Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

Vai jāceļ trauksme? Latvijā no veikalu plauktiem varētu izzust taukaini produkti

© F64

Jau šovasar no veikalu plauktiem var pazust virkne preču, jo stingrākai kontrolei tiks pakļautas veselībai bīstamās transtaukskābes, vēstīja "LNT Ziņas".

No 1. jūnija Latvijā tiks noteikti stingri ierobežojumi to daudzumam pārtikas produktos - gan vietējos, gan ievestajos. Bažas gan šobrīd rada jautājums - kā tas tiks kontrolēts.

Hidrogenētie tauki jeb transtaukskābes dabīgi rodas ļoti niecīgos daudzumos. Visbiežāk ir sastopami rūpnieciski ražotie transtauki, kas ļauj būtiski samazināt ražošanas izmaksas, diemžēl uz patērētāju veselības rēķina.

Veselības ministrijā norāda, ka noteikumi attieksies tieši uz rūpnieciski ražotajiem transtaukiem. Iedzīvotāji vairumā tomēr ikdienā lieto tieši tos pārtikas produktus, kuri satur rūpnieciski ražotās transtaukskābes, saldumi, konditorejas izstrādājumi, tās ir sāļās un saldās uzkodas.


Eiropā tikai sešās valstīs transtaukskābju klātbūtne pārtikā ir ierobežota ar likumu. Tāpēc jaunie noteikumi attieksies uz visu Latvijā realizēto pārtiku - vietējo un importēto.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas priekšsēdētāja norāda, ka veiktās pārbaudes liecina, ka Latvijā ražotā produkcija jau ir gatava jaunajiem noteikumiem, taču par importēto produkciju nevar zināt. Tāpēc tieši ar to būtu jāsāk pārbaudes.

Ņemot vērā, ka transtaukskābes visbiežāk sastopamas lētos saldumos un treknos, eļļā vārītos, ceptos produktos jaunie noteikumi visvairāk ietekmēs tieši minēto pārtiku. Cenu kāpumu jauno noteikumu dēļ uzņēmēji neparedz, taču tas, ka varētu pazust daļa lētākie, importētie produkti ir ļoti iespējams.