Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

EČ basketbolā sievietēm: Zībarta pirmie secinājumi

REZULTATĪVI. Otrajā pārbaudes spēlē Elīna Dikeulaku Ungārijas izlases grozā sameta 24 punktus © F64 Photo Agency

Gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram, nacionālā sieviešu basketbola izlase Burgosā aizvadījusi pirmās divas pārbaudes spēles. Vispirms tika piedzīvots pamatīgs zaudējums pret Spāniju (51:77), bet mačā par trešo vietu itin pārliecinoši apspēlēta Ungārija (79:65).

Turnīra formāts Burgosā bija sekojošs: pirmajā dienā tiek aizvadīti pusfināli, bet otrajā fināls un spēle par trešo vietu. Pusfinālā Latvijas izlases pretinieces bija Spānija. Respektīvi, jau pirmajā mačā pret vienu no pasaules spēcīgākajām izlasēm. Respektīvi, izredžu uz uzvaru praktiski nekādu, un rezultāts tam ir atbilstošs - 51:77. Zinot, ka spānietes ir ļoti agresīvas, nav nekāds pārsteigums par milzīgo kļūdu skaitu - Latvijai 26, kamēr spānietēm tikai 11. Arī tālmetieni bija pagalam greizi - realizēti vien 3 no 20. Starp citu, Spānijas izlase būs mūsējo pretinieces Eiropas čempionāta apakšgrupas turnīrā (30. jūnijā).

Izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts ar sapratni uztvēra šo zaudējumu Spānijai:

- Salīdzinot ar treniņspēli pret Krievijas izlasi, pret spānietēm krietni labāk darbojāmies cīņā par atlēkušajām bumbām (38-37) un ātrajos uzbrukumos (15-14). Pretinieču soda laukumā pietiekami efektīvas bija Kristīna Vītola un arī Zenta Meļņika, kuras spēles laiku gan ierobežoja sakrātās piezīmes. Toties lielas problēmas radīja Spānijas komandas agresīvais spiediens uz spēlētājām, kuras kontrolēja bumbu. Jāizdara secinājumi un soli pa solim jāuzlabo gan individuālā kondīcija, gan komandas sadarbības, no kurām šodien izmantojām tikai daļu. Vēl taču tiksimies Eiropas čempionātā.

Jau nākamajā dienā mačs par trešo vietu ar Ungāriju, arī pret komandu, kura Eiropā kotējas itin augstu. Dienu iepriekš ungārietes pusfinālā bija zaudējušas Turcijai... Uzlabojoties spēles kvalitātei un samazinot kļūdu skaitu, arī rezultāts ir pavisam cits. Raug, salīdzinot ar iepriekšējo spēli, kļūdu daudzums samazinājās tieši uz pusi (13) un arī precīzo tālmetienu daudzums bija divreiz lielāks (6 no 25). Savu lomu šajā uzvarā nospēlēja arī dominance cīņā par atlēkušajām bumbām (44:35), un tas, neskatoties uz to, ka pretinieču sastāvā spēlē Eiropas garākā basketboliste Bernadeta Hatara (2,08 m) - 44:35.

Arī Mārtiņa Zībarta vērtējumam par šo uzvaru ir pavisam cita pieskaņa:

- Spēles kvalitāte uzlabojas, īpaši uzbrukumā. Izanalizējām mačā ar Spāniju pieļautās kļūdas, izdarījām secinājumus un pret Ungāriju veiksmīgi atradām iespējas gan ārējai līnijai, gan centra spēlētājām. Pretiniecēm bija augumu pārsvars, tomēr izdevās uzvarēt cīņā par atlēkušajām bumbām.

Arī atsevišķu spēlētāju darbībā vērojamas pozitīvas tendences. Tādu spiedienu aizsardzībā, kādu spēj radīt Spānijas izlases ārējās līnijas spēlētājas, Eiropā nevar atkārtot neviena cita komanda, un šodien Elīna Dikeulaku prasmīgi izdarīja to, kas īsti neizdevās sestdien - gan izmantoja iespējas uzbrukt pati, gan veidoja labas situācijas partnerēm. Otrajā puslaikā precizitāti atrada Ieva Pulvere, pamazām savu lomu komandas pašreizējā modelī aizvien labāk saprot un spēj izpildīt spēlētājas, kurām iepriekš bija ierobežots spēles laiks. Turpināsim gatavoties, lai nākamajās pārbaudēs spertu soļus uz priekšu.

Nākamā pārbaudes spēle jau 7. jūnijā Rīgā ar Turciju, un šis mačs kļūs par Guntas Baško atvadām no lielā basketbola kā spēlētājai. No 13. līdz 15. jūnijam turnīrā Prāgā spēles ar Čehiju, Ungāriju un Bosniju, 20. jūnijā Rīgā ar Ķīnu un visbeidzot 22. jūnijā (arī Rīgā) pēdējā pārbaude ar Slovēniju, bet 27. jūnijā jau pirmā spēle Eiropas čempionātā.