LBL: Vai "Ventspils" spēj uzvarēt Arēnā Rīga?

© f64

Šovakar pulksten 19:35 Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas ceturtajā spēlē čempiontitula aizstāvētāja Rīgas VEF uzņems „Ventspili”, kas centīsies izcīnīt pirmo uzvaru Arēnā Rīga kopš 2011. gada 18. maija. Sērijā rezultāts šobrīd ir 2-1 „Ventspils” labā, bet šī vakara spēli tiešraidē translēs kanāls LTV7.

Ventspilnieki, savu līdzjutēju kaislīgi atbalstīti, svētdien mājās otro reizi sērijā uzvarēja VEF (69:61). Panākums ļāva pārņemt vadību sērijā ar 2-1. Vēsturiski fons skaidrs – tas, kurš uzvar trešās spēles, uzar visu sēriju. Plus, ja katra no komandām turpina uzvarēt tikai mājās, joprojām priekšroka tiek dota (paši ventspilnieki sev to deva ar uzvaru regulārajā turnīrā) „Ventspilij”. Skaidrs, ka VEF ar to nesamierināsies.

Zaudējumā pirms trim dienām VEF atkal spēlēja ar sašaurinātu rotāciju – iepriekš Rīgā labu spēli aizvadījušais Kristaps Pļavnieks bija noderīgs vien uz 28 sekundēm, Artūrs Strēlnieks un Anžejs Pasečņiks spēlēja mazāk par desmit minūtēm (otrajam gan četras piezīmes), Dī Brauns spēlēja gandrīz bez maiņām (37 ar pusi minūtes), iemeta četrus no 12 metieniem un asistēja partneriem tikpat bieži, cik pieļāva tehniskās kļūdas (pa 3). Labā ziņa – Ingum Jakovičam beidzot izdevās apliecināt savas prasmes, vismaz uzbrukumā. Protams, savu lomu nospēlēja arī tas, ka Rihards Kuksiks pirmo reizi sezonā palika uz nulles...

Roberts Štelmahers bija atradis veidu, kā komandai būt efektīvai arī bez iespaidīga centru (Zaķa, Granta) pienesuma. Tieši „Ventspils” garo spēlētāju neitralizēšana bija viens no VEF galvenajiem uzdevumiem pirms sērijas otrā mača, pēc spēles toreiz atzina rīdzinieku spēlētāji. Štelmahera atbildes gājienā ventspilnieku rindās vienu no, ja ne pašu labāko maču (vismaz pirmo ceturtdaļu noteikti) sezonā aizvadīja Artjoms Butjankovs. Devies pamata pieciniekā, Artjoms deva starta grūdienu saviem kolēģiem, sametot desmit punktus pirmajā ceturtdaļā. Tāpat ar katru spēli arvien labāk izskatās Sandis Valters, savā līmenī spēlē Lorenco Viljamss, svarīgas lietas laukumā paveic Jānis Timma.

Šovakar spēle risināsies Arēnā Rīga un ar šo sporta būvi „Ventspils” komandai pēdējos gados izveidojušās īpašas attiecības. Arēna Rīga durvis vēra 2006. gada 15. februārī, bet basketbolu tur sāka spēlēt tā gada rudenī (ja neskaita Baltijas līgas Zvaigžņu spēli februāra beigās). Kopš 2006./2007. gada sezonas LBL turnīra ietvaros „Ventspils” Arēnā Rīga izcīnījusi septiņas uzvaras un piedzīvojusi 10 zaudējumus. Divās sezonās bilance ir pozitīva (2008/2009, 2010/2011), četrās, skaitot pašreizējo, negatīva (2006/2007, 2011-2014), vēl divās – neitrāla (2007/2008, 2009/2010). Pēdējo reizi uzvaru Arēnā Rīga ventspilnieki izcīnīja 2011. gada 18. maijā, kad sagrāva VEF ar 93:55.

Iepriekšējā rindkopa vairāk veltīta ciparu mīļiem, taču aktuālāka ir „Ventspils” problēma nodemonstrēt sava līmeņa sniegumu izbraukumu spēlēs. Tieši to arī pēc iepriekšējā mača sacīja ventspilnieku snaiperis Sandis Valters, intervijā televīzijā norādot, ka beidzot nepieciešams labi nospēlēt arī viesos. „Tas ir mūsu galvās – nenormāli atšķiras [mūsu] spēles stils mājās un izbraukumos. Varbūt tā jau ir kā rutīna pašu galvās – atkal izbraukuma spēle, atkal grūti,” savam krietni pieredzējušākajam komandas biedram pēcspēles preses konferencē piekrita Jānis Timma. „Jāaizmirst tas viss, jāiet spēlēt, jāiztēlojas, ka esam mājās, savu līdzjutēju priekšā un jākapājas.”

Runājot par līdzjutējiem, sērijas trešajā mačā Ventspilī tiešām bija izjūtama „play-off” atmosfēra un, jācer, tāda vai pat vēl labāka tā būs arī šī vakara mačā. Savus līdzjutējus uzteica arī „Ventspils” galvenais treneris Štelmahers: „Fantastiski, ka skatītāji novērtē to, ka mēs sitamies uz laukuma. Var sanākt, var nesanākt, bet skatītājs tevi dzen uz priekšu. Varam skatīties procentus, bet finālos procenti nav svarīgi. Galvenais ir tas, kā tu spēlē, kāda ir tava sirds, kā tu sities.”