Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

ULEB Eirolīga ar sešiem latviešiem, labākās izredzes – Timmam un Strēlniekam

© Scanpix

Ceturtdien, 11. oktobrī, sāksies ULEB Eirolīgas regulārā sezona, kurā būs rekordaugsts latviešu basketbolistu pārstāvju skaits, proti, gandrīz katrā trešajā Eirolīgas komandā ir vismaz viens Latvijas spēlētājs. Sporta totalizatora „Betsafe” basketbola prognozes liecina, ka turnīra galvenā favorīte ir Maskavas CSKA, bet no latviešu pārstāvētajiem klubiem visaugstāk tiek vērtētas Jāņa Timmas un Jāņa Strēlnieka pārstāvētās „Olympiacos” iespējas.

ULEB un FIBA konflikta un atšķirīgo interešu dēļ šajā un aizvadītajā sezonā Eirolīgas klubu pārstāvjiem ir ierobežotas iespējas pievienoties nacionālajām izlasēm Pasaules kausa atlases spēlēs, kas notiek sezonas gaitā un kuru dēļ ULEB savas Eirolīgas spēļu kalendāru nepielāgo. Līdz ar to veselu sešu Latvijas basketbolistu dalība šīs sezonas Eirolīgas turnīrā nav īpaši lieliskas ziņas Latvijas izlasei konkrēti šīs sezonas sakarā, taču tas ir lielisks kompliments Latvijas basketbolam kopumā.

Vienā komandā šosezon spēlēs Jānis Timma un Jānis Strēlnieks. Timma iepriekš pārstāvēja Spānijas „Baskonia”, taču vasaras gaitā saņēma piedāvājumu no „Olympiacos”, kuras vadību šovasar pārņēma slavenais treneris Deivids Blats, kurš nesen strādāja arī NBA ar Klīvlendas „Cavaliers” un Lebronu Džeimsu. „Olympiacos” ir viens no Eiropas basketbola grandiem, un pirmās pārbaudes spēles un sezonas sākums Grieķijā liecina, ka Blats Timmam un Strēlniekam komandā iecerējis nozīmīgu lomu.

Itālijas bagātākā kluba „Olimpia Milano” rindās turpina spēlēt Dairis Bertāns, kamēr Eirolīgas debijai gatavojas Žanis Peiners (Turcijas „Darussafaka”), Anžejs Pasečņiks (Spānijas „Gran Canaria”) un Rolands Šmits („Barcelona”).

Šmits piedalīsies Eirolīgas sezonas atklāšanas mačā, kurā „Barcelona” viesos sacentīsies ar galveno favorīti Maskavas CSKA. Katalonijas klubam iepriekšējā sezona Eirolīgā sanāca visai pieticīga un šosezon tiek cerēts uz atgriešanos favorītu vidū. Bukmeikeri Šmita debijā gan paredz „Barcelona” zaudējumu, norādot, ka Katalonijas kluba iespējai ir koeficients 5.00.

Eirolīgas pirmajā kārtā vēl mazākas cerības uz uzvaru ir tikai Žaņa Peinera pārstāvētajai „Darussafaka”, kuru sagaida viesošanās pie pagājušās sezonas čempiones Madrides „Real”. Peiners līdz Eirolīgai izsities ar cītīgu darbu, ejot uz priekšu soli pa solim, bet sezonas pirmajā spēlē viņa komandas uzvaras koeficients ir ļoti augstais 9.00.

Eirolīga ierasti bijusi līga, kurā nav izteiktu pastarīšu un praktiski katra komanda atsevišķā spēlē var uzvarēt jebkuru pretinieci. Eirolīgas formāts arī šosezon būs pēc jaunās sistēmas - 16 komandas aizvadīs divu apļu turnīru bez sīkāka sadalījuma apakšgrupās, un astoņas labākās turpinās dalību izslēgšanas spēlēs.

No Latvijas basketbolistu klubiem „Betsafe” bukmeikeru prognozes vislabvēlīgākās ir Timmas un Stēlnieka „Olympiacos” vienībai, kuras izredzes pēc sešu gadu pārtraukuma atgūt Eirolīgas čempiones titulu ir novērtētas ar koeficientu 10.50, kas ir piektais labākais koeficients līgā. Septītais labākais koeficients ir Barselonai un Šmitam (19.00), kamēr pārējās trīs latviešu pārstāvētās Eirolīgas komandas bukmeikeri ierindo līgas apakšējā sešiniekā, neparedzot tām iekļūšanu izslēgšanas spēlēs.