Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

"Ventspils" basketbolisti salūst otrajā puslaikā un zaudē "Banvit" vienībai

© F64 Photo Agency

Latvijas čempione "Ventspils" Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas grupu turnīra desmitās kārtas mačā viesos ar rezultātu 63:78 (21:19, 13:20, 12:26, 17:13) zaudēja Turcijas komandai Bandirmas "Banvit".

Kurzemes komandā pa 15 punktiem guva Rihards Lomažs un Usmans Dramē, kurš arī izcīnīja desmit atlēkušās bumbas, bet deviņi punkti bija Mārim Gulbim.

Laukuma saimniekiem pa 14 punktiem iemeta Džordans Morgans un Alekss Peress, kurš iepriekšējā sezonā pārstāvēja "VEF Rīga" vienību.

Spēli ar pieciem bezatbildes punktiem iesāka laukuma saimnieki, bet turpinājumā izrāvienu 12:2 veica viesi, kuru rezultātā lielu artavu deva Rihards Lomažs. Pirmās ceturtdaļas turpinājumā vadība mainījās vēl četras reizes, ventspilniekiem desmitminūti noslēdzot ar 21:19 savā labā.

Otro ceturksni ar precīzu tālmetienu ievadīja Māris Gulbis, panākot jau pieci punktu pārsvaru, kas gan tika sadeldēts. Vēlāk piecu punktu pārsvaru atjaunoja Džonatans Erledžs, taču arī šoreiz tas tika izsēts. Ceturtdaļas noslēgumā laukuma saimnieki veica astoņu punktu izrāvienu, kā rezultātā "Ventspils" puslaika pārtraukumā devās ar piecu punktu deficītu (34:39).

Otrā puslaika ievadā Ronalds Zaķis divus punktus atguva, bet turpinājumā nākamo piecu minūšu laikā laukuma saimnieki veica izrāvienu 15:0, kā rezultātā "Ventspils" atradās iedzinējos jau ar 18 punktiem (36:54). Ceturtdaļas turpmākajā gaitā kurzemnieku deficīts pieauga līdz 20 punktiem, bet pirms ceturtā ceturkšņa Latvijas čempione bija iedzinējos ar 46:65.

Spēles ceturtajā nogrieznī "Ventspils" nedaudz samazināja pretinieku pārsvaru, bet nespēja iegūt pārsvaru divu spēļu summā, kas varētu noderēt gadījumā, ja abas komandas apakšgrupu turnīru noslēgs ar vienādu bilanci. "Ventspils" maču noslēdza ar zaudējumu 63:78.

Vēl šajā apakšgrupā trešdien Francijas komanda "Le Mans" viesos ar rezultātu 73:68 (15:15, 17:20, 17:16, 24:17) pārspēja Vācijas vienību Ludvigsburgas "MHP Riesen", bet Spānijas klubs Mursijas UCAM savā laukumā ar 94:90 (17:17, 14:23, 20:12, 22:21, 9:9, 12:8) otrajā pagarinājumā guva virsroku pār "Ņižņij Novgorod" no Krievijas. Savukārt otrdien Itālijas klubs Avelīno "Sidigas" viesos ar rezultātu 72:62 (23:15, 16:16, 17:9, 16:22) guva virsroku pār Vloclavekas "Anwil" no Polijas.

A grupas kopvērtējumā ar deviņām uzvarām desmit spēlēs vadībā atrodas Mursijas UCAM, kamēr ar septiņiem panākumiem seko Avelīno "Sidigas". Sešas uzvaras ir Bandirmas "Banvit", pie pieciem panākumiem tikusi "Ņižņij Novgorod" vienība, kamēr aiz pirmā četrinieka ar četrām uzvarām noslēdz Vloclavekas "Anwil" un "Le Mans". Tālāk ar trim panākumiem seko "Ventspils" basketbolisti, bet pēdējo vietu ar divām uzvarām astoņās spēlēs ieņem Ludvigsburgas "MHP Riesen".

Abas vienības savā starpā tikās 23.oktobrī, kad ventspilnieki savā laukumā svinēja uzvaru ar rezultātu 86:80. "Ventspils" basketbolisti deviņās spēlēs izcīnījuši trīs uzvaras, turpinot cīņu par vietu izslēgšanas turnīrā.

FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā piedalās 32 komandas, kas sadalītas četrās grupās pa astoņām katrā. Apakšgrupā tiks aizvadīts divu apļu turnīrs, pirmo četru vietu ieguvējām iekļūstot astotdaļfinālā, bet piekto un sesto pozīciju guvušajām komandām sezonu turpinot FIBA Eiropas kausā.

"Banvit" pirms "Ventspils" uzņemšanas Turcijas čempionātā sarūpēja sensāciju, ar rezultātu 83:78 pārspējot ULEB Eirolīgas līdervienību Stambulas "Fenerbahce Beko". "Banvit" Turcijas čempionātā ar četrām uzvarām 13 cīņās ieņem 13.vietu.

Savukārt "Ventspils" paralēli cīnās arī "OlyBet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā, kur ar 15 uzvarām 16 spēlēs atrodas kopvērtējuma vadībā.

"Banvit" komandu pārstāv iepriekšējā sezonā "VEF Rīga" rindās spēlējušais meksikāņu aizsargs Alekss Peress.

"Ventspils" starpsezonā papildināja sastāvu ar tādiem pašmāju spēlētājiem kā Mareks Jurevičus, Jānis Antrops, Jānis Bērziņš un Lauris Blaus, tiesa Jurevičus un Blaus jau ir citās komandās, kā arī pievienojās leģionāri Entonijs Bīns, Džonatans Erledžs un Ārons Džonsons. Leģionāra gaitās uz Franciju devies Aigars Šķēle, kā arī visi iepriekšējās sezonas ārzemnieki.

Ventspilnieki jau sezonas ievadā saskārušies ar sastāva problēmām - pleca trauma uz vairākiem mēnešiem no ierindas izsitusi Antropu.

Nolūkā stiprināt garo galu "Ventspils" noslēdza pārbaudes laika līgumu ar iepriekš Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Ņujorkas "Knicks" sistēmā esošo centru Usmanu Dramē.

FIBA Čempionu līgas regulārais čempionāts noslēgsies februārī.

"Ventspils" iepriekšējā sezonā apakšgrupā ieņēma piekto vietu un sezonu turpināja FIBA Eiropas kausā, kur apstājās astotdaļfinālā. Savukārt FIBA Čempionu līgas pirmajā sezonā Kurzemes klubs iekļuva izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā, kurā cieta zaudējumu.

Aizvadītajā sezonā FIBA Čempionu līgā triumfēja Atēnu AEK, kas uzvarēja savā laukumā notikušajā finālčetrinieka turnīrā.