"Spurs" un Bertāns viesosies kalnaninajā Jūtā

© Scanpix

Sanantonio “Spurs” kopā ar Dāvi Bertānu šonakt 5.30, kad jau daudzi ceļas uz darbu, spēlēs pret Jūtas “Jazz” viņu mājas arēnā. “Spurs” atrodas daudz patīkamākā situācijā nekā “Jazz”, kuras abas atrodas vienā konferencē. Sanantonio droši dežurē augšgalā ar 22 uzvarām un 10 zaudējumiem, turpretī “Jazz” atrodas aiz labākajām astoņām šīs konferences vienībām.

Kārlis Liepiņš, speciāli nra.lv

Dāvis Bertāns karstās Teksasas komandai palīdzēja izcīnīt uzvaras pēdējās trijās spēlēs. Pēdējā uzvarā pret Portlendas “Trail-Blazzers” viņš neguva ne punkta, taču iepriekšējās divās uzvarās pret Dallasas “Mavericks” un Losandželosā pabērna lomā esošo “Clippers” viņš guva attiecīgi 13 un astoņu punktus. Vēl jāatzīmē 12 punkti zaudējumā pret līgas dominanti Hjūstonas “Rockets”, kur tā kā raķete ir uzšāvusies augstu pār visām pārējām līgas komandām.

Šajā trīs spēļu nogrieznī, kad rūjienietis bija pietiekami ražīgs, viņš no perimetra lādēja ar teicamiem 43,3 procentiem. Tas ir snaipera cienīgs procents. Pieliekot klāt vēl divpunktu vērtus metienus viņš meta ar 53,6 procentu prezicitāti no jebkuras pozīcijas laukumā. Svarīgi ir atzīmēt faktu, ka Bertāns lietderīgi izmanto savu doto laiku uz NBA dēļiem, jo sezonas ievadā likās, ka “Spurs” treneris Gregs Popovičš uz to skatījās ar lielu skepses piegaršu, nedodot Bertānam pietiekami iespēju sevi pierādīt. Ironiski, ka tieši tagad, kad visi līderi ir sastāvā, viņam dotas vairākas iespējas.

Galvenā lieta, kas Dāvim ir jāuzlabo, ir aizsardzība, jo tā vienmēr ir bijusi viņa ahileja papēdis, it īpaši NBA, kur spēlē visatlētiskākie, visātrākie un visfiziskākie spēlētāji visā pasaulē. Tādēļ Dāvim ir komplicēti apstādināt savus atlētiskos sedzamos. Palīdz Grega Popoviča sistēma, kas parūpejas par to, ka neviens neizskatās slikti Popviča aizsardzībā. “Spurs” aizsardzība katru gadu tiek minēta starp labākajām līgā.

Dāvis nav vienīgais spēlētājs “Spurs” sastāvā. Tādi vēl ir 16, kuri tāpat kā mūsu snaiperis dod neatsveramu vai niecīgu pienesumu. Runājot par neatsveramu pienesumu, galvenais komandas mednieks Kavaji Leonards šosezon aizvadījis jau trešo spēli pēc smagas traumas. Beidzot Kavaji ir atpakaļ, bet, spriežot pēc cipariem, viņš vēl nav pilnībā gatavs NBA basketbolam, jo viņš visās trijās spēlēs nospēlēja tikai vidēji 16,3 minūtes, kas vesalam un kaujas pozīcijā gatavam Leonardam nav raksturīgi. Tas nozīmē, ka treneri un viņš sapratuši, ka vajag palēnām pielāgoties sezonai. Kavaji nozīme “Spurs” uzbrukumā un aizsardzībā ir vitāli svarīga, lai riskētu. Labāk vesals Leonards uz izslēgšanas spēlēm nekā pus vesels Leonards sezonas vidū.

Līdz Leonarda atgriešanās Sanantonio vienība pierādīja, ka tā var sagādāt nepatikšanas pretiniekiem arī bez sava līdera. Pats lielākais fenomens šogad ir 40 gadus vecais argentīnietis Manu Džinobili, kurš netipiski savam vecumam rāda ļoti labu un baudāmu basketbolu. Protams, ātrums vairs nav tāds, kāds tas kādreiz bija. Džinobili atpazīšanas zīme: eirosteps arī vairs neiet cauri tik bieži, bet basketbola izjūta nekur nav pazudusi. Vienīgā problema, kā jau veterāniem raksturīgi, ir nekonsistence, bet to var piedot, ņemot vērā viņa pienesumu.

“Jazz” galvenais atslēgas vārds ir Donavans Mičels. Viņš ir Jūtas vienības pirmgadnieks, kurš demonstrē atzinīgu un jūsmu raisošu sniegumu. Ja nebūtu pieejama informācija par šo otrā numura spēlētāju, tad nevarētu pateikt, ka šis ir viņa pirmais gads līgā. Viņš ir viens no šā gada labākajiem talantiem. Mičela galaenais talants ir nebaidīšanās no pretspēlētāja un svarīgiem momentiem, jo viņš visu dara ar pārliecību atšķirībā no Lonzo Bola (“Lakers”). Donavans ir bīstams gan caurgājienos, gan uz trīspunktu līnijas, gan aizsardzībā.

“Jazz” ir bīstama ar to, ka tai nav viena izteikta līdera, bet kaut kas labāks - komanda. Šī vienība pārstāv NBA aizsardzības komandu prominenci. Kvins Snaiders apliecina savu trenera talantu, jo daudzi domāja, ka šī komanda bez Gordona Heivarda būs loterijas komanda, taču tā nav, un tā ir nopietns spēks līgā.

Šī spēles iznākums būs atkarīgs no tā, cik daudz minūtes uz laukuma aizvadīs Kavaji Leonards. Interesants būs duelis starp Lemarkusu Aldridžu un Rudiju Gobēru garajā galā.Nākamais jautājums, vai Dāvis Bertāns tiks pie nopietna spēles laika un iespējām? Tas būs atkarīgs no Leonarda spēles laika un, cik saspringta vai viegla būs spēle.