Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

Ielu muzikante viltota eiro dēļ iekuļas nepatikšanās

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Ielu muzikante Linda jau vairākus gadus ar savu vijolspēles prasmi iepriecina gan rīdziniekus, gan pilsētas viesus. Protams, cilvēki par muzikālo baudu Lindai pateicas, iemetot viņas novietotajā somā naudu. Parasti viss gājis gludi, tomēr šoreiz viena viltota eiro dēļ, sieviete ir iekūlusies nepatikšanās, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Kā redzat, man ir ļoti daudz melnās naudiņas un, lai nekaitinātu pārdevējas, izdomāju samainīt Latvijas Bankā naudu. Nebija jau daudz, bet starp monētām bija iekļuvis arī viens viltots eiro," stāsta Linda. Baņķieri viltoto monētu ievākuši, lai veiktu ekspertīzi. Pēc kāda laika Linda no valsts policijas saņēma vēstuli par pret viņu iesāktu krimināllietu. "Tātad, gluži nevainīgs cilvēks var dabūt kriminālprocesu," secina mūziķe.

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Latvijas bankas naudas drošības eksperts Andris Tauriņš stāsta: "Bet tam cilvēkam, kurš ir godprātīgi šo naudu nodevis vai uz ekspertīzi Latvijas Bankā, vai tuvākajā policijas nodaļā, pret šo cilvēku nekādas sankcijas netiks veiktas. Un nevienā valstī labticīgs viltojuma saņēmējs vai izplatītājs netiek sodīts."

Savukārt Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska norāda, ka visbiežāk kriminālprocess tiek ierosināts par pašu faktu, nevis pret konkrētu cilvēku. Ja kriminālprocesa ietvaros izdodas pierādīt konkrētas personas vainu, persona, kura ziņojusi par viltojumu, tiek atzīta par cietušo, un šī persona tiesas ceļā var pieprasīt kompensāciju no vainīgās personas.