Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

BK "Ventspils" cīņa par "play off": Kā izdzīvot?

© F64

BK Ventspils šovakar izbraukumā aizvadīs kārtējo FIBA Čempionu līgas spēli, tiekoties Krievijas klubu no Ņižņijnovgorodas. Šīs spēles pievienotā vērtība ir pavisam vienkārša – ceļazīme uz izslēgšanas spēļu turnīru. Tiesa, ne Čempionu līgas, bet Eiropas kausa izcīņas play off.

Ja man būtu tā naudiņa, kas guļ jūras dibenā... Ja tantei būtu riteņi, tad... Iespējams, ka pārlieku dramatizēju situāciju, taču, ja ventspilnieki turnīram būti gatavi jau ar pirmo maču, iespējams, ka šodien atbildes spēle Ņižņijnovgorodā tiktu aizvadīta citās noskaņās. Piemēram, tā būtu cīņa par sava laukuma priekšrocībām pirmajā play off kārtā, bet... Turnīrs tika iesākts ar bezcerīgu zaudējumu šobrīd tabulā zemāk esošajam Vloclavekas Anwil (78:99). Štrunts par lielajiem mīnusiem. Katastrofālāka par lielo deficītu bija pati spēle. Tobrīd, sezonas ievadā, bija nojauta, ka Anwil ir tā komanda, kura vismaz savā laukumā ir jāuzvar. Tāpat kā Ņižņijnovgorodas komanda, bet tikpat bālā spēlē tika zaudēts ar 75:80. Ar šo piecu punktu deficītu arī tiek sagaidīta atbildes spēle, un šī ir tā reize, kad nenāks par ļaunu revanšēties ar vajadzīgo pārsvaru (ar +6). Turnīra tabulā viss ir ļoti skaidri, kāpēc gandrīz obligātā kārtā vajag +6. Tiesa, zemē metama nebūs jebkura uzvara, bet drošības spilvenam sirdi vairāk sildīs +6.

Ekrānuzņēmums no avīzes

Scenāriju, kā arī šogad spēlēt play off, ir atliku likām. Pats par sevi saprotams, ka tikai viens no scenārijiem ir taisnākais un vienkāršākais - atlikušajās divās spēlēs jāizcīna uzvaras un lieta darīta, taču šāda lietu kārtība izklausās pārāk glauni, lai tai noticētu. Cik tas ir reāli? Raug, pirms iepriekšējās kārtas mača Ludvigsburgā reti kurš ticēja, ka mājās tiks pārvesta uzvara, bet pārveda. Uzvara pati par sevi bija vērtīga, taču vēl vērtīgāka bija tajā mačā parādītā spēles kvalitāte, un tieši varēšana ir tas arguments, kurš uz šodienas maču liek skatīties caur nedaudz rozā krāsā iekrāsotām brillēm. Pēc tam būs arī pēdējais mačs savā laukumā ar itāļu Sidigas Avellino, kas šobrīd tikai ar vienu kāju atrodas play off zonā, taču 13. kārtā spēlēs savā laukumā ar ventspilnieku konkurenti no Lemānas. Lai laime būtu pilnībā un pēdējo divu spēļu kārtu scenārijs tiktu rakstīts Ventspils ērtībām, itāļu uzvara komplektā ar ventspilnieku panākumu būtu pašā laikā. Cerība uz revanšu šovakar ir pamatota ar iepriekšējā spēlē parādīto gribēšanu (un varēšanu) uzvarēt. Raug, pirmajā spēlē pret NN viens no zaudējuma iemesliem bija nevēlēšanās sevi upurēt cīņā par atlēkušajām bumbām (zaudējums šajā rādītājā nomācošs - 23:37). Pagājušajā nedēļā Ludvigsburgā zem groziem saimniekoja ventspilnieki (48:31), un attiecīgs arī rezultāts (99:81). Ja šovakar būs tāda pati vēlme iet pēc bumbām, neizpaliks arī rezultāts.

Čempionu līgā krievi pēdējās kārtā ir iestiguši - pēdējos trīs mačos piedzīvoti zaudējumi, taču divi no tiem izbraukumā. Viesos zaudēts Le Mans un UCAM Murcia (pagarinājumā), bet mājās turku Banvit. Toties Krievijas čempionātā pirms pāris dienām savā laukumā ar 91:85 pārspēts tabulā krietni augstāk esošais Kazaņas Unics. Arī savā nacionālajā čempionātā Ņižņijnovgoroda cīnās par vietu zem saules (par play off), un varbūt spēka resursu ekonomijas dēļ tiks upurēta Čempionu līga? Tā, protams, ir naiva cerība, taču ne nereāla.

Ja par atskaites punktu kurzemnieku izredzēm iekļūt kaut Eiropas kausa izcīņas izslēgšanas spēlēs (šīs tiesības dod 5. un 6. vieta) tiek ņemta vērā komandas neilgā vēsture Čempionu līgā, tad varam gulēt mierīgi. Raug, arī pagājušajā gadā pēc 12 spēļu kārtām BK Ventspils atradās te virs ūdens, te zem un arī pirms gada pēdējās divas spēles grupā tika sagaidītas ar piecām uzvarām. Arī pirms gada pēdējos divos mačos vispirms bija jāspēlē viesos, bet pēdējā spēle savā laukumā. Sanāca tā, ka izbraukumā tika uzvarēts, bet mājās zaudēts. Lielais play off nesanāca (Čempionu līgas izslēgšanas spēles), bet Eiropas kausā gan.