Drauga nodevības dēļ sirmgalvis iedzīvojas infarktā un zaudē īpašumu

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Vīrietis vārdā Oļegs ir piedzīvojis neiedomājamu draugu nodevību, kā dēļ viņam tiks atņemt īpašums un viņš ir iedzīvojies pamatīgās veselības problēmās, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Pirms desmit gadiem Oļegs piekrita izpalīdzēt tuviem draugiem, ieķīlājot savu dzīvokli, lai viņi saņemtu kredītu mājas iegādei. Noruna bija tāda, ka viņi restaurēs māju, tās vērtība augs un Oļega īpašums tiks atķīlāts. Tomēr viss nenotika tā, kā plānots. Taču māja novesta līdz briesmīgam stāvoklim, vēlāk arī pārdota par krietni mazāku naudas summu. Vainojot pasaules ekonomisko krīzi, draugi parādsaistības ar banku nav pildījuši. Viņi zaudējuši darbu un nav maksājuši ikmēneša kredīta maksājumus. Brīdinājuma vēstules no bankas saņēmis arī Oļegs.

Oļega "draugi" šobrīd, redzot vīrieti uz ielas, izliekas viņu nepazīstam. "Tur jau vēl bija saruna tāda, ka viņi iekārtojas darbā un to kredītu apmaksā. Es viņiem teicu, ka ja viņi to kredītu nesamaksās, tad man atņems dzīvokli. Bet viņi atbildēja - nu un tad, ka atņems!" pauž vīrietis. Pārdzīvojumu dēļ Oļegs iedzīvojies infarktā.

Latvijas kredītņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš stāsta, ka asociācija ar līdzīgiem gadījumiem sastopas teju katru dienu. 2006. gadā tā bijusi ļoti izplatīta prakse, un saskaņā ar noslēgto līgumu bankai ir tiesības pārdot dzīvokli izsolē ar tiesu izpildītāja palīdzību. Situācijai ir tikai divi risinājumi: labprātīgi piekrist, ka īpašums tiek pārdots, un noteiktajā termiņā to atbrīvot. Otrs, neprātīgākais solis - pārņemt parādsaistības, bet tādā gadījumā, Oļegam būtu jāuzņemas saistības par visu kredīta summu.

Svarīgākais