PROGNOZE: Kā sieviešu basketbola izlasei veiksies Eiropas čempionātā?

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

16.jūnijā Prāgā sāksies Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm. 16 dalībnieču vidū ir arī Latvijas sieviešu izlase, kurai gan netiek pieskaitīta galvenajām favorītēm. Taču "Betsafe" bukmeikeru vērtējumā par ļoti labām tiek uzskatītas izredzes iekļūt labāko 12 komandu pulkā, pārspējot iepriekšējos divos EČ iespēto.

Tieši pirms desmit gadiem Latvijas sieviešu izlase Eiropas čempionātā aizvadīja savu labāko turnīru. Ar Aneti Jēkabsoni-Žogotu, kura tika iekļauta turnīra simboliskajā pieciniekā, priekšgalā Latvija aizcīnījās līdz pat pusfinālam un beigās ieņēma ceturto vietu, kvalificējoties arī Pekinas olimpiskajām spēlēm.

Desmit gadi ir ilgs laiks, kurā mainījies daudz kas, un pēdējos divos Eiropas čempionātos Latvijas izlase palikusi ārpus labāko 12 komandu pulka ar attiecīgi 15. un 13.vietu.

No lieliskā 2007.gada turnīra izlasē palikušas divas spēlētājas - Gunta Baško-Melnbārde un Aija Brumermane. Galvenais treneris Mārtiņš Zībarts finālturnīra sastāvā iekļāvis četras šāda līmeņa turnīra debitantes, no kurām trīs nupat kā aizvadījušas savu pirmo sezonu NCAA. Jāatzīmē arī NCAA spēlējošās Kitijas Laksas šīs sezonas panākumi - 21 gadu vecā spēlētāja vairākkārt tika atzīta par savas konferences nedēļas labāko spēlētāju.

Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latvijas izlase Eiropas čempionātā spēlēs D grupā ar favorīti Krieviju, Melnkalni un Beļģiju. No grupas ceturtdaļfinālā automātiski iekļūs tikai uzvarētāja, kamēr otrā un trešā vieta piedalīsies pārspēlēs. Bukmeikeri uzskata, ka Krievija principā jau norezervējusi uzvaru grupā un citai izlasei to pārspēt būs ļoti grūti, kamēr kā galvenā kandidāte uz izkrišanu tiek raksturota Beļģija. Latvijas iespējas uzvarēt grupā ir novērtētas ar koeficientu 8,50, un par daudz ticamāku tiek uzskatīta iespēja, ka Latvija piedalīsies pārspēlēs par ceturtdaļfinālu. Tas būtu izlases labākais sasniegums kopš 2011.gada, kad tika iegūta astotā vieta.

Latvija nebūs favorīte arī spēlē pret Melnkalni, kas ceturtdaļfinālā spēlējusi divos no pēdējiem trim Eiropas čempionātiem. Arī līdz šim vienīgajā savstarpējā spēlē Melnkalne izcīnījusi uzvaru - 2011.gada turnīrā ar 74:70.

Bukmeikeri par galveno favorīti uz uzvaru turnīrā uzskata Spāniju, divkārtējo Eiropas čempioni un olimpisko vicečempioni. Spānijas iespēja iegūt zeltu novērtēta ar koeficientu 2,60, kamēr par sīvākajām konkurentēm tiek uzskatītas Francijas, Serbijas un Krievijas izlases. Latvijas iespējas iegūt titulu 16 izlašu konkurencē novērtētas ar 11. zemāko koeficientu (56,0).

Taču pirms turnīra galīgā vietu sadalījuma noskaidrošanas Latvijas izlasei sagaida principiālais mačs ar Krieviju - 16.jūnija pēcpusdienā tieši pret šo izlasi tiks atklātas sacensības. Bukmeikeri Latvijas uzvaru vērtē kā maz ticamu iespēju (koeficients 4,95), savukārt iespēja, ka Latvija nezaudēs vairāk nekā ar desmit punktu starpība, novērtēta ar 1,90.

Svarīgākais