Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

ABSURDS: Bezdarbniece kļūst par valsts parādnieci

© Shutterstok

Jauna sieviete vārdā Alise ir pamatīgi sašutusi, jo tiek vainota par to, ka nelikumīgi saņēmusi bezdarbnieka pabalstu. sieviete ir saņēmusi vēstuli no tiesu izpildītāja, kā arī konstatējusi, ka jau ir bloķēti viņas bankas konti, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Alise tiek vainota, ka nelikumīgi saņēmusi bezdarbnieka pabalstu par diviem mēnešiem pagājušā gada pavasarī par kopējo summu 306 eiro, bet tagad jāmaksā gandrīz uz pusi vairāk. Alise sazinājās ar Valsts sociālās apdrošināšanas darbiniekiem, kas piedzen parādu, un uzzināja, ka pagājušajā martā un aprīli viņa esot saņēmusi bezdarbnieka pabalstu, kas viņai neesot pienācies. Izrādās, ka sieviete marta sākumā nodibinājusi savu SIA un Valsts ieņēmumu dienestā reģistrējusies kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja. Lai arī viņai neesot bijuši nekādi ienākumi, tik un tā Alise skaitījusies kā darba ņēmēja un līdz ar to bezdarbnieka pabalsts vairs nepienācās.

Tomēr Alise apgalvo, ka VID darbinieki neesot viņai izstāstījuši visu, kas būtu jāzina. Viņai esot teikts, ka kad būs ienākumi, jāziņo Nodarbinātības valsts aģentūrai un bezdarbnieka statusu zaudēs. Sekojot Valsts ieņēmumu dienesta darbinieces norādījumiem, tiklīdz maija sākumā bijuši pirmie ienākumi, pāris dienu laikā ziņojusi Nodarbinātības valsts aģentūrai un statusu zaudējusi.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra gan izsūtījusi Alisei paziņojumu, ka radusies pabalsta pārmaksa jau oktobrī un vien februārī parāda piedziņu uzsākusi tiesu izpildītāja. Līdz tam varējusi lēmumu apstrīdēt. Šobrīd sievietei neatliek nekas cits, kā vien atmaksāt bezdarbinieka pabalstu par diviem mēnešiem, kā arī uzliktos soda procentus.