Ģimene Latgalē piedzīvojusi traģisku nelaimi

© Ekrānuzņēmums no video/ Degpunktā

Ļena Kaunatās (Latgale) nodarbojas ar senas zirgu šķirnes "Latgales rikšotāji" audzēšanu un šķirnes saglabāšanu. Zirgi ir šīs ģimenes gods un Lepnums, kam Ļena ir ziedojusi lielu daļu savas dzīves. Tomēr saimniecību nesen skāra traģiska nelaime - uguns nopostīja dzīvojamo māju līdz pat pamatiem. Ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts palīdzēt ģimenei atkal ''nostāties uz kājām'', vēsta raidījums "Degpunktā".

Ugunsgrēks mājā esot izcēlies novecojušo vadu dēļ. ''Tā ir visa mana dzīve, mana izglītība, inženiera diploms, ko gāju aizstāvēt. No sešu gadu vecuma strādāju un visu dzīvi esmu ziedojusi šai lietai,'' Ļena stāsta ar asarām acīs.

Ģimenes īpašumā ir liela saimniecība, kurā ietilpst ap 90 zirgiem, 100 kazām un vēl vairāki mājlopi, suņi, kaķi un tītars. Pēc notikušās nelaimes ģimene galvenokārt uztraucas par to, kas notiks, ja kādam no dzīvniekiem viņus vajadzēs, bet neviens nespēs būt klāt, jo vairs nav mājas, kur dzīvot. Pēc garas dienas saimniecībā visai ģimenei ir nepieciešama vieta, kur atgūt spēkus. "Godīgi sakot, drausmīga lieta ir ugunsgrēks un nevienam negribētu tādas šausmas pārdzīvot. Kad pilna māja melnu dūmu un tu nevari neko redzēt un nevari neko saprast pirmām kārtām mēģini cilvēkus no mājas izvest. Pēc tam tikai mēs mēģinājām no kūts izvest dzīvniekus," stāsta ģimenes locekle Kristīne.

Līdz ar sadzīvi, liesmas iznīcināja ļoti daudz dokumentu, kas ir nozīmīgi saimniecības pastāvēšanai. Ja tos ir iespējams pakāpeniski atjaunot, tad sirdij tuvās un gadiem krātās vērtības neatgriezt.

Šobrīd ģimene apmetusies nelielā namiņā, kas atrodas uz vienas no viņu nomātajām zemēm. Apstākļi tajā nav piemēroti dzīvošanai ilgstoši un noteikti, ka ne astoņiem cilvēkiem.

Palīdzēt ģimenei iespējams zvanot pa tālruni 90067088. Summa par zvanu 1,42 eiro.

Svarīgākais