UZMANĪBU: Latvijas iedzīvotājiem jau uzglūn čūskas

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Līdz ar siltāka laika iestāšanos ir atmodušies ne tikai kukaiņi un augi, bet arī čūskas. Speciālisti stāsta, ka siltākās un saules apspīdētākās vietās tās jau ir samērā aktīvas, tāpēc cilvēkiem ir jābūt uzmanīgiem. Ir jāņem vērā vairākas lietas, lai sevi pasargātu no čūskas koduma, vēsta raidījums "4. studija".

Jau vēstīts par kādu nepatīkamu atgadījumu, kas pagājušajā vasarā piemeklēja kādu ģimeni pie Kaņiera ezera. Ģimene devās uz pie ezera esošo skatu torni, kad vienai no jaunākajām ģimenes loceklēm iekoda odze. Pēc ilgstošas ārstēšanās meitenīti izdevās izglābt. Tomēr rodas jautājums - kas ir jāņem vērā, lai sevi pasargātu no čūskas koduma?

Vides speciāliste Margarita Deičmane stāsta, ka čūskas visvairāk uzturas saulainās vietās, piekalnītēs, grāvju malās, dzelzceļa malās. Savukārt Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns piemitina, ka odzēm patīk sausas vietas un akmeņu krāvumi, kā arī gara nepļauta zāle un brikšņi.

M. Dreičmane stāsta: "Tādām labām džinsu biksēm un ādas zābakiem čūska neizkodīs cauri. Tas ir skaidrs. Nu ja ir kādi plānāki auduma apavi, tad tur var būt visādi." Savukārt zalkša un odzes kodumus var atšķirt pēc zobu pēdām. Zalktim ir vairāki vienāda izmēra zobi, bet odzei divi lielāki zobi.

Ārste Arta Bārzdiņa atgādina, ka ja ir iekodusi odze, tad nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt šo indi izsūkt, jo mutē var būt vairākas mikrotraumas un inde var nokļūt arī palīdzības sniedzēja organismā. Nevajadzētu arī likt žņaugu vai mēģināt sakosto vietu izgriezt. Pareiza rīcība būtu pēc iespējas mazāka sakostās vietas kustināšana un steidzama vēršanās pie mediķiem.

Svarīgākais