Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Pret krieviem cerīgi. Bet zaudējums...

© Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Latvijas izlasei neizdevās Eiropas čempionātu iesākt ar uzvaru pār Krieviju. Līdz 37. minūtei, lai arī mūsējie atradās minimālos mīnusos, spēle ritēja kā uz nažiem un uzvarēt varēja ikviens, taču naturalizētais Kellijs Makartijs pierādīja, ka Krievijas pase viņam nav izsniegta par baltu velti.

Nekas ārkārtējs nav noticis. Apakšgrupā ir atlikušas vēl divas spēles un pirmā no tām jau šovakar pret Franciju, bet rīt pati svarīgākā – pret Vāciju.

Latvija pret Krieviju. Jebkurā sporta spēlē – vai tas hokejs, futbols vai basketbols – tas ir kaut kas īpašs. Latvijai noteikti. Arī vakardienas spēle tika gaidīta īpaši. Visvairāk interesēja, kā latviešu basketbolisti būs tikuši pāri tām sadzīves ligām, kuras līdz minimumam mazināja ticību viņiem, un vai pārbaudes spēlē demonstrētais bālais sniegums tik tiešām bija kā paslēpes, nevis spēlētāju sevis saudzēšana klubu sezonai. Par Latvijas izlases ārpuslaukuma fonu viss ir skaidrs, taču izrādās, ka arī krieviem tas ir tikpat pelēcīgs. Vairāk gan sportiskajā ziņā. Krievu kolēģi ar pirkstu norāda uz savas komandas garo spēlētāju galu, kur, pēc viņu aprēķiniem, vajadzētu būt vislielākajām nepatikšanām. Centra spēlētāju darbība tika noraksturota krieviski lakoniski: ģerevjannije. Krievu kolēģi mazliet pāršāva pār strīpu. Nekādi dižie spēlmaņi nav Mozgovs un Sokolovs, taču pa abiem tika sakrāti 16 punkti. Krietni mazāk, nekā iespēja Latvijas garais gals (Kambala + Biedriņš sameta 28), taču ne jau tikai auguma centimetri nosaka spēles uzvarētāju. Iespējams, ka kādreiz arī Latvijā sāks sekot līdzi modes tendencēm piešķirt pilsonību kādam varošam nēģerim, jo naturalizācijas priekšrocības atkal nodemonstrēja krievi. Pirms diviem gadiem Holdens krieviem uzdāvināja Eiropas zeltu, bet vakar viņa aizstājējs Makartijs salauza spēli par labu savai formālajai dzimtenei.

Mača gaitā latviešiem vairākkārt nācās atspēlēties no palieliem mīnusiem. Jau pirmajā ceturtdaļā bija –10 (13:23, 16:26, 18:28), bet pēdējās ceturtdaļas trešajā minūtē arī –11 (52:63). Abos gadījumos tika atrastas paslēptas rezerves, un īpašs prieks, ka mūsējiem rokas nenolaidās pēdējā ceturtdaļā. Jau trešās minūtes izskaņā pretinieks bija sakrājis piezīmju normu un mīnusu deldēšana varēja sākties. Raujoties melnu muti, zem pretinieka groza piezīmes krieviem pelnīja Kaspars Kambala (visā spēlē izprovocētas 13 piezīmes). Kā uzbrukums, tā piezīme un divi soda metieni. Pašiem nosargājot grozu neskartu, ar Kambalas aktivitātēm tiek gūti seši punkti pēc kārtas, un, sākoties pēdējām četrām minūtēm, kā nekad esam tuvu neizšķirtam – 63:65. Minimālais deficīts sola intrigu līdz pēdējai sekundei, taču tad atnāca iepriekšējās sešas minūtes ēnā palikušais Makartijs – Zozuļina metiens tiek pielabots ar slam dunk, bet nākamajā uzbrukumā iemests arī trejacis. Tā 25 sekunžu laikā no –2 kļuva –6 (64:70). Pēdējo intrigu šai spēlei izkliedēja Voroncevičs – divi punkti un vēl iemestais soda metiens (vienīgie punkti spēlē), un spēle bija beigusies.

***

EČ BASKETBOLĀ

B apakšgrupa

Latvija un Krievija 68:81

(21:28, 15:11, 16:19, 16:23)

Tiesneši: H. Artega (Spānija), R. Harisons (Lielbritānija), D. Javors (Slovēnija)

Latvija: Kambala 22 (soda metieni – 14/16), Janičenoks 14, Šķēle 8, Blūms 8, Valters 7, Biedriņš 6, Helmanis 2, Štālbergs 1;

Krievija: Makartijs 24, Bikovs 22, Mozgovs 10, Fridzons 7, Sokolovs 6, Pankrašovs 4, Voroncevičs 3, Moņa 3, Zozuļins 2.

2. p. metieni 13/36 20/37

3. p. metieni 7/22 8/16

1. p. metieni 21/30 17/23

Atl. bumbas 12/18–30 7/26–33

Rez. piespēles 14 16

Pārķ. bumbas 6 8

Bloki 2 1

Kļūdas 15 16

***

TRĪS LIETAS

• Pārbaudes spēlēs Latvijas izlase vidēji mačā pretiniekam ļāva gūt vairāk nekā 80 punktu. Šī bēdīgā tradīcija tika turpināta arī vakar.

• Tribīnēs izkārtais sauklis "Latviešu strēlnieki šauj precīzi" (rakstīti ar krievu burtiem) neattaisnoja sevi. Trīs atzītie trīspunktu metēji Kristaps Valters, Uvis Helmanis un Armands Šķēle katrs izmeta pa vienam klusajam tālmetienam.

• Čempionātu debitants Artūrs Štālbergs uz nulles noturēja vienu no bīstamākajiem Krievijas izlases spēlētājiem Sergeju Moņu. Savus vienīgos punktus Moņa guva pēdējās sekundēs, kad uzvarētājs jau bija noskaidrots.