VIDEO. Francijas sporta ministre veic pirmo oficiālo peldi Sēnā kopš 1923. gada

© Publicitātes foto / X

Amēlija Odeja-Kastera aizvadītajās brīvdienās cerēja parādīt, ka upe ir pietiekami tīra, lai 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu laikā tur varētu notikt peldēšanas pasākumi.

Francijas sporta ministre sestdien simboliski ienira Sēnā, cenšoties mazināt sabiedrības bažas par ūdens kvalitāti pirms Parīzes olimpisko spēļu sākuma, raksta "euronews.com".

Pilnajā peldkostīmā tērptā Odeja-Kastera ielēca slavenajā upē un nopeldēja dažus metrus netālu no Aleksandra III tilta, kur tiks aizvadītas olimpiskās peldēšanas sacensības atklātā ūdenī.

Mēs turējām savu solījumu," viņa sacīja raidsabiedrībai BFMTV.

Viņai līdzi devās Francijas paraolimpiskās komandas karognesējs Aleksis Hankvinkvants.

Kopš 1923. gada peldēšana Sēnā ir aizliegta piesārņojuma līmeņa dēļ, un Francijas politiķi vairākkārt ir solījuši attīrīt upi. Bijušais Parīzes mērs un vēlākais prezidents Žaks Širaks jau 1988. gadā lepni apsolīja, ka upe būs pietiekami tīra, lai līdz viņa pilnvaru beigām tajā varētu peldēt, taču solījums netika izpildīts.

Neskatoties uz nesen īstenoto 1,4 miljardus eiro vērto attīrīšanas plānu, joprojām pastāv bažas par upes piemērotību peldēšanas pasākumiem. Pagājušā mēneša beigās upē trešo nedēļu pēc kārtas tika konstatēts nedrošs bīstamo baktēriju, E.coli, līmenis.

Svarīgākais