Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Kurš uzvarēs? Latvijas basketbola izlasei cīņa pret titulēto Spāniju

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latvijas basketbola izlase 22. februārī Arēnā Rīga sacentīsies ar titulēto Spānijas izlasi, turpinot cīņu par iekļūšanu Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Spānija ir bijusī pasaules čempione un trīskārtēja Eiropas čempione, bet šoreiz bukmeikeru prognozes ir krietni par labu Latvijai.

Arņa Vecvagara vadītā Latvijas izlase pirms priekšpēdējās kārtas atrodas pussolīti ārpus kvalificēšanās zonas, lai gan tās uzvaru skaits ir vienāds kā priekšā esošajai Melnkalnes izlasei. Tieši ar Melnkalni nākamās nedēļas sākumā tiks aizvadīta atlases turnīra izšķirošā spēle, taču liela uzmanība tiek pievērsta arī piektdienas vakara mačam pret titulēto Spāniju.

Spānijas izlase jau nokārtojusi sev ceļazīmi uz Pasaules kausu un cīņā pret Latviju var nesatraukties par savu Eirolīgas zvaigžņu neierašanos uz spēli. Latvijas izlase tikmēr spēlei gatavojās neskaidrības noskaņās, jo LBS pārrunas ar Eirolīgas klubiem par latviešu basketbolistu palaišanu uz spēlēm risinājās teju līdz pēdējam brīdim, un tiek ziņots, ka par Timmas, Strēlnieka, Bertāna un Šmita dalību spēlē pret Spāniju tiks izlemts principā pēdējā brīdī.

Šī neskaidrība var izjaukt vai vismaz radīt haosu treneru plānos, taču potenciālais pastiprinājums tomēr sniedz daudz lielākas cerības uz pozitīvu iznākumu arī mačā pret Spāniju, FIBA pasaules ranga otrās vietas īpašnieci. Latvija ar Spāniju aizvadījusi septiņas dažāda kalibra spēles un visās septiņās piedzīvojusi zaudējumu, taču šoreiz sporta totalizatora „Betsafe” bukmeikeri kā visnotaļ izteiktu favorīti izsējuši Latvijas izlasi. Tās uzvaras koeficients novērtēts kā 1.44, kamēr Spānijai šis koeficients ir krietni augstākais 2.75.

Šī atšķirība skaidrojama gan ar Spānijas spēlēšanu viesos, gan ar gaidāmo lielo Latvijas līdzjutēju atbalstu, gan gluži vienkārši motivāciju. Latvijai tomēr likmes ir daudz augstākas, kas gan var radīt arī pretējo efektu, proti, pārdegšanu un sava labākā snieguma neparādīšanu satraukuma dēļ.

Vai Latvijai izdosies tikt galā gan ar Spāniju, gan viesos ar Melnkalni? Bukmeikeri to uzskata par visai sarežģītu uzdevumu, atzīmējot, ka arī Melnkalnei šī būs pati izšķirošā spēle. Iespēja, ka Latvija tiks pie divām uzvarām un attiecīgi garantēs sev vietu Pasaules kausā, kas tādā gadījumā notiktu pirmoreiz vēsturē, novērtēta ar koeficientu 3.00, un par ticamāku bukmeikeri tomēr atzīst scenāriju, ka Vecvagara vadītā izlase no šīm divām spēlēm uzvar tikai vienā (koeficients 1.70).