Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Bukmeikeri prognozē, vai Kurucs piedalīsies NBA Zvaigžņu spēles pasākumos

© Reuters/Scanpix

Nacionālajā basketbola asociācijā arī Kristapa Porziņģa savainojuma laikā Ņujorkā turpina spīdēt latviešu basketbolists – par to negaidīti parūpējies Bruklinas "Nets" debitants Rodions Kurucs. Ar viņa palīdzību komanda gan pieteikusies uz iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, kas būtu pārsteidzošs sasniegums, gan pats Kurucs sporta totalizatora "Betsafe" vērtējumā ir visnotaļ reāls kandidāts uz dalību NBA Uzlecošo zvaigžņu spēlē, kas vēl pirms dažiem mēnešiem bija neiedomājams notikums.

Rodions Kurucs "Nets" sākumsastāvā devies 13 spēlēs pēc kārtas, kas pats par sevi ir visai rets notikums ar 40. numuru draftētam debitantam NBA. Jānovērtē objektīvi apstākļi, proti, Bruklinas traumu iedragātais sastāvs, taču reizē arī jāuzsver, ka savu iespēju Kurucs nopelnīja pats, treniņos un spēlēs parādot augstvērtīgāku sniegumu nekā šovasar krietni augstāk draftētais bosnietis Džanans Musa, kurš joprojām NBA spēlē ļoti maz.

Kurucs tika piesaukts kā viens no pretendentiem uz Austrumu konferences labākā debitanta balvu līgas vadības vērtējumā. NBA augstu tiek vērtēta gan spēlētāja individuālā statistika, gan viņa loma komandas panākumos. Piemēram, slovēnis Luka Dončičs ir pārliecinoši galvenais kandidāts uz gada debitanta balvu ne tikai savas rezultativitātes dēļ, bet arī tādēļ, ka ar viņa palīdzību Dalasas "Mavericks" veikusi krietni kāpumu spēcīgajā Rietumu konferencē.

Līdzīgi var teikt arī par Kurucu un "Nets" - 20 gadus vecais latvietis nespēlē pašu galveno lomu komandā, taču ir pārsteidzis ar vairākām ļoti rezultatīvām spēlēm un kopumā notur stabilu sniegumu, turklāt izpelnās atzinību par savu darbību aizsardzībā un nosvērtību, kas debitantam ir patiešām reti piedēvējami vārdi. Bruklinas "Nets" ieņem septīto vietu konferencē, un šobrīd jau visnotaļ reāli var runāt, ka Kurucs izpelnīsies līdzīgu atzinību kā Kristaps Porziņģis.

Porziņģis savā debijas sezonā tika iekļauts NBA Zvaigžņu spēles pasākumā, kas saucas Uzlecošo zvaigžņu spēle. Tā norisinās dienu pirms Zvaigžņu spēles, un tajā piedalās 20 līgas labākie debitanti un otrgadnieki. Porziņģis šī mača dalībnieku vidū tika iekļauts bez mazākajiem jautājumiem, bet par Kurucu gan vēl ir daudzi jautājumi. Jāatgādina, ka šajā mačā būs ASV komanda un pārējās pasaules komanda, un bez Dončiča un bahamieša Deandrē Eitona debitantu vidū nemaz tik milzīga konkurence nav, ņemot vērā tikai spēlētājus, kas nepārstāv ASV. Sporta totalizatora "Betsafe" bukmeikeri piedāvā koeficientu 2.50 uz to, ka Kurucs izpelnīsies šo atzinību un dalību Uzlecošo zvaigžņu mačā, par ticamāku tomēr uzskatot iespēju, ka viņam līdz uzaicinājumam pietrūks (koeficients 1.48).

Taču dalība Zvaigžņu spēles nedēļas nogalē ir tikai kontrolpunkts bez izšķirošas nozīmes. "Nets" šobrīd daudz aktuālāk ir noturēt uzņemto tempu un turpināt krāt uzvaras, lai pēc vairāku gadu pārtraukuma atgrieztos "play-off". Bukmeikeri iespēju, ka tas izdosies, vērtē ar koeficientu 3.00, arī šeit par ticamāku uzskatot iespēju, ka Bruklinas sniegumā tomēr sekos kritums. Tikmēr Dāvis Bertāns ar Sanantonio "Spurs" savā nākotnē var raudzīties daudz drošāk - "Betsafe" atzinīgi vērtē leģendārās komandas spējas noturēt ieņemto pozīciju Rietumu konferencē un kārtējo gadu pēc kārtas iekļūt izslēgšanas spēlēs (koeficients 1.40). NBA "play-off" ar diviem latviešiem? Šobrīd tā izskatās reāla iespējamība.