Ventspils basketbolistiem nozog bronzas medaļas

© Romāns Kokšarovs

Baltijas basketbola līgas sezona noslēgusies ar pamatīgu troksni un Final"4 rīkotāju izgāšanos. Mājinieki Lietuvos rytas finālā zaudēja saviem niknākajiem konkurentiem Kauņas Žalgiris, bet pēc mača par bronzas medaļām starp Ventspili un Šiauliai sākās kārtīga ziepju opera.

Varēja iztikt arī bez skandāla

Sestdienas vakarpuses un visas svētdienu notikumu gaita varēja būt pavisam citāda, ja vien notiktu tā, kā teorētiski varēja notikt no sērijas kas būtu, ja būtu. Ventspilniekiem pusfinālā bija jātiekas ar objektīvi spēcīgāko, taču pavisam nesen savā laukumā piesmieto Kauņas Žalgiri (regulārās sezonas pēdējā mačā ventspilnieki uzvarēja ar vairāk nekā 20 punktu pārsvaru). Par zaudējumu pusfinālā ventspilnieki it kā nav pelnījuši neviena slikta vārda. Pēc pirmā puslaika tā vien šķita, ka Žalgiri gaida vēl viena pazemošana. Lai arī rezultāts uz tablo nebija nekāds oh un ah (45:38 ventiņu labā), spēli pilnībā kontrolēja Latvijas čempioni, taču, kā tas pēdējā laikā ir ierasts, visu spēli kurzemnieki nav spējīgi aizvadīt vienlīdz stabilā līmenī. Tā notika arī šajā spēlē – trešajā ceturtdaļā kapitulācija bez liekas vārda runas (8:29), un spēles liktenis bija izšķirts. Tā var gadīties, taču tehniskais protokols ir nepielūdzams: ventspilnieki garām aizmeta 12 soda metienus, kas šādiem mačiem ir ļoti daudz. Štrunts ar Žalgiri, lai viņiem tiek kārtējais fināls un vēlāk arī BBL kauss...

Spēle pret Šiauliai. Trīs ceturtdaļas ventspilnieki pasūta mūziku un nav nekādu pazīmju, ka Šiauliai ir spējīga mainīt spēles ritējumu. 64:51 – ar šādu rezultātu sākās pēdējā ceturtdaļa. Pietiekams pārsvars, lai maču pabeigtu ar uzvaru, taču kārtējā bedre, un sekas ir tādas, kādas tās ir – pamatīgs troksnis! Šajā mačā ne tikai pazaudēts 13 punktu pārsvars, bet atkal ir iemesls iebakstīt ar pirkstu tehniskajā protokolā, kur atzīmēti soda metieni – pēdējo 20 sekunžu laikā garām tika aizmesti trīs sodiņi...

Pārspēle, kura nenotika

Īstā jezga sākās pēc tam, kad Sarakausks mirkli pēc beigu signāla iebakstīja bumbu grozā, piefiksējot it kā Šauļu komandas uzvaru – 83:84. Simtkārt noskatītajos TV ierakstos skaidri redzams, ka liktenīgais metiens tik tiešām izdarīts pēc beigu signāla, un šo faktu apliecina arī turpmākā tiesnešu un tehniskās komisijas rīcība. Strīdoties, skatoties atkārtojumu, turpinot strīdēties, tiek pieņemts lēmums – Ventspils piesaka protestu, kurš iesniedzams nākamo 48 stundu laikā. Līgas tehniskajai komisijai, kurā ietilpst pa vienam pārstāvim no katras valsts (Latviju tajā pārstāv Agnis Pērkons), kā pīlei ūdens ir ventspilnieku iesniegtais protests, un, cenšoties izdabāt abām pusēm, tiek nolemts par pārspēles sarīkošanu. Ja ir pieņemts šāds lēmums, tad tā bija vistiešākā tiesnešu un mača komisāra kļūdas atzīšana. Un, ja reiz ir atzīta kļūda, tad Sarakauska gūtie divi punkti būtu jāaizmirst un par uzvarētājiem jāpasludina Ventspils. Diemžēl loģiku šajā jampadracī nevar atrast pat ar uguni – komisāri, tiesneši un pārējie puspriekšnieki paliek pie sava, nosakot, ka pārspēlei jānotiek svētdien Viļņā plkst. 13. Ventspilnieki ar šādu lēmumu nav mierā un jau sestdienas vakarā atgriežas mājās, lai sāktu gatavošanos LBL pusfināliem.

