Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Atkārtoti noraida lūgumu piešķirt papildu līdzekļus EČ sieviešu basketbolā finālturnīra sarīkošanai

© Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

Nacionālā sporta padome (NSP) atkārtoti noraidījusi lūgumu piešķirt papildu līdzekļus Eiropas sieviešu čempionāta basketbolā finālturnīra sarīkošanai, pēc kārtējās Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdes uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

NSP neatbalstīja finanšu līdzekļu piešķiršanu Eiropas sieviešu čempionāta finālturnīra sarīkošanai. Attiecīgais jautājums tika skatīts jau 28.marta sēdē un tika daļēji atbalstīts, nodrošinot visu čempionāta saskaņošanas procesā iesniegtajā finanšu pieprasījumā ietverto plānoto valsts atbalstu, taču paredzot, ka izmaksu sadārdzinājums 201 000 eiro apmērā jāsedz no Latvijas Basketbola savienības (LBS) vai citu atbalstītāju piesaistītajiem līdzekļiem.

LBS prezidents Valdis Voins pauda, ka, kopš Nacionālā sporta padome 28.martā noraidīja LBS lūgumu piešķirt čempionāta rīkošanai nepieciešamos līdzekļus, LBS aktīvi komunicējusi ar Starptautisko basketbola federāciju (FIBA), valsts iestādēm un Rīgas domi par trūkstošā finansējuma piesaisti.

"Ar nelielu uzviju esam izpildījuši budžetā paredzētos reklāmas ieņēmumus. Esam panākuši, ka valsts izpilda sākotnēji apstiprinātās saistības un no Rīgas domes saņemti signāli, ka sākotnējais lēmums piešķirt līdzekļus tikai 25% apmērā tiks pārskatīts, un Rīga varētu piešķirt finansējumu sākotnēji solītajā 100 000 eiro apmērā. Esam panākuši FIBA piekrišanu dažos punktos atkāpties no reglamenta standartiem, samazinot izdevumus par 68 000 eiro," sacīja Voins.

Basketbola savienības prezidents uzsvēra, ka NSP lēmumam atteikt lūgumu pēc papildu finansējuma ir rekomendējošs statuss, tāpēc LBS cer, ka valdība tomēr pieņems LBS labvēlīgāku lēmumu.

Vienlaikus viņš piebilda, ka LBS kategoriski noraida iespēju pēdējā brīdī atteikties no čempionāta rīkošanas. Ja arī valdība neatbalstīs čempionāta sarīkošanu, LBS meklēs iespējas aizņemties trūkstošos līdzekļus, lai arī šāds solis palielinātu izmaksas un negatīvi ietekmētu basketbola ilgtermiņa intereses.

LBS pavasarī prasīja papildu līdzekļus no valsts un pašvaldības, jo esot izveidojies turnīra izmaksu sadārdzinājums, kas tobrīd bija 274 240 eiro apmērā, bet pēc izdevumu samazināšanas nedaudz pārsniedz 200 000 eiro. Ministru kabinets nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem čempionāta finālturnīra organizēšanai Rīgā piešķirt 90 000 eiro, pārējos līdzekļus mudinot LBS meklēt, piesaistot sponsorus vai citus finansējuma avotus.

2015.gada vīriešu basketbola čempionāts, kura rīkošanai piešķirtais valsts līdzfinansējums bija 1,76 miljoni eiro, tika noslēgts ar 667 000 eiro peļņu. Šajā turnīrā LBS nopelnīja vairāk nekā pusmiljonu eiro, taču daļa no šīs summas paredzēta sporta halles jaunbūves un tai piegulošās teritorijas labiekārtojuma būvprojekta izstrādei.

Jau ziņots, ka no 27.jūnija līdz 7.jūlijam Rīgā un trijās Serbijas pilsētās plānots rīkot Eiropas sieviešu čempionātu basketbolā, kurā 16 komandas cīnīsies par čempionu titulu, kā arī sešām ceļazīmēm uz 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.