Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Šodien vai nekad

© Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Latvijas izlasei Eiropas čempionāta priekšsacīkstēs palikusi pēdējā spēle – pati svarīgākā, pret Vāciju. Kad vakardienas pirmajā mačā vācieši pārspēja krievus, kļuva skaidrs, ka Latvijai šodien nepietiks tikai ar ierindas uzvaru, bet gan ar vismaz deviņu punktu uzvaru.

Pretējā gadījumā tiks ievērota pēdējo trīs čempionātu pieredze, kad jādodas mājās jau pēc pirmā posma.

Par to, ka vācieši mūsu apakšgrupā nav nekādi punktu piegādātāji pretiniekiem, varēja pārliecināties jau pirmajā dienā, kad tikai pašā mača galotnē tika zaudēts favorītei Francijai. Patiesībā, zaudēts tika Tonijam Pārkeram, kurš 38 minūtes ne ar ko būtisku nebija izcēlies, taču uzvaru savai komandai nokārtoja tieši mača galotnē. Vakar Vācija spēlēja ar Krieviju un izdarīja to, ko pirmajā dienā nespēja latvieši – ar disciplīnu, ar vācisku punktualitāti un pacietību prata nosargāt sev labvēlīgu rezultātu. Tiesa, šai uzvarai var izrādīties tikpat liela vērtība kā pirms diviem gadiem latviešu uzvarai pār Horvātiju. Nekāda vērtība, un, lai tā tas notiktu, tad latviešiem šovakar ir jāizdara viss, lai no pirmsčempionāta saukļa pāri nepaliktu nožēlojamais NEKAD. Ja šodien pirmajā mačā nenotiks nekādi pārsteigumi un Francija pieveiks Krieviju, tad vakara spēles likme būs pavisam vienkārša – Latvijai jāuzvar ar vismaz deviņu punktu pārsvaru. Ja uzvaram, tad pārceļamies uz Bidgošču, ja zaudējam, tad – tradicionālais ceļš uz mājām.

Pēc zaudējuma Krievijai Latvijas izlases treneru štābs nolēma palaist spēlētājus uz viesnīcu, kamēr paši saspringtām sejām sekoja līdzi Francijas un Vācijas duelim un centās izlobīt tos graudus, kuri varētu dot vajadzīgo efektu vakardienas spēlei. Vācieši uzskatāmi pateica priekšā, kā jāspēlē pret Franciju – nu nepatika francūžiem zonas aizsardzība. Amats bija rokās, un vakar visu pirmo puslaiku pretinieks pa laukumu skraidīja kā vista pēc nocirstas galvas – pilnīgā bezjēgā. Mūsējie atspērušies turējās pie šīs taktikas, un rezultāts bija redzams uz tablo – pirmo divu ceturtdaļu laikā pretiniekam tika ļauts gūt tikai 16 (!!!) punktus (otrajā ceturtdaļā – tikai trīs). Tiesa, arī mūsējiem katrs punkts nāca ar milzu grūtībām un puslaikā samestā acīte nav nekāds dižais rādītājs. Tomēr uzbrukumā bijām mazliet aktīvāki un agresīvāki – Latvija meta 12 sodiņus, kamēr franči tikai četrus. Tieši uz soda metienu līnijas arī tika iegūts šis piecu punktu pārsvars. Jebkurā rezultatīvā spēlē šāda mazrezultativitāte garantētu priekšlaicīgu baltā karoga izkāršanu, tikai ne vakardienas. Cik ilgi izdosies latviešiem saglabāt šo stingro spēles disciplīnu – šāds bija pārtraukuma aktuālākais jautājums. Diemžēl atbilde ir negatīva. Pēc inerces pirmās otrā puslaika minūtes aizritēja pēc rezultātu nesošā scenārija, tikai atšķirība bija tā, ka uz mirkli aktuāls kļuva tribīnēs redzamais sauklis par precīzajiem latviešu strēlniekiem – divi pēc kārtas iemesti Janičenoka trīspunktnieki, un pirmā puslaika pārsvars jau ir dubultots – 33:23. It kā metieni aizgāja no rokas, taču šāds spēles stils kļuva bīstams. Uz brīdi produktīvs, taču ilgākā laika posmā skriešanās ar divreiz ātrākajiem frančiem nozīmēja tikai vienu – brīvprātīgu pieteikšanos zaudētai spēlei... Skumji, bet varbūt vakardienas zaudējums ir vērtīgāks nekā uzvara, jo joprojām kaulos kož divus gadus seni notikumi, kad Seviļā tikpat skaistā spēlē tika pārspēti horvāti, tikai vērtības tai nebija nekādas. Zaudējums frančiem tiks uztverts ar saprati, bet Vācijai – ar diagonozi NEKAD.

***

EČ BASKETBOLĀ

Latvija un Francija 51:60 (8:13, 13:3, 16:25, 14:19)

Latvija: Kambala 18, Janičenoks 12, Blūms 7, Biedriņš 6, Šķēle 4, Valters 3, Štālbergs 1;

Francija: Pārkers 23, Traore 12, De Kolo 9, Batums 7, Diavs 6, Pjetruss 2, Bokolo 1.

Tiesneši: H. Artega (Spānija), M. Cmikevičs (Polija), T. Jasevičus (Lietuva)

2. p. metieni 15/39 15/36

3. p. metieni 3/16 6/23

1. p. metieni 12/21 12/20

atl. bumbas 11/28-39 12/24-36

rez. piespēles 7 12

pārķ. bumbas 5 5

bloki 1 2

kļūdas 17 12

Citi rezultāti

Francija un Vācija 70:65 (14:17, 19:20, 17:11, 20:17). Vācija un Krievija 76:73 (26:12, 19:19, 15:19, 16:23).

Turnīra tabula

Francija 2 2 0 130:116 4

Krievija 2 1 1 154:144 3

Vācija 2 1 1 141:143 3

Latvija 2 0 2 119:141 2

TRĪS LIETAS

• Andris Biedriņš izcīna 20 atlēkušās bumbas un šāda statistika atgādina par viņa piederību NBA. Vakardienas 20 bumbas ir kā diena pret nakti pret mačā pret Krieviju izcīnītajām 6 bumbām;

• Pirmajā puslaikā viens no vērtīgākajiem NBA spēlētājiem Tonijs Pārkers guva tikai divus punktus, bet visā spēlē – 23;

• Tiek apgāzta teorija, ka uzvar tas, kurš uzvar cīņu zem groziem. Latvijai šajā mačā 39 izcīnītās bumbas, Francijai – 36