Līgas vadībai demonstrējot savus muskuļus, izsludinātā pārspēle joprojām paliek spēkā, taču uz to ir ieradusies tikai viena komanda – Šiauliai. Tā kā uz maču nav ieradusies otrā komanda, ventspilniekiem tiek piešķirts tehniskais zaudējums ar 0:20 un teorētiski BBL bronza tiek sakarināta leišu kaklos, bet mākslīgi izdomātā ziepju opera ar to vēl nebeidzas.

Ventspilniekiem vēl šodien ir laiks, lai maksimāli precīzi noformulētu savas prasības un laikus tās nogādātu BBL priekšniekiem. Līgas vadība jau ir paziņojusi, ka protesta izskatīšana notiks nākamajā valdes sēdē, kurai jānotiek 5. maijā. Interesanti, kādus argumentus notikušajai pārspēlei atradīs vadība, ja tiks apmierināts Ventspils iesniegtais protests? Vēl viena pārspēle, atņems Šiauliai negodīgi nopelnītās bronzas medaļas? Starp citu, visu šo jezgu klātienē noskatījās un pilnīgi ne vārda nebilda BBL prezidents Ojārs Kehris. Paliekot vērotājos, Kehris kārtējo reizi pierādījis, ka viņš nav nopietns aizkulišu lietu kārtotājs un ka viņa vārdam Baltijas basketbola kontekstā nav nekādas vērtības. Ja Kehris nespēj aizstāvēt latviešu intereses vietējā tirgū, tad kādi bija viņa argumenti, raujoties pēc FIBA Eiropas nodaļas prezidenta amata?

Par notikumiem Viļņā savs komentārs bija arī BBL direktoram Romualdam Brazauskam: "Ventspilij bija nozīmēta spēle uz pulksten 13, taču komanda uz to neieradās. Sekojot FIBA noteikumiem, gaidījām 15 minūtes, pēc kuru beigām tiesneši parakstīja protokolu un apstiprināja rezultātu – 20:0 Šiauliai labā. Tas, ka Ventspils pieteica iespēju iesniegt protestu, uzreiz nenozīmē, ka mums šīs 48 stundas jāgaida, neko nedarot. Ņemot vērā komandas lēmumu protestēt, tika sasaukta Tehniskās komisijas ārkārtas sapulce. Lai šajā situācijā, kad pēc rezultāta bija +1 Šauļiem, bet televīzijas atkārtojumā redzams, ka metiens tika izdarīts par vēlu (taču oficiāli uz šādu ieraksta noskatīšanos balstīties nevar), maksimāli pieturētos godīgas spēles principiem, tika pieņemts lēmums par pārspēli. Mēs būtu varējuši atstāt visu, kā ir, jo komandu spēlētāji viens otram jau bija paspieduši roku – tikai pēc tam uz arēnas kuba parādījās atkārtojums un sākās iebildumi. Tomēr godīgas spēles vārdā Tehniskā komisija nolēma anulēt rezultātu un maču pārspēlēt."

***

Baltijas basketbola LĪga. Final"4

Pusfināli.

Žalgiris un Ventspils 86:74 (22:17, 16:28, 29:8, 19:21). Žalgiris: Brauns 17, Klimavičus 16, Čapins 9, Počus 8, Šalenga 8, Delass 6, Begičs 4, Kalnietis 2, Vene 2; Ventspils: J. Strēlnieks 16, Jurevičus 12, Bertāns 9, Zaķis 8, Šķēle 8, Kalve 7, Bērziņš 5, Blaus 5, Kedzo 2, A. Strēlnieks 2.

Lietuvos rytas un Šiauliai 81:78 (14:11, 22:23, 16:23, 29:21). Lietuvos rytas: Bairamovičs 28, Ginevičus 19, Babrausks 11, Zavacks 11, Gecevičus 10, Valančunas 2; Šiauliai: Kuzminsks 21, Lavs 18, Gaiļus 10, Siksņus 9, Sarakausks 8, Grafs 6, Žukausks 4, Gulbis 2.

Fināls.

Lietuvos rytas un Žalgiris 66:73 (18:14, 28:18, 12:25, 8:16). Lietuvos rytas: Gecevičus 20, Bairamovičs 14, Babrausks 13, Ginevičus 8, Zavacks 5, Buterlevičs 4, Valančūns 2; Žalgiris: Brauns 22, Klimavičus 17, Šalenga 11, Počus 9, Vatsons 8, Čapins 6.

Svarīgākais