Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Krastu mačā vāks līdzekļus cīņai pret lielo noslīkušo skaitu

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Šogad tradicionālais diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs" paies jubilejas un ūdens drošības zīmēs, jo par katru gūto punktu tiks ziedoti divi eiro peldētprasmju izkopšanai, ceturtdien notikušajā preses konferencē atklāja sacensību organizatori.

"Šogad aizsāksim tradīciju, ka jēga būs ne tikai uzvarai "Krastu mačā", bet arī punktu gūšanai. Šogad katrs iemestais punkts pārvērtīsies divos eiro, lai dotu papildu jaudu sabiedriski nozīmīgai lietai - drošībai uz ūdens. Bērnu drošībai, pieaugušo drošībai," preses konferencē pie Rīgas Kongresu nama pirms dalībnieku izlozes ceturtdien pastāstīja turnīra idejas autors un basketbola kluba "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

"Noslīkušo skaits Latvijā ir drausmīgs. Atcerēsimies, kā pirms 15-20 gadiem jaudīgi tika uzsākta informācijas kampaņa par drošību uz ceļiem, skaidrojot, cik neprātīgi ir sēsties pie stūres reibumā vai nogurušam. Peldētprasmes, kā arī palīdzība citiem gadījumā, ja viņš pats vairs nevar sev palīdzēt, ir būtiska, lai bojāgājušo ūdenī būtu mazāk. Patīkami, ka mūsu sarunās ar "BALTU" tieši apdrošināšanas kompānija bija tā, kas izrādīja šādu iniciatīvu," pamatojumu jaunajai sadarbībai, kuru finansiāli atbalsta "BALTA", sniedza Jaunups.

"Statistika liecina, ka noslīkušo skaits Latvijā šobrīd jau pārsniedz cilvēku skaitu, kas gājuši bojā auto negadījumos. Taču valsts par to nerunā. Sapratām, ka šajā jautājumā efektīvāk ir uzrunāt bērnus, lai ne tikai norūdītos un fiziski attīstītos, bet galvenokārt dzīvības saglabāšanai," par šo "Krastu mača" akciju stāstīja biedrības "Peldēt droši" vadītāja Zane Grundiņa-Arāja.

"Krastu mačs" Rīgas pilsētas svētku ietvaros 17. un 18.augustā norisināsies jau desmito reizi. Par to liecinās mākslinieka Kristiana Brektes veidotie dalībnieku krekliņi ar romiešu skaitli X, un desmito gadu nepārtraukti idejas atbalstītāja ir bijusi Rīgas Brīvostas pārvalde.

"Esmu pilnīgi pārliecināts - ja nebūtu Rīgas Brīvostas pārvaldes atbalsta, mēs šo projektu nebūtu aizsākuši," ilggadējos sadarbības partnerus paslavēja Jaunups. "Šā gada turnīra novitāte ir arī tā, ka mūsu sadarbības partneriem vairāku gadu garumā apdrošināšanas sabiedrībai "BALTA" un "Aldarim", konkrēti - "Mežpils" alum, šogad piepulcējusies moderno tehnoloģiju kompānija "tet".

Trešo gadu pēc kārtas Daugavas labā un kreisā krasta komandu sacensības norisināsies pie Rīgas Kongresu nama.

Kopvērtējumā ar 5:4 vadībā atrodas Daugavas kreisā krasta basketbolisti, kuri ar 1234:1145 uzvarēja arī pagājušajā gadā.

Turpinot tradīcijas, uzvarējusī komanda savā īpašumā uz gadu iegūs ceļojošo kausu, kura autors ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors tēlnieks Aigars Bikše.

"Krastu mačs" tiks atklāts ar "slam-dunk" konkursu, piedaloties gan Latvijas vadošajam "dankerim" Kristapam Dārgajam, gan divkārtējam šo sacensību uzvarētājam lietuvietim Ģediminam Žitlinskam, kā arī trim Latvijā vēl nebijušiem sportistiem. Uzreiz pēc tam norisināsies tālmetienu konkurss ar Naura Mieža līdzdalību.

"Krastu mačā" piedalīsies komandas ar tādiem nosaukumiem kā, piemēram, "Cash only", "Sapiens", "Koka roka", "Tu jau nevarētu" un "Varenie runči", bet sacensības noslēgsies ar valstsvīru spēli.

Tāpat visu diennakti pasākuma dalībniekus un viesus izklaidēs Latvijas labākie dīdžeji un mūziķi, spēļu starplaikos notiks dažādi šovi un konkursi skatītājiem.