Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Mūsu basketbolistes PK cīnīsies par 13.vietu; Melderei ceturtais "double-double"

© Dāvis Ūlands/F64

Latvijas U-19 sieviešu basketbola izlase sestdien Taizemes pilsētā Bangkokā Pasaules kausa (PK) izcīņā spēlē par 13.-16.vietu izcīnīja panākumu, bet uzvarētāju rindās ar jau ceturto "double-double" šajā turnīrā izcēlās Laura Meldere.

Latvija ar 63:49 (13:11, 19:17, 20:7, 11:14) uzvarēja pērnā gada Āfrikas vicečempioni Mozambiku.

Ar 19 punktiem rezultatīvākā Latvijas izlases rindās bija Meldere, kuras rēķinā arī 13 atlēkušās bumbas, tādējādi nopelnot jau ceturto "double-double" šajās sacensībās. Vēl 16 punktus guva Māra Mote.

Spēles sākums iesākās labi, jo latvietes jau pēc nedaudz vairāk nekā piecām nospēlētām minūtēm bija vadībā ar 11:4, tomēr nākamajās divās minūtēs tika pieļautas vairākas kļūdas, kā arī neprecīzi uzbrukts grozam, kas ļāva saglabāt tikai minimālu pārsvaru 13:11. Lai arī otrās ceturtdaļas sākums bija tikpat labs kā iepriekšējās, izraujoties vadībā ar 21:13, mača turpinājumā pretinieces metienu precizitāte piekliboja, kamēr Mozambikas spēlētājas precīzais tālmetiens panāca vairs minimālu pārsvaru 21:20 Latvijas labā. Atlikušajās četrās minūtēs latvietes no +1 atrāvās, panākot 32:27, bet pirmais puslaiks noslēdzās ar rezultātu 32:48.

Trešajā ceturtdaļā latvietes demonstrēja uzbrukumu ar augstāku metienu realizācijas procentu, kas pēc piecām nospēlētām minūtēm deva jau nedaudz drošāku vadību 41:30. Turpinājumā pārsvars pieauga līdz +15, bet līdz ceturtdaļas izskaņai to izdevās palielināt, panākot 52:35. Ar šādu atrāvienu bija gana, lai pēdējās desmit minūtēs pretinieces tā arī nespētu samazināt rezultāta starpību zem -10, līdz ar to cīņā par 13.-16.vietu svinēta uzvara ar 63:49.

Spēlē par 13.vietu Latvijas izlasei būs jāspēkojas ar Vācijas izlasi, bet spēle notiks svētdien plkst.8.15.

Savukārt izlases galvenais treneris Matīss Graudiņš atzina, ka sestdien demonstrētā spēle, kas bijusi nedaudz haotiska, pret Vāciju vairs nebūs redzama. Tāpat speciālists pauda cerību, ka turnīru izdosies noslēgt uz pozitīvas nots. "Īpaši nepētot turnīra tabulu aiz cieņas pret basketbolu, katrā spēlē jācenšas parādīt labāko sniegumu un prieks, ka vismaz daļēji to izdarījām. Šodien bija "mežonīgs" basketbols, rīt ar pērnajām Eiropas U-18 čempionēm Vācijas izlasi būs organizētāka, modernāka spēle. Centīsimies turnīram pielikt skaistu punktu," Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā citēts galvenais treneris.

Pasaules kausa sacensības latvietes iesāka ar trim uzvarām A grupas turnīrā, ar 65:54 pārspējot Kanādas izlasi, ar 74:57 - Taizemi un ar 68:54 - sestdienas pretinieci Mozambiku. Astotdaļfinālā nācās ar 34:67 piekāpties Āfrikas čempionēm no Mali, bet ceturtdaļfinālā par 9.-16.vietu ar 46:49 tika atzīts Kolumbijas pārākums.

Tikmēr Mozambika apakšgrupā bez zaudējuma Latvijai ar 66:39 pārspēja Taizemi un ar 59:60 piekāpās Kanādai. Pēc tam astotdaļfinālā sekoja sakāve 28:71 pret Ķīnu, bet nākamajā duelī ar 50:63 tika ciesta neveiksme pret Dienvidkoreju.

Latvijas U-19 izlase šajās sacensībās startējusi arī 2017.gadā, izcīnot desmito vietu.

Kopumā pasaules kausos Latvijas izlases startējušas septiņas reizes - četrās meitenes, bet trīs puiši. Labākais rezultāts tika sasniegts 2003. un 2017.gadā, kad attiecīgi U-21 puiši un U-17 meitenes ieguva astoto vietu.

Dalību šī gada PK izcīņā latvietes nopelnīja pērn, kad Eiropas U-18 čempionātā Latvijas izlase izcīnīja augsto ceturto vietu. Latvijas puišu U-19 komanda šogad startu PK jau beigusi ar izcīnītu 12.vietu.

Latvijas valstsvienība pirms gaidāmajām sacensībām Stambulā aizvadīja trīs pārbaudes spēles, visās ciešot zaudējumus. Pirmajā ar 50:54 zaudēts Zviedrijai, turpinājumā ar 49:61 atzīts Turcijas izlases pārākums, bet noslēdzošajā spēlē ar 58:71 ciesta sakāve pret Bulgārijas izlasi. Izlasei gan šajās spēlēs nevarēja palīdzēt vairākas spēlētājas, kuras vēl turpināja dalību Eiropas U-18 čempionātā.

Šogad izlasei nevar palīdzēt talantīgā Aleksa Gulbe, kas nolēmusi startēt tikai vienās starptautiskajās sacensības. Viņas sniegumu varēs vērot Eiropas U-20 čempionātā, kas norisināsies Čehijas pilsētā Klatovijā no 3. līdz 11.augustam.

Pieredzes bagātākās šajā izlases modelī ir Jete Nulle, Laura Meldere un Māra Mote, kurām šī būs jau trešā PK izcīņa karjerā. Tikmēr pārējām spēlētājām netrūkst pieredzes Eiropas čempionātos. Mote paspējusi piedalīties pat Eirolīgas spēlēs, bet Meldere un Alise Markova sezonu aizvadīja Itālijā.

Pirmo reizi izlasi vada Matīss Graudiņš, kuram asistē ilggadējais jauniešu izlašu treneris Ainārs Čukste, kurš jūlija sākumā aizveda Latvijas U-18 basketbolistes līdz Eiropas čempionāta septītajai vietai.

Latvijas U-19 izlases sastāvs dalībai PK:

Nikola Ozola, Jete Nulle, Paula Kļeščova, Betija Rudzīte, Elizabete Zumenta (visas - "TTT Juniores"), Klinta Dambrāne, Eva Indriķe (abas - "TTT Kadetes"), Māra Mote ("TTT Rīga"), Aleksa Purmale, Kristiāna Koltone, Alise Markova (Ankonas "Basket", Itālija), Laura Meldere (Venēcijas "Reyer", Itālija).