BASKETBOLS: Pēdējā pirms pēdējām

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Šovakar nacionālā vīriešu basketbola izlase savā laukumā aizvadīs pēdējo oficiālo pārbaudes spēli, kad tiksies ar Čehijas izlasi. Lai atlikušajā laikā līdz čempionāta pirmajam mačam 1. septembrī spēlētāji nepaliktu bez spēļu prakses, izlases treneri mākslīgi izdomājuši vēl divas pārbaudes spēles.

Vienu dienu atvilkuši elpu no basketbola, otrdien izlases kandidāti uzsāka pēdējo gatavošanās ciklu pirms Eiropas čempionāta finālturnīra. Tas tika uzsākts ar visiem pāri palikušajiem 15 kandidātiem, taču ne visi šajā dienā sevi varēja pieskaitīt pie pilnībā fiziski veseliem. Uzreiz trim spēlētājiem treniņi atsākās atvieglotā režīmā, jo katram no viņiem ir atrodams pa kādam zilumam, kurš traucē strādāt ar maksimālo slodzi. Viens no viņiem ir Kristaps Porziņģis, kurš pārbaudes mačā pret lietuviešiem sasitis ceļgalu un šā iemesla dēļ izlaida spēli pret Rumāniju. Oficiālā versija no izlases nometnes - sasitums neesot nopietns, taču lieki riskēt ar viņa kājām neesot vajadzības, tāpēc arī pietaupīts spēlē ar rumāņiem. Šī paša iemesla dēļ nav zināms, vai Porziņģis piedalīsies arī šā vakara spēlē...

Starp šiem trim spēlētājiem ir arī Jānis Timma, kurš pagaidām nav izlaidis nevienu spēli, kurās varējis piedalīties, kā arī Ojārs Siliņš, aiz kura uzvārda liekamas ļoti daudzas jautājuma zīmes. Siliņš ir piedalījies tikai vienā pārbaudes mačā (pirmajā), un kopš tā laika viņa prātu vairāk nodarbina savainotais plecs, nevis basketbols. Nesen veiktās kārtējās veselības pārbaudēs atklāts, ka Siliņa pleca rehabilitācijas process rit pareizajā virzienā, taču ir milzīga atšķirība, kā plecs jūtas ikdienā un kā kaujas apstākļos, kad spēles laikā kontakti ar pretinieku ir neatņemam spēles sastāvdaļa. Tieši par pēdējo ir vislielākā neziņa... Netieša informācija liecina, ka, visticamāk, Siliņam čempionāts ies secen.

«Pēdējo pārbaudes spēli ar Čehijas izlasi vēlamies aizvadīt maksimāli labākajā sastāvā, taču nevēlamies lieki riskēt ar spēlētāju veselību. Tieši tāpēc lēmumu par sastāvu šai spēlei pieņemsim pēdējā brīdī. Diemžēl, bet savainojumi ir profesionālā sporta ikdiena, tāpēc komandai jābūt gatavai rādīt kvalitatīvu basketbolu jebkādos apstākļos. Pret Rumāniju tas izdevās, bet Čehija ir citas kvalitātes pretinieks un noteikti interesantāks un noderīgāks pārbaudījums,» netiešus mājienus par to, ka šā vakara spēlē izlases sastāvā tomēr var būt kāds robs, dod izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Pēdējā laikā ar Čehijas izlasi spēlēts itin bieži. 2015. gada Eiropas čempionātā Rīgā čehus uzvarējām ar 72:65, bet pērn Belgradā olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā ar 71:59. Abos šajos mačos čehi bija labākajā sastāvā, ieskaitot lielāko spīdekli Janu Veseliju. Aizvadītajā sezonā Veselijs Stambulas Fenerbahce sastāvā kļuva par Eirolīgas čempionu, un, iespējams, tas viņam prasīja pārāk lielu spēka patēriņu. Tieši nogurums bija iemesls, kāpēc Veselijs šogad atteicis izlasei. Toties būs aizvadītajā sezonā Vašingtonas Wizards spēlējušais saspēles vadītājs Tomašs Satoranskis.

Līdz ar spēli pret čehiem beigsies tikai oficiālo pārbaudes maču cikls, taču neoficiālā līmenī ir ieplānotas vēl divas spēles. Cik tās būs nopietnas un pietuvinātas reālajiem kaujas apstākļiem, par to var diskutēt, jo, sadalot visus kandidātus divās komandās, nez vai izdosies imitēt to, ko dod spēles ar reāliem pretiniekiem.

Svarīgākais