteikumiem var nojaust, ka Gulbis viņas noskatīto kandidātu sarakstā nav bijis pirmais un pat ne otrais. Proti, vairāki uzrunātie, tostarp pieredzējuši treneri, dažādu iemeslu dēļ atteicās. Pieredzējušu treneru, kuri jau ir strādājuši ar izlasi, mums nemaz tik daudz nav. Maz ticams, ka starp šiem pieredzējušajiem bija jau trīs reizes šajā amatā pabijušais Ainars Zvirgzdiņš. Noteikti Baško kritērijā valstsvienībai nepieciešamas jaunas emocijas un jauna pieredze neiekļāvās arī Aigars Nerips. Savukārt Gundaram Vētram varētu būt problēmas savienot divus amatus. Cik nopietna bija itāļa Sandro Orlando kandidātūra? Visticamāk, tikpat nopietna kā vīriešu izlasē Štelmahera konkurents no Turcijas. Ja itāļu speciālistam ir gandrīz 60, nez vai šādu kandidātu varēja uzskatīt par nopietnu.

Vai Gulbis ir īstais jaunais galvenais treneris? Neviens to šodien nepateiks, bet zināms risks, apstiprinot viņu šajā amatā, ir. Jāuzteic LBS vadība par drosmi, uzticot izlasi 28 gadus vecajam speciālistam, kura vienīgais tiešais sakars ar sieviešu basketbolu līdz šim bija kopdzīve ar savu kundzi Kristīni Silarāju. Tagad Gulbis ir kļuvis par jaunāko sieviešu izlases treneri. Kā savulaik, kad viņš bija arī jaunākais galvenais treneris LBL, divdesmit gadu vecumā vadot Barons kvartāls. Līdzšinējā pieredze ar izlasēm bijusi tikai jaunatnes līmenī. 2017. un 2018. gadā Gulbis bija U16 izlases galvenais treneris (abas reizes izcīnīta 8. vieta), bijis arī U16 un U20 izlašu treneru asistents (2014, 2015 un 2016).

Gulbja piemērotību jaunajam amatam līdzjutēji varēs sākt vētīt jau 14. novembrī, kad Rīgā pret Horvātiju tiks aizvadīta pirmā 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēle.

***

LATVIJAS IZLASES GALVENIE TRENERI

Juris Garkalns 1991-94

Ainars Zvirgzdiņš 1993

Inārs Vāvere 1995

Aivars Vīnbergs 1996-2003

Armands Krauliņš 2004

Raivo Otersons 2005

Ainārs Čukste 2006

Ainars Zvirgzdiņš 2007-09

Jorgs Dikeulakoss 2010

Aigars Nerips 2012-13

Ainars Zvirgzdiņš 2014-15

Mārtiņš Zībarts 2015-19

Mārtiņš Gulbis 2019-???