Cūku fermas virca appludina pagastu un raisa draudus Mūsai

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Gailīšu pagasta iedzīvotāji ir satraukti par vietējās cūku lielfermas rīcību - uz lauka izlietā virca nonākusi meliorācijas sistēmā, vietējos grāvjos, appludinājusi pagasta teritorijas un apdraud Mūsas upi, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Pie cūku fermas radītās smakas vietējie jau ir pieraduši, tomēr šāda vircas noplūšana meliorācijas sistēmā viņus dara bažīgus. Par redzēto ziņo gan pagasta pārvaldei, gan Valsts vides dienestam, kuru pārstāvji divas dienas cīnās, lai norobežotu ar vircu pārpludināto kanalizācijas sistēmas notekūdeņu ieplūšanu Mūsā, kas atrodas vien nepilnu kilometru no cūku fermas.

Kūtsmēsli meliorācijas sistēmā nonākuši no tur pat esošās cūku fermas izlietās vircas. "Tas ir nu, līdz 60 tonnām varētu būt, kas tika izliets," stāsta Gailīšu pagasta pārvaldes vadītājs Aleksandrs Gurkovskis. "Tas viss vienkārši vienu viet tika liets ārā nevis iestrādāts augsnē. Vienkārši brutāli izgāzta uz vietas. Es domāju, ka tas ir tāpēc, ka visas vircas krātuves ir pilnas," pauž pagasta pārvaldes vadītājs.

Brīdī, kad pie fermas īpašniekiem ierodas raidījuma žurnālisti, fermas strādnieki saka, ka īpašnieki nav uz vietas. Uzņēmuma vadītājs telefonsarunā raidījuma pārstāvjus informē, ka par notikušo nevēlas sniegt interviju.

Valsts vides dienesta pārstāve Maruta Bukleviča stāsta: "Kopš 2009. gada šai fermai ir piemērots sods 11 reizes. Šobrīd tiek gatavots rīkojums par daļēju darbības apturēšanu. Tas nozīmē, ka īpašniekam tiks uzdots samazināt cūku skaitu." Arī šoreiz pret cūkkopības uzņēmuma “Uzvaras-Strauti” īpašniekiem jau uzsācis administratīvo lietvedību par vides piesārņošanu. Fermas īpašnieks vēsta, ka viņam ir vienošanās ar vietējiem zemniekiem, tomēr Gailīšu pagasta pārvaldes vadītājs apgalvo, ka sazinājies ar zemniekiem un viņi apstiprinājuši ka šādas vienošanās neesot.