E-veselības „brīnumi”: Miris cilvēks jāsūta vien atpakaļ uz darbu strādāt

© Ekrānšāviņš

Kā zināms, no 1.janvāra Latvijā sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska. Šī viena mēneša laikā e-veselība vairāk gan izpelnījusies kritiku, ne uzlavas. Kā ziņo raidījums „Bez Tabu”, kāds mediķis pamanījis vēl kādu būtisku nepilnību – pat ja cilvēks ir miris, viņš jāsūta vien viņš atpakaļ uz darbu.

Ja cilvēks slimo [tā teikt, ir uz slimības lapas], bet slimošanās laikā cilvēks nomirst, kādreiz dokumentā ar roku varēja ierakstīt, ka cilvēks ir miris, skaidro Alūksnes slimnīcas ķirurgs Valdis Skulte. Šobrīd attiecīgo ierakstu kā piezīmi var veikt tikai elektroniski, bet kad slimības lapa izprintēta, piezīme kaut kur pazudusi un neuzrādās.

„Pašreiz, lai darba nespēka lapa stātos spēkā kā oficiāls dokuments, un attiecīgi piederīgie varētu saņemt naudiņu, pastāvošā elektroniskā sistēma pieprasa tikai divas opcijas: vai nu cilvēks turpina slimot vai viņš var atsākt strādāt.”

Bet kaut aplami mirušam cilvēkam slimības lapu pagarināt vai sūtīt viņu uz darbu.

Nacionālajā veselības dienestā skaidro - darba devēji par darbiniekā slimošanu šobrīd var uzzināt tikai elektroniski. Pat ja cilvēks ir miris, darba nespējas lapa tiekot noslēgta, un šī informācija automātiski nonāk arī Valsts Ieņēmumu dienesta sistēmā. Un darba devējs varot redzēt to periodu, par kuru ir bijusi darba nespēja, skaidro dienestā. Pierādīt, ka nāves dēļ cilvēks nav ieradies darbā, var ar miršanas apliecības palīdzību.